Ronde 5 van de 3e editie van het Open Doetinchems Schaakkampioenschap, oftewel:
Het Frans Kuggeleijn Memorial

Ook in de 5e ronde van het Frans Kuggeleijn Memorial viel weer van alles te beleven. In de 2e groep wist Henk Hamer zijn 100% score te handhaven en is zo, op een punt gevolgd door Benno Thomassen en Paul Storms, alleen koploper. Het is maar de vraag of er iemand in de groep is die hem van de groepsoverwinning af kan houden? Waarschijnlijk moet Henk dat zelf doen. De achtervolgers wisten zowel vader als zoon Hamers te verslaan. Paul nam in een spannende partij zoon Bram Hamers voor zijn rekening. Het was een spannende partij, met wisselende kansen, maar uiteindelijke maakte Bram Hamers de beslissende fout en sloeg Paul toe. Een bord verderop wist Benno van vader Peter Hamers te winnen. Het slot was nogal droef voor Hamers senior:

De hele partij was Peter, met wit, de bovenliggende partij. Hij verzuimde echter om goed gebruik te maken van de open b-lijn en in een nog steeds zeer gunstige stelling heeft hij zijn Toren naar a6 gespeeld. Hij had hem, met het oog op b1, moeten laten staan en zijn pion op moeten spelen naar d5. Benno speelde hier zijn Paard naar d2 en kennelijk had Peter het schaakje op b1 gemist, want hij speelde zijn Dame naar e2 en het is gelijk uit. 34.Pd2 De2?? 35.Db1+ Kh2 36.Pf1+ en wit verliest zijn Dame. Een paar zette later gaf hij dan ook op. Bram Zaalmink wist zijn 2e partij te winnen van het toernooi. Door een gratis punt dat hij kreeg toen de 2e ronde een tegenstander niet kwam opdagen staat hij nu op de 8e plaats, een prima prestatie. André van Kuijk speelde een spectaculaire pot tegen David Engelberts, die hij won, maar dat had ook heel anders kunnen aflopen. Ons nieuwe lid had een scherpe opening tegen André voorbereid die het bord al snel in vuur en vlam zette. Helaas voor David greep hij ergens in de partij mis.

In de 1e groep probeerde Bert van Zutphen vanaf de 1e zet zijn bord al in vuur en vlam te zetten tegen Bert Lenderink. Hij opende met de obscure, maar o zo venijnige, Grop-opening. 1,g4!? d5 2.Lg4 Lxg4 3.c4

De druk op d5 en b7 is flink, zwart moet goed uitkijken. 3..c6 4.Db3 Dd7! Bert L. wist goed om te gaan met de druk, gebruikte hier ruim tijd voor en kwam prima uit de opening. Bert van Z. wist lang stand te houden, maar trok in wederzijdse tijdnood uiteindelijk toch aan het kortste eind. Hierdoor is Bert Lenderink alleen koploper geworden in de 1e groep. Gerben Hendriks kwam niet verder dan remise tegen een goed spelende Iloy Timmerman en de partij tussen Henry Veneman en Marcel Miltenburg eindigde ook in remise. Overigens na een lange harde strijd, waarin Marcel lang het betere van het spel had.
Stelling Henry-Marcel na 47.b7

Beide pionnen staan op promoveren en Henry, met wit heeft minder dan 5 minuten op zijn klok. Het werd snel remise na 47..h2+ 48.Kh1 Txe2 49.b8D Lxb8 50.Txb8 Kg5 51 Tb4.

Hiermee hebben we de hoogtepunten van de 5e ronde wel gehad. Ik ga jullie dit keer niet vermoeien met mijn partij, behalve met de opmerking: ’Goed gespeeld Paul.’