DOETINCHEM KOPJE ONDER TEGEN BENNEKOM 2

door Gert-Jan Zonneveld

Dinsdag 11 december stond alweer de 3e ronde van de SOS competitie op de rol; thuis tegen het nog ongeslagen Bennekom 2, op voorhand dus geen gemakkelijke pot. Wij konden vrijwel in onze sterkste formatie aantreden, alleen Bert van Zutphen kreeg geen ‘vrijaf’ van thuis. Ook de tegenstander was in zijn sterkste formatie gekomen dus het beloofde een moeilijke en spannende strijd te worden.

Na anderhalf uur spelen had ik zelf het idee dat het allemaal redelijk goed ging voor de onzen; Niels en Iloy stonden een tikje beter, Roel optisch ook, Bram en Adri hadden een prettige stelling, Thomas was iets minder uit de opening gekomen, en bij Marcel stond het bord in lichterlaaie en leek het mij dat zijn tegenstander aan het roer stond en de partij dicteerde, terwijl bij Henk het nog optisch gelijk stond en alle kanten op kon.

Even later ging het bij Henk mis; eerst gaf hij een kwaliteit cadeau, wist deze via een paard vork weer terug te winnen, en met een mogelijk eindspel van lopers van ongelijke kleur met slecht 1 pion minder in zicht , leek de remisehaven in zicht. Helaas ontglipte Henk een blunder; hij zette zijn toren op een veld waarbij deze middels een loper schaak verloren ging.

Niet lang daarna ging Marcel ook kopje onder; in een Schotse partij offerde zijn tegenstander op f7; en waar ik dacht terugnemen met de koning, speelde Marcel de koning naar f8, waarmee de h toren een toeschouwer werd en bleef de gehele partij. Zijn tegenstander speelde het sterk verder en weefde diverse dreigingen en mogelijke matbeelden in de stelling. Op een moment leek het erop dat zijn tegenstander zich vergaloppeerde met g4, maar het kon kennelijk allemaal net. Uiteindelijk werden de dreigingen Marcel teveel en moest hij zich gewonnen geven.

Bram had wederom zorgvuldig zijn partij opgezet en zijn stukken naar de juiste velden gedirigeerd en zijn tegenstander kon met het nodige kunst- en vliegwerk zijn verdediging gesloten houden. Bram bleef echter beter staan toen hij in onze ogen afwikkelde naar het verkeerde eindspel. Zijn tegenstander kon de witte koning afhouden middels een toren op de 2e rij, zodat deze niet de pionnen kon ondersteunen. Misschien dat de afwikkeling naar een eindspel met randpion betere kansen had gegeven, want zoals het nu ging liep de partij naar remise. Niettemin goed gespeeld van Bram, daar gaan we de komende jaren nog een hoop plezier mee beleven.

Adri kreeg met zwart het Koningsgambiet voor zijn kiezen, maar wist eigenlijk vrij snel het witte aanvalsspel te neutraliseren en kwam steeds beter te staan; hij overspeelde echter zijn hand en kwam in een stelling terecht met voor wit een toren, loper en paard met een aantal pionnen tegenover 2 zwarte torens en een aantal pionnen voor Adri. De stelling was op zijn zachtst gezegd onduidelijk en daarom mocht Adri van mij remise aanbieden of remise accepteren.

Niels bracht in een wisselvallige maar wel spannende partij Doetinchem weer terug in de wedstrijd; met zwart bediende Niels zich van het Grünfeld-Indisch en fronste zijn wenkbrauwen toen zijn tegenstander na 1 d4 Pf6 2 c4 g6 3 Pc3 d5 4 cxd5 Pxd5 geen 5 e4 speelde. Niels kreeg makkelijk spel en wist een pion te winnen; daarna compliceerde zijn tegenstander de partij en moest Niels flink in de denktank en wisselde de beoordeling van de stelling per zet. Uiteindelijk wist Niels ondanks vliegende tijdnood een vrijpion te creëren en deze ook nog te laten promoveren en ondertussen de witte vrijpionnen tegen te houden. Zijn tegenstander schoot op het eind nog een bok waarna hij opgaf.

Thomas had het de hele avond moeilijk; in de Winawer variant speelde zijn tegenstander het minder gespeelde 4 a3 i.p.v. e5 en ik had het gevoel dat Thomas niet alle ins- en outs begreep van de stelling die daarna op het bord kwam. Wit scoort gemiddeld 60% en zwart maar 18% volgens mijn database, en ook deze partij toonde aan dat wit makkelijker komt te staan en zwart omzichtig moet spelen. Uiteindelijk gingen enkele pionnen eraf zonder aantoonbare compensatie voor Thomas en ondanks hardnekkig en inventief verdedigen moest Thomas zich gewonnen geven.

Roel had vanuit het Slavisch met 4. Dc2 ( de ‘slome variant’ zoals Roel het zelf noemde) toch wel een optisch voordeeltje gekregen, maar ook niet meer dan dat. Uiteindelijk ging het erom speel ik wel of geen d5 met wit. Roel deed het gelukkig wel want daardoor werd de stelling aan het kruien gebracht en wist zijn tegenstander kwaliteitsverlies niet te vermijden. Nadat de dames geruild konden worden kon Roel het eindspel met een kwaliteit meer vrij soepel naar winst voeren.

Tussenstand derhalve 3-4 in het voordeel van de gasten uit Bennekom en alles hing af van Iloy die dit seizoen nog niet had weten te winnen. Voor de verandering had ik ‘m wit gegeven en wist hij hiermee telkens zijn tegenstander voor problemen te stellen, die hem veel bedenktijd kosten. Toen Iloy de b-lijn pakte met zijn toren dachten de meeste omstanders dat het gedaan was met de speler uit Bennekom, maar toen Iloy daarna zijn toren naar de a-lijn speelde en zodoende de b-lijn aan zijn tegenstander cadeau deed bleek welk een rampspoed zich zou gaan voltrekken; de zwarte toren dreigde op b2 een dodelijke penning die alleen onder opoffering van een stuk kon worden voorkomen. Uiteindelijk verloste de klok Iloy uit zijn lijden, maar de uitslag stond toen toch al vast.

Een 3-5 nederlaag en daarbij ook nog eens een reglementaire correctie op twee partijen van ons in onze wedstrijd in en tegen Elst uit de vorige ronde zorgen ervoor dat we slechts 1 punt hebben uit 3 partijen. Na de jaarwisseling zullen we dan ook met frisse moed en strijdlust moeten proberen het tij te keren. Gelukkig zijn die kansen er nog en gaan we er 100% voor.

Uw teamcaptain
Gert-Jan Zonneveld
 

OSBO; Klasse 2F; Ronde 3; dinsdag 11 december 2018
         
  SV Doetinchem 2 1621

-

Bennekomse SV 2 1623 3 - 5
1 Thomas Bijl 1796 - Martin Markering 1939 0 - 1
2 Roel Evertse 1858 - Jan Wouters 1745 1 - 0
3 Niels van der Mark 1625 - Teun Alting 1696

1 - 0

4 Iloy Timmerman 1613 - René Bakker 1646 0 - 1
5 Marcel Miltenburg 1759 - Rinus van de Molen 1517 0 - 1
6 Henk Hamer 1494 - Hans van de Weteringh 1490 0 - 1
7 Adri Maranus 1516 - Gerhard Bakker 1541 ½ - ½
8 Bram Zaalmink 1308 - Jaap van Donkelaar 1412 ½ - ½