Schaakvereniging Doetinchem
                                                                                                            Opgericht: 29 januari 1908

 

SVD 4 verliest van Zevenaar 4

door Jos Welling

Het was even spannend of Arnold op tijd hersteld zou zijn van zijn griep. Gelukkig gaf hij aan sowieso te komen, desnoods hoestend en proestend. Hij hield het schaakbord gelukkig droog, anders gaat alles zo plakken … De man met de hoogste rating, David, begon op bord 1. Arnold op 2, Piet-Heyn op 3 en Jos op bord 4.
Ik begon met wit een Italiaanse opening en toen de tegenstander al snel Pf6 speelde, zette ik het paard op g5 en viel zo pion f7 dubbel aan. Niks aan de hand zou je zeggen. Gewoon de D-pion opspelen naar d5. Maar nee, ik zag dat de tegenstander volledig uit het veld gelagen was. Hij begon te zuchten en te steunen en antwoordde met De7. Daardoor verschalkte ik de f7 pion en vervolgens de toren op h8. Er was al geen houden meer aan voor hem en na 29 zetten kon hij opgeven.


Op de andere borden werd zwaar gestreden. Ik hield mijn hart vast, toen Piet-Heyn al vrij vlot een groot glas ALDI-wijn ging drinken. “Als dat maar goed gaat...”, dacht ik. En het ging niet goed. Al snel waren alle lopers verdwenen en werd het een schuifspel met paarden, torens en dames. Piet-Heyn zag een schaak op de achterste rij niet aankomen en de tegenstander kon een paard ophalen. Daarmee was het gebeurd. Tussenstand 1-1.
David kwam in het nauw doordat de tegenstander een toren en dame op de F-lijn zette. Daarmee kon op f7 schaak gegeven worden met pionwinst. David moest er met zijn koning vandoor die ook nog door een paard werd opgejaagd. Hij raakte verstrikt en kon opgeven. Stand 1-2.
Toen stonden we te kijken bij Arnold. David en ik zagen een winnende zet! Arnold hoefde eenvoudig een pion een veld op te spelen en hij zou een stuk winnen. Maar nee … in al zijn wijsheid besloot hij een andere pionzet te doen. De tegenstander bood remise aan en dat accepteerde Arnold direct.
Dit was dus even een flinke tegenvaller. We staan niet meer bovenaan, maar tweede. We zullen op 5 maart toch echt Doesburg moeten verslaan, willen we nog bovenaan eindigen.


 

OSBO; Klasse 4E; Ronde 4; dinsdag 13 februari 2018
         
  SV Doetinchem 4 1320

-

Zevenaar 4 - 1˝ - 2˝
1 David Hollestelle 1375 - Pieter van der Poel 1490 0 - 1
2 Arnold Berendsen 1353 - Menno Verbakel 1332 ˝ - ˝
3 Piet-Heyn Sluijter 1254 - Jos Aalberts --- 0 - 1
4 Jos Welling 1238 - André Lepelaar --- 1 - 0