DOETINCHEMS VIERTAL SPEELT GELIJK

door Jos Welling

Het kostte even wat moeite maar op 4 december konden we dan eindelijk aantreden tegen Lochem. Oorspronkelijk zouden zij op 27 november bij ons komen. Ze konden geen 4-tal bij elkaar krijgen, dus werd het uitgesteld tot 4 december.
David vond het nodig om zijn verjaardag te vieren en van Piet-Heyn hoorde ik op de dag zelf dat hij door griep geveld was. Alle hens aan dek om invallers te regelen. Gelukkig konden Benno en Sylvia de lege plekken vullen.
Van tevoren was bekend dat er een band zou spelen in de hal van het Brewinc. Gelukkig hielden ze het volume de hele avond beperkt en konden we ons concentreren op het viertal uit Lochem. Benno op bord 1, Arnold op 2, Jos op 3 en Sylvia op 4.
Mijn tegenstander begon met de opening f4. Ik was direct al de weg kwijt. Dan maar f5 als antwoord. Het ging verder met 2. e4; fxe4 3.d3; exd3 4.Lxd3; Pc6. Als hij toen 5. Dh5 + had gespeeld was het al over en uit voor mij geweest! Gelukkig ging hij niet verder in deze vreemde opening. Daarna nogal wat dreigingen op mijn koningsvleugel, maar ik kon het steeds pareren met eigen aanvallen en matdreigingen. In het eindspel bood hij remise aan. Ik weigerde omdat ik pion meer had en 2 vrijpionnen. Ook hij had 2 vrijpionnen. Het werd een lastig schuifspelletje. Uiteindelijk gaf hij op door Zugzwang (zettendwang). Achteraf heb ik de partij geanalyseerd op de computer en had hij remise kunnen houden.
Omdat ik vol aan de bak moest, had ik geen oog voor de andere partijen. Sylvia stond nogal wat stukken achter, maar hield dapper vol met haar koning, hopende op een pat. Helaas ging ze ten onder. Stand was 1-1. Arnold kwam in een partij met veel penningen terecht. De tegenstander kon zijn paard niet meer verdedigen en Arnold kon dit paard ophalen op c6. Stand: 2-1 voor ons. Benno streed door met een stuk achterstand. Dat ging niet meer en uiteindelijk gaf hij op. Ik vroeg hem naar de analyse van de partij voor dit verslag. Benno vatte het kort samen: “Ik kwam gewoon een stuk achter” en hij ging snel naar buiten om een sigaartje te roken. Eindstand: 2-2.
Al met al een goed resultaat met 2 invallers en de dreiging van geluidsoverlast door de band.

SOS; Klasse 5H; Ronde 1; dinsdag 4 december 2018
         
  Viertal SVD 1  

-

Lochem 3   2 - 2
1 Benno Thomassen 1408 - Egbert Harkink - 0 - 1
2 Arnold Berendsen 1361 - Leo Meulenbroek - 1 - 0
3 Jos Welling 1286 - Derk Hilhorst 1135 1 - 0
4 Sylvia 't Hart - - Nico van der Zee 1299 0 - 1