SVD 4 wint ruim van Kameleon 2

door Jos Welling

Buiten stond het team van Kameleon 2 uit Terborg ons al op te wachten. Ze hebben een sterk roulerend team, dat wil zeggen dat alle leden van team 2 die aangemeld zijn wel een keer aan de beurt komen. Wij speelden in onze vertrouwde samenstelling: Arnold, David, Piet-Heyn en Jos.
Na de koffie voor de tegenstander bleek al snel dat we nog niet konden beginnen. Er waren namelijk geen klokken! Die stonden nog bij Niels thuis. Na de gezellige kroegschaak in Blend van vorige week, had Niels alles mee genomen naar huis. Martine (vrouw van Niels) werd gealarmeerd en kwam even later met een tas vol klokken binnen gerend.
Even later konden we dan toch beginnen. Arnold op bord 1, David op 2, Piet op 3 en Jos op 4. Na een half uur spelen ongeveer zag ik Piet fluisteren met zijn tegenstander. Marius werd erbij gehaald en er werd blijkbaar overleg gevoerd. Wat bleek? Piet speelde ook met wit, terwijl hij met zwart had moeten aantreden! Volgens de reglementen (Marius had het even opgezocht) kan het na 10 zetten niet meer ongedaan gemaakt worden. Dus Piet kon lekker doorgaan met wit. Heel apart dat geen van de 8 schakers gezien heeft dat wij aan 3 tafels met wit speelden.
David speelde tegen een agressief spelende tegenstander. Na zijn opening d4, kwam c5. Hij liet zich niet te veel intimideren en was als eerste klaar. Mooie revanche voor zijn mat in 1 van de vorige ronde, waar hij dagen buikpijn van had.
Piet kon al vrij snel de pion op h6 van zijn tegenstander pakken met een loper en de koning kwam niet prettig te staan. Even later won hij ook nog een kwaliteit. Keurig uit gespeeld en toen was het al 2-0.
In mijn partij had mijn tegenstander loper en dame al snel gericht staan op mijn h3-pion. Met ook een paard ging hij in de aanval. Ik kon het vrij eenvoudig pareren en mijn pion van f4 naar f5 doorschuiven. Daardoor was zijn aanval ten einde. Ik kwam een paard voor te staan en presteerde het toch nog om pas na 69 zetten de tegenstander te laten opgeven. Ik had al veel eerder pion g6 moeten laten promoveren. Te voorzichtig, beetje bang zelfs. Maar goed toch gewonnen. 3-0.
Arnold kwam me vragen of hij remise mocht aannemen. Ik dacht: beslis dat zelf even, je bent toch volwassen. Maar het schijnt ook bij de taak van een teamleider te horen. Ik zat toen net in een complex eindspel. Arnold accepteerde de remise en zo wonnen we dik met 3,5 tegen 0,5. Fijn die cadeautjes van Kameleon2 op pakjesavond.

OSBO; Klasse 4E; Ronde 3; dinsdag 5 december 2017

SV Doetinchem 4 1320