Schaakvereniging Doetinchem
                                                                                                            Opgericht: 29 januari 1908

 

SVD 1 faalt als collectief

door Niels van der Mark

Afgelopen zaterdag ging SVD 1 onderuit tegen het veel zwakker geachte Max Euwe 4 uit Enschede. Wat mij betreft is de oorzaak glashelder en keihard: we faalden als collectief! Hier speelde geen team, maar 8 individuen. Eenieder had die middag zijn eigen verhaal en dat kan en mag, maar als team lieten we het afweten. De middag was voor iedereen een teleurstelling.

Schaken is een individuele sport, dat moge duidelijk zijn, maar als je voor je vereniging uitkomt in een teamcompetitie dan wordt het toch anders. Je speelt scherper, speelt langer door en komt alleen remise overeen als het in het teambelang is of als er 2 Koningen op het bord staan. En nadat je dit overlegt hebt met je teamleider, wat vanmiddag geen één keer gebeurde. Je neemt minder risico, tenzij de buit al binnen is, want het gaat om het team. Het kan zijn dat iemand van je team minder in vorm is of zelfs blundert, maakt niet uit, jij kunt dat mogelijk compenseren.

Door dit collectieve falen stonden we rond 17:15 uur op een 3,5 - 3,5 tussenstand en voelde iedereen al aankomen dat we het aan het weggeven waren. De enige partij die nog bezig was, was die van Henny. Hij had een onvoorstelbare tijdnood overleefd, stukken geofferd, zou hij het hem dan toch nog flikken? Nee, alles wat kon falen, faalde die middag. Henny had, (niet toegestaan, dat weet hij ook), even daarvoor buiten geprobeerd iemand te bellen om te zeggen dat het later werd, dat diegene maar alleen naar de Graafschap-VVV moest gaan. Alleen dat bellen lukte niet, want toen hij zijn telefoon aan wilde zetten, kon hij zich zijn pincode niet meer herinneren. Hij had per slot van rekening net een moordende tijdnood overleefd. Eenmaal terug aan het bord klonk er even later het vrolijke geluid van een telefoon. Nu komen de verschillende lezingen.

Lezing 1: “Henny is dat jouw telefoon, want dan heb je reglementair verloren?” (in de landelijke klasse is het niet toegestaan een telefoon bij je te dragen, hij moet uitgeschakeld op tafel liggen of bij de wedstrijdleider op tafel) ”Dat zou kunnen”, zegt Henny en haalt zijn telefoon uit zijn broekzak. “Tsja dan heb je een nul”, waarop Henny zijn tegenstander de hand schudde en het gebouw verliet.
Lezing 2: Bij een omstander (meen ik gezien te hebben) gaat de telefoon af, waarop diegene snel naar buiten gaat. Vervolgens gaat het verhaal verder bij lezing 1: “Henny is dat jouw telefoon, want dan heb je reglementair verloren?”
De grap is dat het voor het oordeel van de arbiter, in dit geval eigen teamgenoot Marius, wat voor hem natuurlijk ook vervelend is, niet uitmaakt bij wie de telefoon afgaat. Henny had hem in zijn broekzak en dat was niet toegestaan en ook duidelijk van te voren gezegd.

En zo verloren we met 3,5 - 4,5 van een team uit Enschede die op ieder bord beduidend minder ratingpunten had. Het is makkelijk om schuldigen aan te wijzen (van remise tot gsm tot slechte partijen) maar we hebben het vooral als team laten liggen. Als we de komende wedstrijden er meer als eenheid staan en bereid zijn om voor elkaar de naad uit de broek te schaken, ben ik ervan overtuigd dat we nog hoge ogen gaan gooien. En dan is alles van 15 september 2018 weer vergeven en vergeten.

 

KNSB; 4e klasse; Ronde 1; zaterdag 15 september 2018
         
  SV Doetinchem 1 1901

-

Max Euwe 4 1709 3½ - 4½
1 Henry Veneman 2050 - Frank Grube 1928 1 - 0
2 Henk Riepma 2051 - Albert Vasse 1768 ½ - ½
3 Sander van Vucht 1932 - Peter van Bart 1765 0 - 1
4 Roel Evertse 1868 - Jarich van der Molen 1700 ½ - ½
5 Theo Goossen 1990 - Cees Doevelaar 1652 0 - 1
6 Henny Haggeman 1813 - Richard Spek 1633 0 - 1
7 Marius van Hal (tl) 1874 - Joop Mengels 1642 ½ - ½
8

Niels van der Mark

1627 - Onno van Teijens 1581 1 - 0