Schaken zoals PSV-spelers voetballen

door Benno Thomassen

Ik mag al een tijdje genieten van een ongekende weelde. Ik sta al een maand bovenaan in de B-groep. En dat doe ik eigenlijk op de zelfde manier als PSV. Ik speel erg wisselvallig. Ik wissel dramatische partijen af met redelijke partijen. Heel soms speel ik een goede partij maar die zijn schaars. Elke week zit er een fase in mijn partij dat ik erg slecht sta. Ik heb geen idee wat er dan gebeurd. Ik denk dat mijn tegenstanders verslappen of in elk geval mindere zetten spelen waardoor ik kansjes krijg om terug te komen. Misschien speel ik op die momenten ook wel eens een geweldige zet.

Ik heb nu na 7 partijen spelen, 6x gewonnen en alleen mijn eerste partij verloren van Arnold.
Mijn 2e partij tegen Paul stond ik vreselijk slecht. Ik weet niet wat Paul deed of juist niet deed maar inmiddels ben ik zijn "angstgegner". Hij wist mij te vertellen dat hij nog nooit van mij had gewonnen. Ja wel met Rapid maar dat telde hij niet mee.

hier sta ik nog vreselijk onder druk tegen Paul.

Tegen Micha kwam ik slecht uit de opening maar speelde wel redelijk en wist de slechte stelling om te draaien. Tegen Bert speelde ik voor het eerst een redelijk goede partij en dat in combinatie met een minder goede dag van Bert. Hij  wist, gelukkig voor mij, niet de beste zetten te vinden.

Na lang verdedigen wist ik de partij te kantelen en deze eindstelling te bereiken. Hier gaf Bert op.

De volgende tegenstander was Piet-Heyn. Een partij waar ik redelijk tevreden over kan zijn. Een mooie aanval en een snelle overwinning. Deze laatste twee partijen, tegen Bert en Piet-Heyn, gaven me het gevoel dat het ergens op begon te lijken.

De volgende partij was tegen Victor. Ik begon weer vreselijk slecht, Victor stond beter. Hij deed echter één slechte zet en het was meteen gedaan.

Hier slaat Victor bxc4. Na torenxc4 loopt het slecht af voor Victor.

De laatste partij was tegen Jos. Waarschijnlijk was dit mijn slechtste partij tot nu toe. Jos heeft mij laten ontsnappen. Hij kwam veel beter uit de opening. Na 20 zetten gaf ik eigenlijk geen cent meer voor de partij. Ik weet niet meer wat Fritz aangaf in de analyse, dat heb ik maar niet onthouden. Jos deed gelukkig voor mij een paar mindere zetten en gaf mij de kans terug te komen in de partij. De partij kantelde en na wat afruilen stond ik plots beter. In onderstaande stelling heeft Jos eeuwig schaak gemist. In het eindspel had ik koning, toren en 4 pionnen, Jos had koning, toren en 2 pionnen. Hier wist ik, met wat hulp van Jos, wel raad mee.

Hier speelde ik Dd3-c3 en geef veld e2 vrij voor de toren. Gelukkig speelde Jos De3 en ruilde ik af.

Ik weet inmiddels hoe de PSV-ers zich voelen. Slecht spelen maar wel winnen. Er wordt altijd beweerd dat wanneer je slechte wedstrijden wint, je dan kampioen gaat worden. Nou heeft PSV inmiddels de laatste 2 wedstrijden niet weten te winnen. Laat dat dan maar een waarschuwing voor mij zijn. Niet dat ik me illusies maak en wil promoveren naar de A-groep want daar heb ik natuurlijk niets te zoeken.

We zullen zien waar het schip gaat stranden. Ik blijf voorlopig nog even "op mijn handen zitten" en probeer het-bovenaan-staan zo lang mogelijk te rekken. Eerlijk is eerlijk, het voelt misschien dan wel onwennig maar ook wel prettig en geniet ik nog maar even van het PSV-gevoel.