Eerherstel voor SVD 1

door Niels van der Mark

De sfeer was totaal anders toen we in Almelo arriveerden. Henk had een groepsyell bedacht (B-IJ-Z-Ondergoed, bijzonder, bijzonder bijzonder goed), er waren teamorders en spelers knuffelden met elkaar als er punten gescoord werden. Hier kwam een team opdagen en je zeg het aan de ogen van onze tegenstander, dit gaan we verliezen!
Nou zo ging het niet helemaal vanmiddag in Almelo, maar het eerste van Doetinchem herstelde zich goed van het debacle, vier weken geleden thuis, tegen Enschede. In een gezellig lokaal, boven een Ierse pub, zaten we op een veel te zonnige middag als een team te schaken. Op zich al een prestatie want alles in de ruimte piepte en kraakte en we moesten over elkaars schoot kruipen om het lokaal te verlaten voor toilet of versnaperingen. Misschien dat dit laatste detail wel bijdroeg aan de teamsfeer en de verbroedering, want al snel wist Marius te winnen en besloten Roel en Sander na intensief overleg, tot remise. Op dat moment zag het er alleen aan Iloy zijn bord zorgelijk uit. Hij zou uiteindelijk ook zijn partij verliezen. Over de rest was nog weinig te zeggen. Henny speelde weer een zeer ondoorzichtige (oftewel voor mij te ingewikkelde) partij, Henry stond lekker en bij Henk leek weinig aan de hand. Ikzelf speelde overigens als een jonge god, ook al had onze teamcaptain die middag wat minder vertrouwen in mijn kunnen. Na 19 zetten was de volgende stelling bereikt:

Zwart heeft zojuist zijn Paard naar d7 gespeeld en ik moet een geschikt veld vinden voor mijn zwart-veldige Loper. Aangezien mijn tegenstander aardig in tijdnood begon te raken besloot ik hem te offeren op g7. (Altijd goed voor het schrikeffect, levert sowieso 2 minuten op) Ik dacht na terugslaan, zet ik mijn Dame op g3 en ik win hem weer terug. Gemist had ik echter (en onze teamcaptain dus niet) dat na 20.Lxg7 Kxg7 21.Dg3 h5 22.f3 zwart 22Lh4 kan spelen. Als ik overigens tussendoor het Paard op d7 sla is er weinig aan de hand voor wit. Het liep allemaal anders. Na 20.Lxg7 speelde mijn jonge opponent 20Le2? en won ik een stuk na 21.Dxe2 Kxg7 22. Dg4+ (dubbele aanval, Stap 2) Ik maakte het mezelf daarna nog hopeloos moeilijk, al kwam ik nooit slechter te staan, maar kon met het volgende matje winnen (speciaal voor de jeugdige lezers).

Stelling na 32Dc7. Wit geeft mat in n zet.

Deze winstpartij deed de moraal stijgen. Henk kon in een gelijke stelling remise overeenkomen en Henry wist kundig zijn partij binnen te halen. En Henny? Die dacht: Als Niels foutief een Loper kan offeren, kan ik het ook. Helaas zag zijn tegenstander het lek wel en verloor hij de partij. Voor de teamuitslag maakte het echter niet meer uit, de buit was binnen.

Voor schaakfragment bord 8 klik hier

KNSB; 4e klasse; Ronde 2; zaterdag 6 oktober 2018
  Almelo 2 1694

SV Doetinchem 1 1858 3 - 4