SVD BESLUIT SEIZOEN IN STIJL: EEN NIPT VERLIES

door Roel Evertse

We hebben het seizoen afgesloten, zoals we het begonnen zijn: een klein verlies tegen SG Max Euwe. Eerder speelden we tegen het 4e team van ME, dat degradeerde. Nu stond een ontmoeting tegen ME 3 op het programma, dat mede door de winst tegen SVD kampioen werd. In tegenstelling tot de dramatische seizoenstart hebben we onze huid dit maal duur verkocht, ondanks dat er voor ons niets meer op het spel stond.

Een rondje langs de velden.

Marius krijgt van mij de Lazarus-prijs: een totaal verklote opening leidde tot een totaal verloren stelling, hetgeen voor Marius aanleiding was er nog eens goed voor te gaan zitten. Natuurlijk deed zijn tegenstander ook een duit in het zakje, maar het moet gezegd dat Marius een fraaie wederopstanding beleefde. Maar mag ik even lullig doen? Was dat eindspel misschien niet gewoon te winnen?

Theo had optisch steeds een klein voordeel, maar Wouter de Haas gaf geen krimp met remise als resultaat.

Bram heeft me beloofd dat hij een keer iets aan zijn openingstheorie gaat doen. Nu stond hij na 8 zetten zo goed als verloren. Hij hield nog kranig stand, maar reëel uitzicht op een score heeft hij niet gehad.

Henk had langere tijd het beste van het spel. Zoals het ging had Laurens Snuverink voldoende tegenkansen met remise als resultaat.

Bert speelde een wat timide pot en werd steeds verder ingesnoerd. Dat kon natuurlijk niet goed gaan en dat ging het ook niet.

Sander liet nog eens zien hoe solide hij kan schaken. Het ‘gevoel’ leek dit seizoen bij hem volkomen zoek te zijn geraakt, maar was tegen de sterke Sjaak Piest gelukkig weer terug. Remise!

Niels speelde aanvankelijk een goede partij. Voor een pion kreeg hij actief stukkenspel hetgeen uiteindelijk resulteerde in maar liefst 3 pluspionnen. Helaas ging er in de afronding iets mis. Waar ‘iedereen’ zag hoe hij uit een eeuwigschaak kon lopen, overwoog Niels zelfs een zet die onmiddellijk tot verlies zou hebben geleid. Zo ver kwam het gelukkig niet, maar deze schaakblindheid – f6! – was al erg genoeg.

Tot slot uw razende reporter die er dit seizoen bitter weinig van bakt. De goden (en de tegenstander) waren hem goed gezind. Een vreselijke blunder van tegenstander Daniel Rabbers kostte een stuk en 20 zetten later de partij. Hè hè…

Het seizoen overziende hebben we met een 5e stek in de 4e klasse ongeveer gekregen waar we ‘recht’ op hadden. (Bedenk overigens dat we slechts een paar jaar geleden nog meededen om het kampioenschap van de 3e klasse!) Bovendien is de toekomst enigszins ongewis nu Henny, Marius en Sander spijtig genoeg aangegeven hebben in ieder geval geen basisspeler meer te willen zijn. Wat mij betreft reden voor ‘alle hens aan dek”, want SVD zonder zaterdagteam, dat gaat natuurlijk niet!

Doetinchem

SG Max Euwe 3