Schaakvereniging Doetinchem
                                                                                                            Opgericht: 29 januari 1908

 

Een gelijkspel is genoeg

door Piet-Heyn Sluijter

Halverwege het seizoen en SVD 4 staat ruim aan kop! We hebben iedereen een keertje gehad en hoeven dus alleen nog maar te consolideren.

Met dit vertrouwelijke gevoel ontvingen we Groenlo 1. Dat hun gemiddelde rating ruim 200 punten hoger ligt is alleen op papier interessant, we hadden hen tenslotte vorig seizoen verslagen en dit seizoen gelijk, beiden in Groenlo nog wel.

Helaas liep alles anders.

Na 14 zetten kon de captain op bord twee de handdoek al gooien. In een prima stelling werd plotsklaps even een paard weggegeven. Niet voor de eerste keer in zijn prille schaak-loopbaan. De week ervoor nog mooie zeges geboekt (soms wat fortuinlijk) op Niels en Gerard, dus aan vertrouwen geen gebrek. Toch maar de tip van Frans weer afstoffen en opvolgen: neem plaats op je eigen handen en wees geduldig. Nog even doormodderen had geen zin meer. De nederlaag was een feit. Wel weer genoeg tijd om de andere partijen te volgen (sprak de optimist in mij).

Jos leek goed te staan, maar zag een vreselijke dreiging over het hoofd: 0-2. Later verklaarde Jos bij de analyse wat in verschillende fases zijn plan was. Overigens koos hij daarbij telkens voor een alternatief. Het waarom hiervan moest hij nog nader onderzoeken.

Gelukkig bracht Benno snel wat spanning terug, met gemak naar een zege in zijn bekende snelle stijl: 1-2.

David kon op bord 1. De schade beperken. Helaas moest hij na ruim 3 uur ploeteren ook een nederlaag incasseren. Gerard concludeerde dat David altijd tegen iedereen partij biedt maar vroeg of laat meer initiatief moet nemen om de overwinning naar zich toe te trekken. Een mooi advies. Schaakminnend Nederland: u zijt gewaarschuwd!

Dramatische avond voor de SVD4. Wel weer met beide beentjes op de grond. Dus hopelijk wakker geschud voor de laatste confrontaties, die ons nog te wachten staan.

Met nederige groet,

Uw captain, Piet


Ronde 4; dinsdag 7 februari 2017
  SV Doetinchem 4 1317

-

Groenlo 1 1512 1 - 3
1 David Hollestelle 1419 - Guido Nijhof 1619 0 - 1
2 Piet-Heyn Sluijter 1193 - René Veerkamp 1681 0 - 1
3 Jos Welling 1251 - Henk Post 1475 0 - 1
4 Benno Thomassen 1405 - Luka Dokic 1271 1 - 0