SVD 2 DOET GOEDE ZAKEN IN EN TEGEN APELDOORN

door Gert-Jan Zonneveld

Vorige week woensdag mocht Doetinchem 2 aantreden in Apeldoorn voor de uitgestelde bondswedstrijd (vanwege deelname 5 SVD spelers aan het TATA Steel Chess Tournament) in Apeldoorn tegen Schaakstad 2. Voor de Doetinchemmers was er maar een stalorder winnen, anders zou het wel eens een lastig verhaal gaan worden.

Schaakstad 2 had tot dan toe 2 x gewonnen en 1 x gelijk gespeel en wij 2 x verloren en 1 x gelijkgespeeld (reglementair!) dus werd iedereen ruim van te voren gepolst om deze woensdag 23 januari vrij te houden in zijn agenda, en zo togen we met de bijna sterkst mogelijke afvaardiging richting het Denksportcentrum in Apeldoorn.

Na een klein uurtje spelen deed ik zoals gewoonlijk een rondje langs de ‘velden’ en het zag er eigenlijk wel prima uit; op een paar borden hadden we een duidelijke plus en de rest stond zeker gelijkwaardig. Na een kleine twee uur spelen besloten Bert van Zutphen en zijn tegenstander voor het halve ei te kiezen in een stelling die optisch iets beter leek te zijn voor Bert. In de post-mortem ( de gezellige nazit /partijbespreking) bleek dat wel mee te vallen dus een terechte puntendeling. Roel Evertse bracht redelijk snel daarna ons eerste winstpunt binnen; Roel was zéér te spreken over de manier waarop hij gewonnen had; recht toe, recht aan, duwen, wrikken, overbelasting waarmee een pion werd gewonnen. Dit zijn stellingen die een kolfje naar Roel’s hand zijn; met vaste hand verder spelen, dreigingen in de stelling vlechten, die uiteindelijk de tegenstander boven het hoofd groeiden. Chapeau Roel!

Nadat Adri kort na de opening wat weifelend had opgetreden wist hij toch uiteindelijk de partij in evenwicht te brengen. Na een grootscheepse afruil resteerde een ‘dode’ stelling en was het wat mij betreft ook akkoord dat Adri remise mocht aanbieden. Zijn tegenstander kon dit aanbod niet weigeren en ging hiermee akkoord.

Thomas had ondertussen met de zwarte stukken zijn wat ‘verdachte’ stelling om weten te toveren tot een zéér kansrijke stelling en wikkelde ook feilloos af naar de winst. Vooral zijn ‘blufzet g5 ‘ (zoals hij het zelf noemde ) kostte zijn tegenstander veel tijd en na enkele afruilen kon Thomas zijn centrumpionnen mooi naar de overkant gaan loodsen. Een mooie overwinning.

Tussendoor had Apeldoorn iets terug gedaan; In een hyperscherpe Najdorf Sicilaan waarin lange tijd de partij in evenwicht bleeft, tastte Gert-Jan mis door de misplaatste ‘wachtzet’ Tfd8, waar een beurt overslaan beter was geweest. Zoals het nu ging kreeg hij een koningsaanval over zich heen van orkaankracht. Gert-Jan gunde zijn tegenstander de eer om zich mat te laten zetten, een mooi slot voor een sterk gespeelde partij van de Apeldoornse speler.

Niels wist ook te winnen, maar was niet te spreken over zijn opening; hij ‘prutste’ maar wat aan, zoals hij het zelf zie, waardoor een pion ‘en prise’ kwam te staan. Zijn tegenstander meende echter dat hij in de voorbereiding van Niels was gelopen en dacht dat deze pion giftig was. Zoals het verder ging kon Niels zich herstellen en wist een kwaliteit en daarna een vol stuk voor te komen en zo de winst naar zich toe te trekken.

Marcel wist de matchpunten veilig te stellen door remise aan te bieden wat zijn tegenstandster niet kon weigeren. Na een scherpe opening kwam Marcel in hogere zin gewonnen te staan nadat zijn paard op e6 veel schade dreigde te berokkenen en zijn tegenstander deze ten koste van een kwaliteit onschadelijk maakte. Echter daarna deed hij wat plichtmatige zetten in de veronderstelling dat dit geen kwaad kon. Dit gaf echter zijn tegenstandster echter de kans om weer in de partij te komen en moest Marcel zowaar nog aan de bak om naderend onheil af te weren. Dit lukte en de stelling bleef beter voor Marcel. Echter in het teambelang bood hij remise aan waardoor de matchpunten mee naar huis genomen konden worden!

Tot slot was Iloy nog bezig in een eveneens scherpe partij waarin het voor de omstanders ook onduidelijk was wie nu beter stond. Op een gegeven werd volgende stelling bereikt:

Iloy met wit aan zet; zwart dreigt heel vervelend Dxh4+ , maar gelukkig mag wit (Iloy) eerst: Lxg7 ! Mooi gevonden; de dreiging … Dxh4+ wordt hiermee actief gepareerd. Zwart antwoordde: … Kxg7 met nog minder dan 10 seconden op de klok voor zwart. Iloy speelde daarop Pe3 ?! ( 2. Dg4+ wint op slag ), waarop zwart … Tf4 speelde. Iloy speelde koeltjes Kg1! en zwart kon binnen de 15 seconden geen goede zet meer vinden en ging door zijn vlag. De stelling is echter gewoon totaal gewonnen voor wit, ondanks een loper achterstand.

Daarmee kwam een mooie 2,5 – 5,5 eindstand op het bord en mocht het zoet van de overwinning dan eindelijk gesmaakt worden. Euforisch reden we terug naar Doetinchem en het bleef nog lang onrustig in de binnenstad.

Hiermee staan we in de middenmoot maar kan de blik voorzichtig naar een hogere klassering gericht worden. Op 15 februari a.s. wacht ons thuis SV Wageningen 2, en ook hier is er maar een doel; winnen!!

Schaakstad Apeldoorn 1570 S.V. Doetinchem 1657 2½-5½
Buitenhuis , A.E. (Erik) 1663 Evertse , R. (Roel) 1858 0 - 1
Ekkelboom , B. (Bert) 1593 Bijl , T. (Thomas) 1796 0 - 1
Pruijssers , K. (Karin) 1555 Miltenburg , M.J.M. (Marcel) 1759 ½ - ½
Schaafsma , K.R. (René) 1555 Mark van der, C. (Niels) 1625 0 - 1
Hertog den, A. (Adriaan) 1556 Timmerman , I.R. (Iloy) 1613 0 - 1
Grasman , P. (Peter) 1555 Zutphen van, B. (Bert) 1609 ½ - ½
Heimerikx , G. (Gerard) 1549 Maranus , A. (Adri) 1516 ½ - ½
Jacobsen , R.F.J. (Raymond) 1534 Zonneveld , G.J.W. (Gert-Jan) 1479 1 - 0