SVD-ERS EINDIGEN ALS 2E NA VERDIENDE WINST IN SLOTRONDE

door Gert-Jan Zonneveld

Vorige week vrijdag, 5 april, stond onze laatste ‘thuiswedstrijd’ op het programma tegen ASV 5 uit Arnhem in het clublokaal van ASV (!), die een plekje boven ons stonden (3e en wij 4e). Helaas konden Roel en Thomas niet meespelen vanwege andere verplichtingen, maar Marcel en Arnold zouden voor hun spelen. Echter op het laatste moment viel ook Bram nog af wegens ziekte en dus moesten we op het laatste moment nog iemand erbij zoeken. Gelukkig was onze Marije bereid om mee te gaan zodat we toch met een achttal aan de start konden verschijnen. We hadden besloten om een kleine aanpassing in de opstelling te doen, door Iloy op bord 1 te posteren i.p.v. Marcel en mijzelf op 5 i.p.v. 7 i.v.m. het wegvallen van Bram; de rest redelijk op rating opgesteld.
De score werd als eerste geopend door Arnold die met wit tegen een redelijke sterke speler uitkwam. Met wit had hij iets beter spel, maar zijn tegenstander kwam in de partij sterk terug waarbij Arnold gedwongen werd om een kwaliteit te geven. Gelukkig had hij wel zover vooruit gekeken dat hij eeuwig schaak met de dame kon geven. Remise derhalve. Daarna wist Bert een ijzersterk extern seizoen te bekronen met nog een overwinning. Met wit kwam hij wederom prettig te staan en zijn tegenstander verspeelde/verloor een pion. Daarna trachtte de speler uit Arnhem door een stukoffer nog iets van ‘dreigend’ spel te creëren, maar Bert wist wel beter en het bleef een pion en een stuk achter voor de ASV speler, die de handdoek in de ring gooide.
De Arnhemmers kwamen weer langszij doordat Marije met zwart haar loper een veld te ver vooruit zette waardoor deze zomaar en prise stond. Dankbaar accepteerde haar tegenstander dit cadeau, en wikkelde stap voor stap verder af naar een overwinning, die Marije ondanks heldhaftige tegenstand nog lang wist tegen te houden.
Marcel bracht de onzen weer op voorsprong door een goede partij te spelen en deze ook winnend af te sluiten. Ik had zelf ook het idee toen de witte pionnen van Marcel op d6 ,e5 en f4 stonden met de zwarte loper op g7 ingemetseld dat het wel goed zou gaan komen. Marcel moest even zorgen dat zijn tegenstander op de damevleugel niet zou doorkomen, wat lukte en toen de witte koning veilig stond kon Marcel zijn gang gaan op de zwarte koningsvleugel en richtte er onherstelbare schade aan.
Adri keek met de witte stukken tegen een wat vervelende stelling aan; hij kwam in de wandelgangen naar mij toe of hij remise mocht geven, waarvoor hij van mij toestemming kreeg omdat de overige borden ons goede perspectieven gaven. Toen hij bij zijn bord kwam speelde zijn tegenstander een zet en bood zelf remise aan, dat uiteraard door Adri werd geaccepteerd. Geen slechte prestatie over het gehele seizoen van Adri; 2 x winst en 5 x remise met zwart. Daarna kwam ASV weer langszij omdat ik in een gelijkwaardige stelling mijn eerste ingeving niet speelde en een andere zet speelde waarbij ik dacht dat dit een grote afwikkeling naar remise zou geven. Echter toen ik het paard naar f4 speelde zag ik dat na afruil gevolgd door een schaak op d5 door de witte dame de ongedekte toren op a8 het doosje in ging. Een beurt overslaan of gewoon d4 spelen was beter geweest.

Alle ogen waren nu gericht op de laatste 2 partijen van Iloy en Niels. Niels had een fortuinlijke opening, kijk maar mee, met het commentaar van Niels zelf.
1.e4 e5 2.d4 “o nee hè”, dacht ik hier. Krijg ik weer zo’n gambiet tegenover me waar ik de ballen niet van snap. Pf6 beter was slaan op d4, maar ik hoopte mijn tegenstander met de tekstzet wat te verwarren 3.Pf3 En ja hoor gelukt. We zitten nu in het Russisch met 3.d4 dxe4 4.dxe5 Lc5!?

Deze stelling kan tot zeer scherp spel leiden. Ivanchuk speelde deze variant met 4...Lc5 tot verrassing van iedereen in 2007. Meestal werd hier 4...d5 gespeeld. Er kan volgen 5.Dd5 Lxf2+ 6.Ke2 f5 7.exf6 Pxf6 8.De5+ Kf8 en nu mag de loper niet genomen worden vanwege 9.Kxf2?? Pg4+; Tijdens Tata 2010 speelde Short tegen Jan Smeets 5.Lc4 Pxf2 6.Lxf7+ Kxf7 7.Dd5+ Kg6! normaal gaat het verder met 8.Dxc5 maar Short probeerde 8.Lg5 en de partij eindigde in remise door zetherhaling, omdat beide spelers uiteindelijk niet al te veel risico durfde te nemen.
5.Pd4? Dit is een ernstige fout en leidt tot een bekend offer 5...Pxf2 6.Kxf2 Dh4+ 7.g3 Lxd4+ 7...Dxd4+ leidt tot Dame ruil, maar dit leek me avontuurlijker en gevaarlijker voor wit.
8.Le3 ook niet zo aantrekkelijk was 8.Kg2 De4+ 9.Df3 Dxf3+ 10.Kxf3 b6! 8...Lxe3+ 9.Kxe3 Dg5+ 10.Kf2 Dxe5

En zwart staat natuurlijk fantastisch. Twee pionnen voor en de witte Koning is opgejaagd wild. Jammer was het gehoon van mijn teamgenoten naderhand, omdat ik uiteindelijk als een van de laatste nog zat te zweten achter mijn bord. Ik had wederom weer eens vreselijk moeite om een gewonnen stelling ook daadwerkelijk te winnen. Maar het lukte me wel uiteindelijk.Tot slot had Iloy aan het eerste bord een kwalitatief prima partij gespeeld. Met zwart speelde hij de Caro Kan waarop zijn tegenstander voor een zijvariant koos met 2. Pc3 en 3. Pf3 wat hem echter niet veel bracht in de partij. Iloy kreeg aanzienlijk veel tijdsvoordeel en stelde zich verder goed op zonder echte concrete grote dreigingen nog in de stelling te kunnen vlechten.. In de tijdnoodfase moest zijn tegenstander wel voor alles of niets gaan, gezien de achterstand. Iloy kwam met de dame goed binnen op de koningsvleugel, wist alle zware stukken af te ruilen een kwaliteit te winnen en pakte ook nog eens in het eindspel dan ook nog een pion mee. Remise aanbieden was al voldoende geweest voor de algehele overwinning maar Iloy speelde het eindspel verder onberispelijk af en besloot de partij met het poëtische en zéér krachtige 51. … Te2+ !! (zie diagram)

en wit gaf op.

Door o.a. deze prachtige zet kwamen we uiteindelijk zelfs op de 2e plaats in de slotstand terecht, aangezien de nummer twee Schaakstad Apeldoorn verloor van kampioen Bennekom 2 en wij dus op bordpunten hun voorbij gingen. Voorwaar een uitstekend resultaat en als we alles hadden meegehad etc. ….nou ja dan hadden we de kampioen nog op de hielen gezeten het gehele seizoen. Maar we mogen hier dik tevreden mee zijn.
Tot slot kregen zowel Bert als Niels een flesje cadeau als beste topscoorders van ons team met resp. 5 uit 6 en 3,5 uit 4. En ja ook dit heugelijke moment is voor het nageslacht bewaard gebleven.

 

OSBO; Klasse 2F; Ronde 5; dinsdag 12 februari 2019
         
  SV Doetinchem 2  

-

ASV 5   5 - 3
1 Iloy Timmerman 1609 - Benjamin Brandt 1758 1 - 0
2 Marcel Miltenburg 1718 - Zekria Amani 1620 1 - 0
3 Niels van der mark 1657 - Ron Brachten 1651

1 - 0

4 Bert van Zutphen 1672 - Jean Paul Bijlsma 1424 1 - 0
5 Gert-Jan Zonneveld 1468 - E Gort - 0 - 1
6 Adri Maranus 1532 - Jonathan van der Krogt 1435 ½ - ½
7 Marije van der Hoff 1089 - Theo Koeweiden 1504 0 - 1
8 Arnold Berendsen 1361 - Henk Schunck 1531 ½ - ½