Een lamlendig avondje schaken

door Niels van der Mark

We kunnen er kort over zijn; het was niet best wat Doetinchem 2 thuis presteerde in de 4e ronde tegen Voorst 2. Een bedroevende 1,5-6,5 nederlaag waar weinig tegen in te brengen is. Er ging van alles fout op de verschillende borden en de spelers die er nog wel wat van bakten raakten zo ontmoedigd door wat ze om zich heen zagen, dat ze, toen de match toch al verloren was, maar berustten in remise.
Na een uur spelen gaf invaller Bert zijn Dame weg, kan een keer gebeuren, nog geen man over boord. Echter Henk stond toen ook al een stuk achter en Thomas hielp een veel belovende stelling om zeep door verkeerd te ruilen en zo een stuk voor 2 pionnen achter te komen. Ik was in een bedenkelijke stelling terecht gekomen, met een pion achter, die ik niet meer terug zag. De stelling van Frits rook ook al een beetje onfris. Henk probeerde nog het wonder van Magnus te herhalen, maar het zat er niet in, 0-2. Even later moest ook Frits opgeven. Hij probeerde de zwarte Dame te winnen, maar verloor gewoon een stuk, 0-3. Kees stond ondertussen wel prettig en ook de stelling van Gerard zag er prima uit.
Ik probeerde mezelf nog moed in te spreken dat de 3 zwakste spelers hadden verloren en dat de 3 sterkste altijd nog konden winnen. Adri besloot ondertussen in een uitgevlakte stelling tot remise. Thomas zocht een tactisch moment om remise aan te bieden, maar dat moment is helaas nooit gekomen. Omdat ik ondertussen ook verloren stond, geloofde niemand er meer in. Ik probeerde nog met hoofdschudden Gerard geen remise te laten aannemen, maar fluisterde hem even later toe dat het er niet meer toe deed. Hiermee viel het doek definitief. Ik kon even later opgeven, omdat ik, zeer slechte stelling, een Paard dodelijk liet pennen en even later besloot Kees tot remise. Natuurlijk hij stond een pionnetje voor, maar met al die ellende om hem heen was hij, denk ik, ook blij dat het er op zat. Niet veel later moest Thomas opgeven en was 1,5-6,5 een feit.
Misschien schetst het slot van de avond het beste de sfeer. Op een enkeling na waren alle Doetinchemmers naar huis vertrokken, in alle stilte. Bert was, voor straf natuurlijk, bezig alle stukken en borden op te ruimen en de tafels goed te zetten. Alleen het team van Voorst zat nog uitgebreid na te kletsen en feest te vieren. In onze ruimte notabene!

OSBO; Klasse 2C; Ronde 4; dinsdag 23 januari 2018

SV Doetinchem 2 1647