Een ruime overwinning voor SVD2 (en terecht natuurlijk)

door Niels van der Mark

Van te voren verwachtte ik een spannende strijd tussen Doetinchem en het 2e van VDS uit Beekbergen. We stonden gelijk met beide 4 matchpunten uit 4 wedstrijden, maar zij leken het toch iedere keer net iets beter te doen tegen tegenstanders die wij ook hadden gehad.
Waarschijnlijk kwam het door het thuisvoordeel, want het is de hele avond niet spannend geweest. Misschien alleen het eerste half uur, toen Henk een stuk voor kwam te staan en Frits een bedenkelijke stelling kreeg, maar na ruim een uur spelen zag het er goed uit voor ons. Henk stond nog steeds een stuk voor en Frits had in een mindere stelling zijn Toren dusdanig weten te activeren dat hij een zeer gunstig eindspel in ging. Bert stond prettig, Marcel stond een gezonde pion voor en verder was er niet zoveel nog van te zeggen. Een mooi moment voor Kees om op het 1e bord remise aan te bieden. Je zag dat zijn tegenstander dit dolgraag wilde, maar zijn teamleider vond dit een slecht plan, aangezien ze op 2 borden slecht stonden en op nog eens 2 ronduit verloren. Daarbij was Bert ook nog eens bezig een winnende aanval op te zetten. Doorspelen zou je zeggen, maar zo ging het niet. Terwijl zijn klok liep bleef hij rondkijken bij de andere borden. Waarschijnlijk in de hoop dat ergens iets zou gebeuren wat het aannemen van het remiseaanbod zou legitimeren. Toen vervolgens zowel Gerard als ondergetekende remise overeenkwamen hield hij het niet meer. Het aanbod van Kees werd alsnog aangenomen. Terwijl Kees langs me liep fluisterde hij: ”volgens mij sta ik verloren.” Of dat echt zo was weet ik niet, maar vermakelijk was de situatie wel.
Daarna ging het snel. Bert ramde zijn tegenstander van het bord af en Frits wist zijn eindspel te verzilveren. Ondertussen had Adri een remiseaanbod afgeslagen, werkelijk ongehoord overigens, maar in een eindspel, waarin hij niet kon verliezen en een pion extra had, kon hij toch geen ijzer met handen breken. Ondertussen haalde Henk, die volgens mij bijna omviel van de griep, ook zijn vis op het droge en was een ruime overwinning een feit. Alleen Marcel speelde nog, bij een 5-2 voorsprong. Zijn betere stelling en de pluspion waren nog niet zo makkelijk om te zetten in een overwinning, maar toen de klok ook een steeds grotere rol ging spelen werd het toch nog een ippon.
De einduitslag, 6-2 is niet eens geflatteerd te noemen. Er valt weinig op af te dingen. Met een gerust hart gaan we de laatste ronde in. Met redelijk gemak hebben we ons gehandhaafd in de 2e Klasse, ondanks (of dankzij?) de vele invallers en het feit dat Iloy transfervrij naar het eerste is vertrokken. Die belhamel wist vanavond overigens Sander op remise te houden in de halve finale van de beker en mag volgende maand met Gerard uitmaken wie de nieuwe Bekerkampioen wordt, maar dat is een ander verhaal.

OSBO; Klasse 2C; Ronde 6; dinsdag 6 maart 2018

SV Doetinchem 2 1646