Ook voor SVD 4 is de kop eraf

door Piet-Heyn Sluijter

Beste schaakliefhebbers,

Woensdag 12 oktober kon eindelijk ook het 4e team aan haar eerste competitiewedstrijd beginnen. Uit tegen Groenlo 1.
Ook vorig jaar was dit de eerste wedstrijd. Destijds wonnen we met 2,5 - 1,5. Dit dankzij een remise van Genaro, een overwinning van de captain en van Benno (ook deze keer weer onze invaller, ditmaal voor David die voor een poederklusje in Maagdenburg zat...). Met name die overwinning van Benno was een fraaie, hij won toen van Guido Nijhof (1620)!
Het zaaltje in Groenlo is het tegenovergestelde van onze thuishaven. Klein, overal borden voor Darts en onderdeel van een dorpskroeg, waar je eerst doorheen loopt. Uiteraard overal Grolsch in het zicht. Traditiegetrouw waren we veel te vroeg, waardoor we ruim de tijd hadden voor koffie, speculaas en Merci. Alles keurig van te voren klaargezet door de vrouwelijke kastelein.

Eindelijk, seizoen 2016-2017 ging van start. Op de heenreis was de opstelling uitvoerig besproken. Dit resulteerde in: 1. Genaro, 2. Benno, 3. Piet, 4. Jos. Op papier bleken Genaro en Benno het zwaar te krijgen. We hadden namelijk nog even de tijd om de actuele ranking te bekijken van onze tegenstanders. Ruim 1600 voor de heren op bord 1. en 2. Lastig...
Benno raakte in een interessante opening verstrikt waar hij een handvol pionnen wist te bemachtigen. De vreugde was van korte duur, want niet lang daarna bleek de tegenstander een gruwelijke val te hebben opgesteld. Benno kon ietwat aangeslagen als eerste aan de bar plaatsnemen. Later bij de analyse zou blijken dat er toch nog interessante alternatieven waren geweest. Benno heeft ons beloofd, dit met enkele van onze toppers van de vereniging uit te pluizen. Hopelijk later meer.
Bij de captain op bord 3 liep alles zeer voorspoedig. De tegenstander had duidelijk geen enkele behoeft om aan te vallen en leek zichzelf al na drie zetten buiten spel te hebben geplaatst. Paarden en lopers konden geen enkele kant op omdat dit het verloop was van de eerste drie zetwisselingen: 1. e4-d6, 2. d4-e6, 3. Pf3-f6. Hierdoor ontstond een sterk overwicht in het centrum dat kort daarna tot winst van een kwaliteit leidde. De tegenstander vocht dapper, maar kon een nederlaag niet voorkomen: 1-1 was de tussenstand.
Omdat Jos en Genaro beide in een partij waren terechtgekomen die nog wel eens lang kon gaan duren, beproefde de captain even zijn geluk op de beide fruitautomaten. Na een klein halfuur stond de teller op + 70,-! Een uurloon, waar menigeen zeer gelukkig mee zou zijn, tijd om te cashen dus. Benno verzekerde mij er nog even van dat de automaat doorgaans wint. Deze wijze raad zorgvuldig opgeborgen hebbende, ;-) gingen we kijken hoe bord 3. en 4. zich ontwikkelden.
De tegenstander van Jos maakte zijn debuut in het teamcompetitie schaken. Lang bood hij Jos behoorlijk tegenstand, maar moest uiteindelijk toch capituleren: 1-2!
Zouden we weer gaan winnen in Groenlo?!
Genaro speelde tegen René Veerkamp. Deze was duidelijk niet van plan om met een thuisnederlaag de competitie te starten. Lang heeft Genaro moeten spelen tegen een kwaliteitsachterstand, hopende op een misstap van de tegenstander. Toen ook nog de tijd mee begon te spelen en bleek dat de concentratie van René onveranderd goed bleef, kon Genaro niet anders dan zijn koning vloeren: 2-2.

Hadden we meer kunnen hebben? Nee, ik denk het niet. Jos en ik deden wat we moesten doen; winnen van een zwakkere tegenstander. Benno en Genaro hadden voor een verrassing moeten zorgen. Dat had prima gekund, dat hebben zij al vaker laten zien. Maar deze avond heeft dat er helaas niet in gezeten.

Benno, hartelijk dank voor je invalbeurt. We kijken uit naar een mogelijk volgende keer, waarbij we hopen op een sterke revanche, na deze eerste nederlaag.
Maandag 7 november uit tegen Lochem 2. De vorige keer daar verloren met 3,5 - 0,5! Een op papier zwakkere tegenstander dan Groenlo 1. Kortom, revanche heren! Ook ons 2e team is dan daar te gast. Hopelijk zal deze Doetinchemse invasie voldoende schrik teweeg brengen, zodat er twee klinkende uitoverwinningen kunnen worden genoteerd! Tot snel bij de "Battle of the behind-corner".

Fruitige groet,

Uw captain.