CondiChess Doetinchem 2018

door Niels van der Mark

‘Kunnen we niks leuks doen met schaken tijdens City Beach?’ was de vraag van organisator Jeroen van Ree aan mij, al weer een jaartje terug. En zo ontstond het idee van CondiChess in een grote bak met zand. Schaken en rennen. Het idee van CondiChess bestond al, de vorm waar we het afgelopen zondag in gegoten hebben was uniek. Wat is het hele idee?
Je schaakt tegen iemand, alleen de klok met 7 minuten per persoon per partij, staat 5 meter verderop. Na iedere zet moet je dus een sprintje trekken, door het mulle zand, naar de klok en weer terug. Dat kost tijd en vooral energie en kracht. Sander had al snel door dat sprinten richting klok noodzakelijk was, maar dat je rustig terug kon wandelen, zolang je tegenstander nog aan het denken was. Ik weet niet of het door deze strategie kwam, maar hij won zo wel, samen met Olivier het toernooi. Samen, want het toernooi werd verspeeld in tweetallen. Als duo, in de meeste gevallen een volwassene en een kind, nam je het op tegen een ander duo. Middels een ingewikkeld afvalsysteem kwamen Sander en Olivier in de finale tegen Bert en Robert en wisten ze met 2-0 te winnen.

Het was een geslaagde eerste editie, met veel joelend publiek, dat zeker nog een keer herhaald gaat worden. Wat dacht u van een NK?

Tot slot nog een fotoverslag, met dank aan Sylvia ’t Hart voor de mooie foto’s.


Iloy tegen Marcel. Laatst genoemde groeide dankzij zijn brace om zijn knie uit tot strompelende held van het toernooi!


Wout tegen zijn zus Leonoor


Zetten, rennen, klok indrukken, weer terug en maar door. Krijn tegen Sander.


De partij tussen Siem en Stijn is net begonnen.


Fleur tegen Wout. De dag ervoor zaten ze nog bij het NK in Meppel.


Bert tegen Marcel. Zijn ze nou aan het schaken, of staan ze uit te puffen?


De uiteindelijke winnaars: Sander en Olivier.


Alle kinderen mochten aan het einde de CityBeach bokaal even omhoog houden. Best wel indrukwekkend en zwaar.