Nachtkaars

door Henny Haggeman

En zo zijn we twee wedstrijden voor het seizoeneinde uitgespeeld. Promoveren zit er niet meer in na de nederlaag tegen Voorst, al moesten daar toch al meerdere wonderen voor gebeuren, degraderen is ook niet meer aan de orde. Als een nachtkaars, dus.
Dat neemt niet weg dat er tegen Voorst een enorm gevecht is geleverd. Uiteindelijk gingen de stukken pas rond zes uur in het doosje nadat Kees toch na 75 zetten de koning had moeten omliggen. Ergens zal hij de remise wel hebben gemist, maar het was een fraai gevecht. De verliespartij zorgde ervoor dat we met 3,5-4,5 onderuit gingen. Seizoen voorbij.
De nederlaag was niet nodig geweest. Bijna de gehele partij stond Sander een stuk voor, maar de tegenstander zette een vervaarlijke aanval in. Met kunst en vliegwerk wist Sander onheil te voorkomen. Hij raakte er zo van in de war dat hij akkoord ging met remise. De stelling bleek glad gewonnen. Emoties hadden de overhand gekregen en ervoor gezorgd dat hij niet meer objectief naar de stelling kon kijken, verklaarde Sander naderhand.
Daarmee was de stand op 3-3 gekomen. Behalve Kees was op dat moment ook Henk nog bezig met een ingewikkeld eindspel. Eerder op de middag had Theo zijn tegenstander moeten feliciteren. Heel erg tevreden met zijn partij was hij niet, ook al omdat hij naar eigen zeggen een kans laten liggen en verzuimd een vrijpion te creëren: 0-1.
  Daarna voer Niels de remisehaven in en daarmee waren wij allemaal, en hijzelf ook, dik tevreden. Een Fraaie partij spelen waarbij dan de mooie witte loper al vlot kansloos geruild wordt tegen een paard wil immers niemand. Verder waren er remises van Roel (die vooraf verklaarde volledig uit vorm te zijn) en Marius (die daarover een goed gesprek met hem begon). Beiden mochten tevreden zijn.
Zelf speelde ik een ingewikkelde partij waarbij ik zeeën van ruimte en mogelijkheden kreeg. Achteraf bleek dat slechts zelden de beste zet door mij is gespeeld. Afgezien dan van de laatste vijf: die waren vlekkeloos en voldoende voor de winst.
En zo speelden alleen Henk en Kees nog, bij een 3-3 stand. Aanvankelijk leken de kansen gelijk, toen kwam Kees in het nadeel, zette Henk een tandje bij, kwam Kees weer in het land der levenden en dachten we even zelfs nog een zege weg te slepen. Henk moest echter berusten in zetherhaling en met Kees ging het alsnog mis: 3,5-4,5. Nog twee ronden te gaan. Laten we er het beste van maken.

OSBO; Promotieklasse; Ronde 7; zaterdag 19 maart 2016

SV Doetinchem 1 1911