Schaakvereniging Doetinchem
                                                                                                            Opgericht: 29 januari 1908

 

Ons Genoegen te sterk voor SVD4

Maandag 7 maart ging SVD 4 op bezoek bij Ons Genoegen 2 in Almen. Het knusse dorpje met 750 inwoners heeft een leuk onderkomen. Samen met de dammers was het zaaltje goed gevuld. Er waren meer dammers dan schakers en dat was te horen ook. De schakers waren wat ouder maar taaie rakkers, zoals David ze omschreef.

In de luxe auto van David werd op de heenweg in goed overleg de bordindeling bepaald. Als we naar de gemiddelde rating van beide teams keken was het bij voorbaat een kansloze missie, gemiddeld 1487-1182.

Piet zat op bord 4. We zagen al snel een toren van het bord vliegen. Ondanks een toren en pion achter weerde Piet zich dapper. Hij had wat dreiging wat hem goede hoop gaf. En inderdaad, zijn inzet werd beloond. Piet wist de Dame te vangen en speelde het daarna knap uit (0-1).

Benno (bord 2) wist al na 4 zetten een pion te winnen. Echter na een zet of 10 moest hij toestaan dat ook hij een pionnetje moest inleveren. Het werd een behoorlijk geschuif en het leek geheel vast te staan. Benno wist desondanks nog een gevaarlijke aanval op te zetten. Even dreigde zelfs mat maar zijn tegenstander wist met eeuwig schaak dit te voorkomen  (-1).

David (bord 1) trof een zeer sterke tegenstander. Om 22 uur waren er 2 pionnen van het bord en was er nog weinig te zeggen hoe dit ging aflopen. David koos voor de "als het maar gezellig is" tactiek en wist boven het rumoer van de dammers uit te komen. Op zich al een erg knappe prestatie. Het bleef gelijk op gaan tot dat David zich verslikte en een stuk kwijt raakte en daarna ook de gehele partij (1-1).

Jos (bord 3) speelde een goede partij. Het ging redelijk gelijk op. De rest was klaar en deze partij moest de beslissing brengen. Jos speelde goed al wisten de stuurlui het aan de kant natuurlijk beter. Of dat ook daadwerkelijk beter was weten we nog niet. Echter na wat afruilen was het snel gedaan en was er voor Jos geen houden meer aan.

Ondanks de 2-1 nederlaag hoeven wij ons niet te schamen. Met een gemiddelde rating van ruim 300 punten minder werd gehoopt op een stunt maar was een nederlaag ingecalculeerd.


  Ons Genoegen 2 1487

-

SV Doetinchem 4 1182 2 - 1
1 J. te Linde 1582 - David Hollestelle 1365 1 - 0
2 Jaap van Dijk 1485 - Benno Thomassen 1425 -
3 B. Ebbink 1309 - Jos Welling 975 1 - 0
4 Dirk van Rikxoort 1572 - Piet-Heyn Sluijter 964 0 - 1