Een (verrassend) goed begin is het halve werk

door Benno Thomassen

Woensdag 14 oktober begon de competitie dan ook voor het laatste team van onze vereniging. Voor SVD 4 vertrokken Piet, Genaro en ik samen met chauffeur Jos naar Groenlo 1. Zonder file parkeren wist Jos ons op loopafstand ruim op tijd af te zetten bij Bar 700. De barjuffrouw raakte al een beetje opgewonden omdat wij er eerder waren dan de thuisspelers. Maar gelukkig duurde dat niet heel erg lang. En vervelend was het allerminst omdat de vriendelijke mevrouw een kan koffie en kopjes in de speelzaal had gebracht. 'Pak gerust'.
Tijdens onze heenreis hadden we besproken wie op welk bord zou spelen. Groenlo had op papier een zeer sterk team. Twee van de vier spelers hadden een hoge rating, 1699 en 1620. Dat beloofde een zware avond te worden. Toen de opstellingen op papier kwamen zagen we dat er maar één van de twee sterke spelers mee deed. Dat was alvast een meevaller.
Tactisch durfde teamleider Piet het aan om mij op bord 1 te plaatsen, Genaro op bord 2, Piet zelf op 3 en Jos op bord 4. De spelletjeskamer werd niet alleen voor het schaken gebruikt maar ook voor dart, biljart en mogelijk dammen, kaarten en andere leuke gezelschapsspelen, maar deze avond het center court voor het schaken.
Om 20.00 uur gingen de voor ons wat vreemde klokken aan. De klokken leken een klein beetje op een kleine staande accordeon. Het wemelde van de knopjes. Gelukkig wist iedereen dat de grootste ronde knop na elke zet moest worden ingedrukt om te voorkomen dat we na een tijdje vervelende problemen zouden hebben.
Niet echt duidelijk was of we een tactiek hadden en of we vooraf moesten overleggen voor remise. Als we al een tactiek hadden dan speelden we de veel voorkomende oer Achterhoekse 'kieken-wat-wut'.
Piet en Jos waren erg snel klaar. Ik heb weinig van de partijen meegekregen. Volgens mij kwam Piet goed uit de opening, had steeds het initiatief. Hij speelde tegen Hans Kamperman (1350) maar Piet (932) kwam niet in de problemen en haalde keurig het eerste punt binnen. Op papier een groot rating verschil maar Piet is veel sterker dan zijn rating doet vermoeden. Hoe kom je toch aan een rating van 932, die moet toch raps richting de 1300 of hoger.
Jos daarentegen kwam niet goed uit de opening. Stond onderdruk en kwam daar tegen Johan Lensink (--) niet meer onderuit. Veel dreigingen en penningen tegen werden Jos (--) te veel.
Genaro (ook nog zonder rating!) speelde tegen Luka Dokic (1297). In de auto vroegen we ons af of zijn achternaam nou Ampie Salazar was of toch Salazar Ampie. Het bleek dus Genaro Ampie Salazar (let wel op de goede klemtonen). Genaro startte uitstekend en kreeg al snel een klein voordeeltje. Hij hield de druk er op maar zijn tegenstander stribbelde behoorlijk tegen en wist steeds weer erg lastige tegenzetten te verzinnen. Hierdoor kwam Genaro niet echt verder en werd remise overeen gekomen.
Met een tussenstand van 1½-1½ moest de beslissing gaan vallen op het laatste bord waar ik (1426) speelde tegen Guido Nijhof (1620). Dat ik weer een keertje mocht invallen vond ik erg leuk, had er zin in. De reden waarom ik voor David moest invallen is natuurlijk helemaal niet leuk. Vraag David er gerust eens naar. Ik had me de adviezen van Roel en Kees in de oren geknoopt. Op de handen gaan zitten en de tijd nemen. Ik kwam een aantal keren behoorlijk onder druk maar wist toch steeds een goede zet te vinden. We gingen lang gelijk op. Twee momenten dacht ik dat ik de partij uit handen had gegeven maar wist toch weer sterk terug te komen. Het verloop van de partij was sensationeel. Menig kijker dacht na 33 zetten dat het gedaan was, ik zou verliezen. Maar de goede zetten had ik eerder gezien dan de meeste omstanders. Later in de partij toen mijn tegenstander in tijdnood kwam, heb ik in gedachten tips van Kees voorbij horen komen. Tips over een tegenstander in tijdnood! Die zal ik hier niet verklappen maar ik heb hier meerdere keren aangedacht en heeft mij zondermeer geholpen. Echter pas na 71 zetten (!!!) was het gedaan en had ik de winst zeer abrupt binnen. Voor mijn gevoel was half Groenlo uitgelopen om bij mijn bord te komen kijken, dat bleek nadien behoorlijk mee te vallen. Ondanks enkele mindere zetten kon ik niet anders dan zeer tevreden zijn met mijn spel. Voor mijn gehele partij klik hier.

Groenlo 1

SV Doetinchem 4   1½ - 2½