Schaakvereniging Doetinchem
                                                                                                            Opgericht: 29 januari 1908

 

KANSLOZE NEDERLAAG SVD 3 IN DOESBURG

door Gert-Jan Zonneveld

Maandag 4 december toog het team in de ruime en zéér comfortabele auto van Wim Lenderink naar Doesburg om het aldaar op te nemen tegen Doesburg 3. Na wat gezoek naar het nieuwe onderkomen (in ieder geval voor ons) namen we plaats achter de borden.
Al na een uurtje had ik niet zo’n prettig voorgevoel qua stellingen op de borden; op bord 4 speelde Jan Berends met zwart een vreemde partij; bij zowel wit als zwart stonden telkens enkele stukken en prise (onbedoeld vermoed ik), maar deze werden telkens door geen van beiden geslagen, wat bij mij de nodige gefronste wenkbrauwen opleverde.
Marije speelde met wit tegen de Caro Kan opstelling van haar tegenstander; zij koos voor een rustige zijvariant en kwam bevredigend te staan; totdat ze besloot om een combinatie niet in haar geheel uit te voeren. Ze wilde via een schijnstukoffer een pion winnen op d5, gebruik makend van een penning op de e-lijn alwaar de zwarte koning zich nog e8 bevond. Met het paard slaan op d5 was nog goed het antwoord van zwart paard slaat d5 ook, maar toen liet Marije na om met loper slaan op d5 het stuk terug te winnen (exd5 voor zwart was niet mogelijk in verband met een witte toren op e1 en alleen een zwarte koning op e8) . Ze besloot tot het onzalige c3 en bleef na het nuchtere zwarte antwoord ,korte rokade, een stuk achter.
Willem op bord 2 naast mee bleef met zwart zitten met een achtergebleven pion op c7 welke door twee torens op de c-lijn een loper f4 en een dame op g3 werd aangevallen. Hij moest nogal ‘kromme’ zetten doen om niet vroegtijdig tegen een geheel troosteloze stelling aan te moeten kijken, maar prettig leek me het vinden van enige zetten niet.
Ikzelf had op bord 1 met wit vanuit een Spaanse opening een prettig stellingsvoordeeltje opgebouwd en zag redelijke perspectieven aan de horizon; daarbij had mijn tegenstander ook sloten bedenktijd verbruikt.
Wat ik echter al vreesde werd bewaarheid; Jan liet een keer onterecht een volle toren instaan en deze keer was zijn tegenstander niet bang voor allerlei spoken en sloeg deze waarop Jan na nog enkele zetten de strijd moest staken. Marije ging va-banque en offerde nog een paard voor wat vage kansen tegen de zwarte koning. Deze werden echter door de tegenstander vakkundig geneutraliseerd en toen hij ook nog een mataanval wist in te zetten tegen de koning van Marije moest ook zij de vlag strijken.
De tegenstander van Willem bood bijna gelijktijdig remise aan, wat nog door Willem in eerste instantie werd afgeslagen (chapeau voor de strijdlust!) maar na nog wat zetten moest ook Willem erkennen dat remise onoverkomelijk was, en werden de handen geschud.
Zelf had ik ondertussen een pion weten te veroveren maar lopers van ongelijke kleur en een kwetsbare dubbelpion op de f-lijn hielden de kansen voor zwart op een puntendeling intact. Ondanks tijds- en stellingsvoordeel lukte mij het niet om een sluitend winstplan te vinden en besloot ik het derde remise aanbod met enige tegenzin te aanvaarden. Ook in de post-mortem (de gezellige nababbel na afloop van de partij) konden wij beiden niet een sluitend winstplan vinden.
 

OSBO; Klasse 4E; Ronde 3; maandag 4 december 2017
         
  Doesborgh 3 1463

-

SV Doetinchem 3 1327 3 - 1
1 Ben Lievers 1505 - Gert-Jan Zonneveld 1495 ˝ - ˝
2 Emile Okel 1439 - Wim Lenderink 1409 ˝ - ˝
3 Jan Ravensteijn 1445 - Marije van der Hoff 1076 1 - 0
4 Guyhano Radhe - - Jan Berends - 1 - 0