SVD 3 VERLIEST NIPT VAN THEOTHORNE 2

door Gert-Jan Zonneveld

In de veronderstelling dat ik afgelopen dinsdag een lekker potje voor de interne competitie zou gaan spelen, reed ik dinsdagavond op mijn gemakje van Ruurlo naar onze speellocatie in Doetinchem. Daar aangekomen wachtte mij een verrassing; onze tegenstander voor de externe competitie Theothorne 2 uit Dieren, welke pas volgende week op de rol stond, stond ineen bij ons op de stoep. Aangezien wij toch compleet waren en wij ook niet onze tegenstanders nog een keer dezelfde reis wilden laten maken, werd er naar kort overleg besloten om toch maar de strijd met elkaar aan te gaan. Zo flexibel zijn wij en onze vereniging dan ook wel weer.
Na een korte wandeling langs de borden net na de openingsfase, leerde mij dat wij zeker niet minder stonden. Zelf speelde ik het solide Scandinavisch op bord 1 en stond solide, Wim op bord 2 was in de opening door onvoorzichtigheid weliswaar een pionnetje achter gekomen, maar had wel een ontwikkelingsvoorsprong en het initiatief dus compensatie, Marije verdedigde zich zéér goed met zwart en stond gelijk, terwijl Jan op bord 4 een pionnetje op zijn tegenstrever had veroverd.
Op het bord van Wim volgden de zetten elkaar in snel tempo op; zijn tegenstander verdedigde zich secuur en wist zijn ontwikkelingsachterstand in te lopen en daarbij wist hij ook nog een tweede pion te veroveren. Wim had echter wel een venijnig valletje geplaatst door middel van een röntgenaanval met de toren op de zwarte koning op g8, ondersteund door de loper op de diagonaal a2-g8. Zwart had dit lange tijd goed in de smiezen, maar verslikte zich uiteindelijk wel door op een gegeven moment zijn dame en prise te laten staan na een moment van schaakblindheid. SDV 3 op voorsprong, ietwat onverdiend, maar lang konden we hier niet van genieten, want bij Jan was van alles misgegaan wat resulteerde in verlies van de dame. Zijn tegenstander had geen moeite om de partij middels een mataanval naar zich toe te trekken en daarmee de gelijkmaker op de borden te zetten.
Marije had ondertussen nog steeds remise binnen handbereik, bood dit ook aan, maar haar tegenstander weigerde beleefd en ging er nog eens extra voor zitten. Daarbij leek het er ook op dat Marije last van een plots opkomende verkoudheid kreeg, wat niet echt prettig is als je nauwkeurig moet verdedigen. Met het toenemen van het aantal hoestbuien en snotneuzen legen, werd helaas ook de kwaliteit van haar spel helaas op een gegeven moment minder en wist haar tegenstander hiervan te profiteren door een pion te veroveren in het verre toreneindspel. Deze werd uiteindelijk tot dame gepromoveerd waarna Marije genoodzaakt was haar koning om te leggen.
Aan mij de ondankbare taak om te proberen een gelijkspel uit het vuur te slepen, maar dat heeft er eigenlijk de gehele partij nooit echt ingezeten. Een vrijwel correcte partij waarin wit optisch iets beter stond, maar zwart gemakkelijk kon keepen niet meer en niet minder. Het werd nog even spannend in de tijdnoodfase (traditioneel al bijna bij mij), maar door actief te spelen tegen de witte koning wist ik alles onder controle te houden. Toen er een eindspel met ongelijke lopers op het bord dreigde te komen, kon ik niet anders dan remise aanbieden, wat uiteraard door mijn tegenstander werd geaccepteerd.
Een nipte nederlaag dus, en ik kan er vrede mee hebben; we hebben ons manhaftig geweerd (vooral Marije) tegen een team wat qua rating ook net iets sterker is. Geen schande, geen gemiste kansen, gewoon terecht.

OSBO; Klasse 4E; Ronde 2; dinsdag 7 november 2017

SV Doetinchem 3 1327