SVD 1 - SCHAAKSTAD 3

Zaterdag 16 december ontvangt SVD 1 in 't Brewinc Schaakstad 3 uit Apeldoorn. De Doetinchemse schakers staan 4e met 5 punten en 15,5 bordpunten. Schaakstad staat n plaats lager, 5e met 4 punten en 15 bordpunten.

Het wordt vanmiddag voor beide teams aanhaken of afhaken. De SVD-ers zijn qua rating enigszins favoriet maar op voorhand durft daar niemand zijn geld op in te zetten. Immers is het de laatste jaren voor de thuisclub 'de vorm van de dag' die bepalend is. Teamleider Marius heeft weer flink zijn best moeten doet om een compleet team bij elkaar te brengen. Vandaag is dat gelukt met de invallers Harold en Iloy. Daarnaast is Marino dit seizoen pas deze ronde voor de eerste keer aanwezig. Het is prettig dat zijn andere verplichtingen even gestopt zijn. Marino is met de hoogste rating van onze vereniging uiteraard meer dan gewenst op n van de borden.

Door verkeersdrukte worden om 13.15 de handen geschut en de klokken ingedrukt. Na anderhalf uur spelen is er nog niet heel veel van te zeggen. De SVD-ers op de borden 6, 7 en 8 hebben een sterke tegenstander en lijken het lastig te hebben.
Iloy op bord 7 speelde zeer dwingend maar leek nadat een aantal stukken waren afgeruild hier slecht uit te komen echter niets bleek minder waar. Zeker toen zijn tegenstander een verkeerde afruil deed koste dit een stuk. Met een loper meer zijn er volop mogelijkheden voor Iloy. Na nog kort doorspelen kon zijn tegenstander niet anders dan zich gewonnen geven, 1-0.

Harold (8) heeft het moeilijk. Theo (3) staat pion achter, Henk (1) en Marino (2) lijken gelijk te staan. Roel (4) staat mogelijk ietsjes beter. Bij Marius (5) en Henny (6) is er nog weinig van te zeggen. Marius lijkt gelijk te staan en Henny heeft zoals wel vaker een ingewikkelde stelling die nog alle kanten op kan. Marino lijkt na overleg met Marius remise te gaan aanbieden.

Het blijft toch vreemd. Op bord 5 zijn ze pas bij de 15e zet terwijl er bij bord 3 al 40 zetten zijn opgeschreven. Het is nog erg rustig op de borden. Is dit de stilte voor de storm?

Teamleider Marius (5) weet na een iets mindere stelling toch remise te houden, 1-. Theo (3) weet sterk terug te knokken, wint pion terug en even later de partij, 2-. Harold lijkt ook volledig terug te komen in de partij. Nu gaat het even hard. Mario speelt zoals al tijd verwacht remise en Henny weet knap de partij naar zich toe te trekken. Niemand zag het maar na dame-offer was het mat in twee!! 4-1.

Harold weet loper tegen toren te ruilen en is volledig terug in de partij. Bij Henk lijkt het toch steeds meer op remise. Roel leek lang een plusje te hebben maar moet nu vechten voor remise. Harold bleef sterk spelen en wint keurig, 5-1. Roel krijgt een remise aanbod en ziet geen winstkansen en accepteerde het halve puntje, 5-1. Henk ging dapper verder maar dat was niet genoeg en kon zijn tegenstander feliciteren.

OSBO; Promotieklasse; Ronde 5; zaterdag 16 december 2017

SV Doetinchem 1 1872