We kunnen het nog

door Henny Haggeman

Als.
Als we dat halve puntje, dat er dik in heeft gezeten, in de vorige ronde tegen Voorst hadden gepakt, waren we nu kandidaat voor promotie. We zouden in de slotronde moeten winnen van SMB en daarmee op het gelijke aantal punten komen als PSV/Dodo, dat nog maar gelijk moet zien te spelen tegen kampioen Zevenaar. Zelfs het aantal bordpunten, dat lang onoverbrugbaar was, zou plots nog maar een klein probleem zijn. Als dus.
Wat ik in elk geval vaststel na de klinkende zege op PSV/Dodo (dat door de nederlaag niettemin een ronde voor het einde ook is gepromoveerd, waarvoor felicitaties) is dat we het nog kunnen. Leek bijna de helft van het team een groot deel van het seizoen in een vormcrisis te verkeren, daar was zaterdag weinig meer van te zien. Of het moet Marius zijn, die de stelling waarin het mis ging zaterdagavond vol afschuw naar me mailde. Het is inderdaad verschrikkelijk. Maar het hoopvolle is dat er een prima partij aan vooraf ging, met op het cruciale moment tal van mogelijkheden. Alleen koos Marius die ene gruwelijke zet eruit. Ach, Donner heeft er mooie artikelen aan gewijd.
Maar verder ging het van een leien dakje tegen een op papier aanzienlijk sterkere tegenstander. Na eenvoudige remises van Niels en Sander (die tegen een interessante opening van zijn tegenstander aanliep, overigens), begon ik het positief in te zien toen Roel zich bij me meldde met de boodschap dat zijn tegenstander ook remise had aangeboden. Dat

terwijl hij zich kort daarvoor nog beklaagde over zijn stelling: hij stond nog, maar daar was alles mee gezegd. Nou zijn we een licht pessimistische kijk van Roel op stellingen wel gewend. Het bleek reuze mee te vallen.
Toen dacht ik, na een blik op de resterende borden, laat ik zelf ook remise aanbieden. De computer gaf in de analyse naderhand op dat moment inderdaad exact 0.00 aan. Het evenwicht was nooit verloren geweest in een, vond ik zelf, boeiende partij.
2-2 dus. Gelukkig kwam bijna tegelijkertijd met de onverwachte nederlaag van Marius, de toch nog verrassende winst van Kees. Die had even daarvoor remise aangeboden, wat was geweigerd. Maar vervolgens blunderde ook zijn tegenstander, waardoor we een punt konden bijschrijven: 3-3, en we stonden er ineens riant voor.
Henk was namelijk op zijn geheel eigen wijze toch weer in een winnende stelling gekomen. En vervolgens rondde Theo een fraai gespeelde partij af in stijl: door een eindspelletje keurig naar winst te schuiven (5-3). Een mooie overwinning die de burger moed geeft, want Theo had het dit seizoen wel erg vaak over zijn vormcrisis. Die is nu wel passé.
Nog een ronde dus, over 3 weken in Arnhem tegen SMB. Laten we er een waardig einde van maken.

OSBO; Promotieklasse; Ronde 8; zaterdag 2 april 2015

PSV/DoDO 1960