SVD 4 VERLIEST ONNODIG VAN DOESBORGH 2

door Jos Welling

Eerst penningmeester en ook nog teamleider van team 4. Het houdt niet op. Volgend jaar ga ik voor Algemeen Directeur.
Als nieuwe teamleider had ik me gedegen voorbereidt. Wedstrijdformulier gedownload en mijn
speech voor de bezoekers uit Doesburg had ik al in mijn hoofd. Toen nam Niels het woord en maaide het gras voor mijn voeten weg. Hij verwelkomde even 3 teams tegelijk.

In een rumoerige ambiance begonnen we met de partijen. Het leek wel of het “kroegschaak” alweer begonnen was. Wat een drukte overal. Wel prettig dat we over zoveel ruimte beschikken. Arnold speelde op bord 1, Jos op 2, Piet-Heyn op 3 en David op 4. Beetje vreemd achteraf, want David heeft de hoogste rating van ons vieren. Toen de rust was wedergekeerd speelde mijn tegenstander in de opening Frans. Ik weet de eerste paar zetten, dus dat ging wel. Hij maakte bij de vierde zet al een enorme blunder door mij een paard cadeau te geven. Ik hoorde hem binnensmonds mompelen en misschien wel vloeken. “Kat in het bakkie” dacht ik, maar dat liep anders. Op de 11 e zet zette ik mijn loper op f4, terwijl zijn dame op f6 stond. Loper kwijt! Nu was het mijn beurt om binnensmonds mezelf te verwensen. Ik kreeg het erg warm en de trui ging uit. Chiel speelde degelijk verder en had 3 pionnen meer. Dat kwam ik niet meer te boven en gaf na 38 zetten op.
Naast mij hoorde ik Piet heel resoluut een remiseaanbod weigeren. Zijn tegenstander gaf halverwege de partij een kwaliteit weg. Wel kon hij nog de pion promoveren, maar Piet offerde een toren en kon daarna zelf promoveren. Winst binnen.
David zwoegde tegen tegenstander met rating van 993. Hij kwam in een aanval van toren, paard en dame terecht. Hij zag het gevaar niet en ging met pionnen schuiven aan de andere kant van het bord. Ineens was het mat!

David steekt nog duim omhoog vlak voor de fatale aanval

Toen was de hoop gevestigd op Arnold. Hij gaf in tijdnood een dame weg en daarna was het wel gebeurd. Blunder op blunder deze ronde. Dat moet anders de volgende keer op pakjesavond. Geen cadeautjes meer geven!!

OSBO; Klasse 4E; Ronde 2; dinsdag 7 november 2017

SV Doetinchem 4 1320