Doetinchem boekt solide overwinning in Elst

door Gert-Jan Zonneveld

Donderdag 15 november togen 8 spelers van Doetinchem naar Elst om het in de 2e ronde van de SOS competitie op te nemen tegen De Elster Toren 2. In de eerste ronde hadden de Doetinchemmers nogal ongelukkig verloren, (3,5 – 4,5 met 5 invallers!) dus moest er deze avond wel gewonnen worden om niet op voorhand in een lastige positie te geraken na 2 speelrondes. De Elster Toren 2 had in de eerste ronde een goede overwinning geboekt uit in Terborg tegen De Kameleon, dus een tegenstander om rekening mee te houden. Gelukkig konden we vrijwel in onze sterkste formatie aantreden, alleen Roel was verhinderd. Hieronder het relaas van de wedstrijd.

De eerste uitslag viel al na krap een uurtje spelen al te noteren; Thomas aan bord 1 kreeg het Scandinavisch voorgeschoteld en ondanks een miniem positioneel voordeeltje vroeg Thomas of hij remise mocht aanbieden. Na een korte blik op zijn bord gaf ik Thomas mijn akkoord hiervoor; de stelling was ook volgens mij in evenwicht.
Kort daarna kwam Doetinchem op achterstand; Iloy heeft 'het' nog niet dit seizoen. In een Caro Kann was er eigenlijk nog niet veel aan de hand totdat hij de grafzet 9. … a6 uit zijn handen liet glippen; een beurt overslaan was beter geweest , want na het ontnuchterende 10 d5 met vork op het zwarte paard op c6 en de zwarte dame op e6, was de partij beslist. Voor de vorm deed Iloy nog een paar zetten om daarna de tegenstander de hand te reiken.
Gelukkig kwamen we snel weer langszij; Bert speelde een solide Alapin Siciliaan en had een bevredigende stelling. Kennelijk beviel dit zijn tegenstander niet en deze offerde een kwaliteit op Bert’s koningsstelling voor een mogelijke beslissende koningsaanval. Bert had echter verder gekeken en vond een manier om het zwarte initiatief te neutraliseren en zelfs over te nemen. Niet veel later gaf zijn tegenstander zich gewonnen.
Ook Niels had een Alapin Siciliaan op het bord en ondanks verwoede pogingen van zijn kant om van iets meer te maken, gaf zijn sterke tegenstander geen krimp en bleef de stelling in evenwicht. Na kort overleg en een blik op de overige borden mocht Niels remise aanbieden, wat door zijn tegenstander vlot werd gehonoreerd.
Op mijn eigen bord speelde ik tegen een invaller van Elst; via zetverwisseling kwam hier de doorschuifvariant van het Frans op het bord, waarin ik vrij soepel gelijk spel bereikte maar ook niet meer, omdat mijn tegenstander gezonde zetten zet en zijn hakken stevig in het zand zette. Met een schuin blik op de overige borden bood ook ik remise aan wat zonder dralen werd geaccepteerd door mijn tegenstander.
Naast mij zat Henk Hamer te zwoegen in zijn partij; met wit leek hij bevredigend uit de opening te zijn gekomen , maar zijn tegenstander wist alle dreiginkjes subtiel te pareren. In een poging te stelling te compliceren koos Henk er voor om 2 paarden te geven voor een toren, maar dit leek een misrekening te worden tot het volgende moment (zie diagram).

De tegenstander van Henk had zojuist met zwart zijn Dame naar c5 gespeeld, maar dat faalde hardhandig op 1. Txd3 en het zwarte paard gaat verloren omdat 1. … cxd3 faalt op 2. Dx c5 met winst van de dame. De tegenstander van Henk was zo teleurgesteld dat hij gelijk opgaf. Gevoelsmatig te begrijpen, maar er is nog spel voor zwart.
Deze onverwachte meevaller bracht ons op een 2,5 – 3,5 voorsprong met nog 2 partijen te spelen die ook veelbelovend eruit zagen voor de onzen. Adri stond een pion en een half stuk voor (de witte loper was een veredelde pion geworden) en Marcel had een prettige drukstelling met kleine dreigingen en meer tijd op de klok.
Adri kreeg vanuit een Engelse opening al redelijk snel gelijk spel en kwam daarna zelfs positioneel beter te staan toen hij de breekzet c5 kon spelen. Daarna verzuimde zijn tegenstander een goede ontwikkelingszet te doen en kon Adri het heft in handen nemen. De witte zwartveldige loper werd gedegradeerd tot een veredelde pion op f4 en moest wit ook nog een pion inboeten. Onder druk van de klok bleef Adri gelukkig koelbloedig en wist hij zijn tegenstander mooi op het midden van het bord mat te zetten.

Daarmee waren de 2 punten binnen voor ons! Resteerde nog de vraag of Marcel deze voorsprong nog meer cachet kon geven. In een ‘oneigenlijke’ Aljechin (1 e4 Pf6 2 Pc3 d5 ) kwam hij met zwart makkelijk tot gelijkspel en dit werd soepel spelend uitgebreid naar zéér vrij spel waarin wit met de rug tegen de muur kwam te staan ten koste van sloten bedenktijd. Helaas bedierf Marcel zijn mooie stelling met een mindere zet (Tf3) waarna hij de toren moest geven voor de loper en met veel pijn en moeite nog net remise wist te maken.

Maar met een 3-5 overwinning op zak kon iedereen verder leven, en werd goed gemutst de terugreis naar Doetinchem aanvaardt. Volgende wedstrijd is op 11 december a.s. thuis tegen Bennekomse SV 2 die beide wedstrijden hebben gewonnen. Ik reken erop dat wij dan weer in onze sterkste formatie kunnen aantreden !!

OSBO; Klasse 2F; Ronde 2; donderdag 15 november 2018

Elster Toren 1595