SVD 3 speelt gelijk

door Benno Thomassen

Dinsdag 7 maart mocht SVD 3 op bezoek bij Zevenaar 4. Teamleider Jelmer was verhinderd waardoor ik mocht  invallen. Voor zowel Zevenaar als Doetinchem stond er niets meer op het spel. Er was alleen eer te behalen omdat Schaakstad veel te sterk is voor deze poule en deze week al kampioen is geworden. Desondanks vertrokken we vol goede moed. Chauffeur Adri nam de honneurs waar van teamleider Jelmer. In de thuiswedstrijd had Doetinchem nipt verloren (1½-2½).
Nadat de namen op het wedstrijdformulier stonden bleek dat Marije en Adri tegen de zelfde tegenstanders speelden als in de thuiswedstrijd. Marije wist toen met kunst en vliegwerk een remise te scoren, Adri verloor destijds. Marije kwam redelijk gelijk uit de opening maar verloor ergens een stuk. Ze weerde zich dapper maar kon haar tegenstander niet verleiden een foutje te maken (1-0).
Wim speelde rustig en zorgvuldig. Hij had de druk er goed op waardoor hij een stuk kon winnen. Wim hield het hoofd koel en er zat voor zijn tegenstander niets anders op dan Wim de hand te schudden (1-1).
Ik kwam slecht uit de opening en stond vanaf het begin onder druk. Zoals wel vaker ben ik na een aantal nachtdiensten niet scherp genoeg achter het schaakbord. Na enkele noodgrepen stond ik 2 pionnen achter. Dat werden er zelfs 3. Ik dacht al aan opgeven maar zag dat Adri nog wel even bezig was dus ging ik nog even door. Met een paar listige zetjes won ik een pion terug en kon een loper ruilen voor een toren. Ook had ik nog wel wat dreiging. Mijn tegenstander speelde het goed uit en uiteindelijk kon mijn koning om (2-1).
Ardi speelde uitstekend. Hij had zijn partij goed opgebouwd en ergens een pionnetje gewonnen. Echter zijn tegenstander (waarvan Adri thuis verloor) maakte het Adri nog knap lastig. Adri moest proberen met 6 pionnen en een toren en zijn tegenstander met 5 pionnen en een toren op de knieėn te krijgen. Er was van beide kanten behoorlijk wat dreiging. Adri speelde het echter uiterst zorgvuldig en heel erg knap uit. Zonder zijn tegenstander ergens een kansje te geven roofde Adri nog een pion. Twee pionnen voor in het eindspel moest genoeg zijn. Toen Adri nog een pion pakte gaf zijn tegenstander op (2-2). Een prima partij van Adri, zeker omdat het eindspel niet eenvoudig was.

Zevenaar 4 - SV Doetinchem 3 2 - 2
1 Pieter van der Poel 1540 - Adri Maranus 1508 0 - 1