Schaakvereniging Doetinchem
                                                                                                            Opgericht: 29 januari 1908

 

Met een blauw oog gewonnen

door Niels van der Mark

Ik had me eigenlijk voorgenomen om hem te sparen, er niks over te schrijven We hadden per slot van rekening gewonnen, dus het deed het er niet echt meer toe. Echter volgens onze teampsycholoog was het heilzaam om het leed er nog maar eens goed in te wrijven. “Alleen zo verwerk je een trauma, door het keer op keer opnieuw te beleven!” riep hij de getraumatiseerde toe, dus hier nog maar een keer de stelling van Sander, die als laatste bord nog bezig was. Ik had hem een klein half uur eerder al toegefluisterd dat de buit binnen was en remise voldeed, maar Sander stond mooi, had er weer zin in en was ervan overtuigd dat hij een overwinning ging binnen halen. Toen stokte de machine echter. Een gunstige stelling (gewonnen?) verzandde in een gelijke stelling, tot onderstaande stelling na een zet of 50 op het bord verscheen.

Sander, met wit, is hier aan zet. Je kon de teleurstelling aan zijn hele houding zien, ergens was de winst hem ontglipt. Om het nog erger te maken speelde hij zijn Koning naar f3, waarna zwart de oppositie kan innemen op g4 en wit zelfs de partij nog verliest. Ke3 was voldoende voor de remise. Op zo’n moment ben je blij dat je een psycholoog in je team hebt. Hier staat een ontroostbaar iemand die steun nodig heeft. Hoopvol keken we naar Roel, “zeg iets, doe iets therapeutisch ofzo!” Langzaam boog Roel zich voorover en fluisterde: “Euwe, deeltje 1”, waarop Sander met gebogen hoofd het speellokaal verliet.
Enfin, we hebben gewonnen met 4,5- 3,5 van ENO uit Nijverdal. Ze waren met een ernstig verzwakt team afgereisd naar Doetinchem, dus we waren het ook aan onze stand verplicht. Als je de ratings bekijkt, is de uitslag zelfs wat teleurstellend. Als eerste was ondergetekende klaar. Ik had de opening onzorgvuldig gespeeld en na mijn 8e zet was de volgende stelling ontstaan.

Ik heb mijn Koning zojuist van f2 naar g2 gespeeld, vanuit de gedachte dat zwart niet op e4 kan slaan vanwege 9.Da4+ met stukverlies. Ik had alleen wat verder moeten kijken, want na 8…Pxe4 9.Da4+ Ld7 kan zwart na 10.Dxe4 zijn Loper naar c6 spelen.

Tsja dat is een beste penning. Gelukkig op tijd gezien dat ik met 11.Lb5 op mijn beurt weer een kruispenning kan plaatsen, waardoor de schade beperkt bleef tot pionverlies. Toen ik die pion even later weer terug ging winnen vond ik het een mooi moment voor een remiseaanbod. Ontsnapt met een blauw oog zullen we maar zeggen. Even later was Iloy klaar met een goede overwinning. Vanuit de opening wist hij 2 pionnen te winnen, waarna de rest niet meer ingewikkeld was. Toen even later Henry op bord 1 ook een overwinning binnen hengelde zag het er gunstig uit. Kort daarna kon Marius opgeven. Ergens had hij een goede voortzetting wel gezien, maar deze niet helemaal goed beoordeeld. We konden er geen traan om laten, want alle overige borden zagen er zeer gunstig voor ons uit. Roel was de volgende die klaar was met een “niks-op-aan-te-merken” remise en weer een half uurtje later maakte Theo het af met een mooie Koningsaanval. Alleen Henk en Sander waren toen nog bezig. Bij Henk (met wit) was een merkwaardige stelling op het bord gekomen:

De materiaalverhouding is bijzonder. Twee Torens voor twee Paarden, maar met de extra zwarte pionnen is de materiaalbalans weer gelijk. Wit dreigt de zwarte Koning te gaan overrompelen, alleen kan hij niet meer uit de schaakjes lopen. Derhalve werd het even later remise door eeuwig schaak. Tsja en toen was alleen Sander nog bezig, maar daar hebben we nu wel genoeg over gezegd.

KNSB; 4e klasse; Ronde 5; zaterdag 15 december 2018
         
  SV Doetinchem 1863

-

ENO 1729

4½ - 3½

1 Henry Veneman 2066 - Etien Aissema 1923 1 - 0
2 Henk Riepma 1990 - Matthew Johnson Temisaren 1910 ½ - ½
3 Marius van Hal 1870 - Dennie Klink 1811 0 - 1
4 Theo Goossen 1968 - Rody Brinkhuis 1761 1 - 0
5 Roel Evertse 1858 - Freek de Goede 1620 ½ - ½
6 Sander van Vucht 1914 - Harry Doctor 1606 0 - 1
7 Iloy Timmerman 1613 - Thijs Kampman - 1 - 0
8

Niels van der Mark

1625 - Dick Poffers 1470 ½ - ½