Schaakvereniging Doetinchem
                                                                                                            Opgericht: 29 januari 1908

 

SVD 1 doet sportieve plicht

door Roel Evertse

Voor SV Doetinchem stond er niet meer op het spel dan een louter theoretische kans op een tweede stek in de competitie, terwijl tegenstander Rokade rechtstreeks leek af te stevenen op die tweede plaats, die recht geeft op promotie naar de 3e klasse van de KNSB. Leek, want toen de kruitdampen waren opgestegen in Lichtenvoorde stond Rokade met lege handen en was promotie ineens ver weg. Einduitslag: 3˝-4˝ en dat na een middag ernstig peentjes zweten.

De score werd in negatieve zin geopend door Marius, die even niet oplette en het slachtoffer werd van een standaardwending. De stukken konden meteen in de doos…
Roel had weer eens geen kans gezien potten te breken en mocht een halfje noteren.
Henny had er zin in, offerde twee kwaliteiten voor een moordende koningsaanval en zag zijn moed beloond met opgave door zijn tegenstander, maar was het nou eigenlijk wel mat?
Iloy stuurde zijn gefianchetteerde koningsloper op avontuur, maar overzag daarbij het vijandelijke Pc3-e4-f6 met groot familieschaak. Hij ploeterde nog een tijdje door, maar de uitslag stond vast.
Theo leek zijn tegenstander geheel te overspelen, maar helaas wou hij het te mooi doen. In plaats van pionwinst betekende dat pionverlies en Theo moest hard werken om het toreneindspel te keepen. Dat deed hij overigens zeer vakkundig.
Sander moest ook hard werken, allereerst om het hoofd boven water te houden na een mislukte opening. Toen dat gelukt was kon er middels een kwaliteitsoffer gedacht worden aan voordeel. Ook dat lukte. Uiteindelijk mondde het uit in een triomfmars van twee verbonden vrijpionnen.
Henk speelde zoals gebruikelijk een solide pot, kwam in het eindspel een kwaliteit tegen een pion voor en gaf zijn tegenstander geen kans meer.
Man of the match is wat mij betreft Henry. Na een totaal mislukte opening werd hij opgezadeld met een bijna opgaverijpe stelling. Teamgenoten schrijven hem reeds af, maar Henry weet steeds zijn tegenstander bezig te houden met kleine (en grotere) dreigingen. Tot grote schrik van een ieder verliest hij zijn laatste (sterke vrij-)pion en lijkt het einde nu echt te komen, maar ook dan weet hij zijn tegenstander zo in verwarring te brengen dat deze een verkeerde afwikkeling kiest en in remise moet berusten.

Over twee weken is de gezamenlijke slotronde waarin SVD tegen het nog puntloze UVS 3 speelt. We hebben nog een miniem kansje op de 2e plaats. Zelf moeten wij met grote cijfers winnen en Voorst, nu 2e, moet verliezen. We hebben (een jaar geleden) wel voor hetere vuren gestaan…

 

 

OSBO; Promotieklasse; Ronde 8; zaterdag 7 april 2018
         
  Rokade 1 1877

-

SV Doetinchem 1 1908 3˝ - 4˝
1 Marcel Leroi   1945 - Henk Riepma 2005 0 - 1
2 Nick Mulder 2087 - Henry Veneman 2052 ˝ - ˝
3 Arent Luimes 1933 - Theo Goossen 1986 ˝ - ˝
4 Erwin Swerink 1940 - Sander van Vucht 1935 0 - 1
5 Maarten Marneth 1771 - Roel Evertse 1880 ˝ - ˝
6 Menno Dorst 1847 - Marius van Hal 1904 1 - 0
7 Robbie Gerhardus 1788 - Henny Haggeman 1804 0 - 1
8 Rob Stevens 1702 - Iloy Timmerman 1695 1 - 0