REMISE VOOR SVD 1 TEGEN O&O KAMPEN

door Marius van Hal

Zaterdag 3 november speelden we de 3e wedstrijd van dit seizoen, thuis tegen O&O uit Kampen. O&O is een van de sterkere teams in onze groep, maar omdat wij het tegen de sterkere teams meestal beter doen dan tegen de zwakkere tegenstanders, waren we vol vertrouwen. Wel was het lastig dat Niels en Iloy verhinderd waren, want we hebben dit seizoen maar 1 reservespeler. Gelukkig hielp onze jeugdspeler Bram ons uit de brand, zodat we toch nog met 8 man aan de start verschenen.

Aan Bram gaan we de komende jaren nog veel plezier beleven want hij wordt nu snel sterker, maar deze eerste keer in de hoofdmacht was voor hem nog erg onwennig. Hij verslikte zich al in de opening en kreeg daarna geen kans meer. Ondertussen had ik zelf een vlotte remise gespeeld, maar aan alle andere borden werd er zwaar gevochten.

Na een foutje in het middenspel had Roel weinig vertrouwen meer in een goede afloop, maar op het 8e bord krijg je soms nog wel een 2e kans en met wat kunst en vliegwerk trok hij de stelling toch weer gelijk. In de slotstand hadden beide spelers een doorgebroken pion en moesten ze beiden evenveel materiaal geven om de pion van de ander te stoppen, met remise als resultaat.

Theo was weer terug na zijn staaroperaties en had er duidelijk zin in. Hij had zelfs vrouw en kleindochter meegenomen als supporters. Het meisje werkte overigens als een magneet op diverse oude hardhorende vrouwtjes die gezellig een praatje kwamen maken. De schakers vonden dat wat minder, dus was er voor mij werk aan de winkel. Gelukkig waren de dames vol begrip en lukte het om ze met zachte hand weer te laten vertrekken. Theo kwam ondertussen in het voordeel door met ver opgerukte pionnen een vijandelijke loper helemaal op te sluiten. Toen die loper zich eindelijk had los gewurmd, bleef er een toreneindspel over waarin ieder van ons remise had gegeven, maar optimistisch (en vindingrijk) als altijd zag Theo nog prima winstkansen. Het schijnt dat hij in de analyse achteraf ook nog gelijk bleek te hebben, maar in de partij kwam het niet zo ver, want zijn tegenstander maakte een vervelende blunder. Zijn koning stond op het enige veld waarop hij de toren van Theo uit zijn stelling kon houden. Blijkbaar afgeleid door iets anders op het bord pakte hij toch de koning vast en kon direct opgeven.

Sander had een lastige partij. Zijn tegenstander zette zijn paarden brutaal in het centrum en vanwege allerlei tactische wendingen konden ze telkens niet geslagen worden. Toen Sander eindelijk alle combinaties eruit had gehaald, besloot zijn tegenstander om dan maar een paard te offeren. Dat pakte goed voor hem uit, want in het oerwoud van varianten dat daarna ontstond wist Sander de weg naar een gelijke stelling niet te vinden en ging toen snel ten onder in een mataanval.

Henny speelde een prima partij. Met een handigheidje liet hij zijn tegenstander de h-lijn openen, waarna hij met toren en loper een pion op h3 onder vuur kon nemen, met dodelijke aanval tegen de koning op h2. Het ging wel ten koste van veel bedenktijd. Na een snelle blik op de klok meende hij voor zijn 40e zet nog maar 5 seconden te hebben (in werkelijkheid waren het 5 minuten) en speelde toen snel het voor de hand liggende Th8xh3, waar Le6xh3 had gemoeten. Daarna bleek er alleen nog maar remise door eeuwig schaak in te zitten.

Uit macht der gewoonte geef ik Henk meestal wit, maar dit keer had ik een uitzondering gemaakt. Het bleek voor Henk niet uit te maken. Zijn tegenstander kreeg een aantal ver opgerukte pionnen op de koningsvleugel, maar gevaarlijk werden ze nooit en toen zijn tegenstander tijdens de overgang naar het eindspel gedwongen werd om lang te rokeren, stonden zijn stukken te ver weg en werden diezelfde pionnen een gemakkelijke prooi. Henk maakte ons nog even ongerust door ze niet allemaal weg te slaan, maar uiteindelijk bleek 1 pluspionnetje ook voldoende voor de winst.

Ondertussen stond het 3,5 - 3,5 en was alleen Henry nog bezig. Eerder in de partij had hij een remiseaanbod afgeslagen, maar eigenlijk begreep niemand waarom. Hij had sowieso al een enorm gebrek aan ruimte en bovendien nam een onkwetsbaar paard op g6 nog eens wat extra velden weg, terwijl een vervelende loper op g4 de hele c8-h3 diagonaal beheerste. Bijna de hele middag stond er daarom een toren op a8 niks te doen, want er was simpelweg geen ander veld op de 8e rij beschikbaar. Toch maakte niemand zich zorgen, want we weten ondertussen wel dat Henry prima slechte stellingen kan verdedigen en dat je zelfs kunt verwachten dat hij nog wint ook. Zo ver kwam het dit keer niet, maar met remise waren we ook tevreden.

KNSB; 4e klasse; Ronde 3; zaterdag 3 november 2018

SV Doetinchem 1 1844