DOETINCHEMS VIERTAL WINT ZEER OVERTUIGEND

door Jos Welling

Op een gure, natte winteravond verzamelden wij ons bij het kasteel van David in de Kruisberg. David liet de motoren van zijn Alpha brullen en vlogen we naar Zutphen. Daar liepen we door de regen naar het wijkcentrum. De plastic borden en stukken stonden al klaar. Wat zijn wij dan blij met onze mooie houten borden/stukken! We zaten in een open ruimte bij de balie tussen allerlei vormen van huisvlijt: poppen, schilderijtjes en spelletjes.
Arnold op bord 1, Piet-Heyn op 2, David op 3 en Jos op 4. Klokslag 20.00 begonnen we. Ik schrok van David die direct al een biertje haalde bij de bar. Bleek alcoholvrij te zijn zoals alles achter de bar. Dus we bleven de hele avond scherp van geest.

Mijn tegenstander had een uur van tevoren het verzoek gekregen of hij wilde invallen. Normaal speelde hij bij de jeugd. Hij begon met het Deens Gambiet: e4-e5; d4-exd4; c3. Toen hij pion c3 aanbood om te nemen, was ik op mijn hoede en zette een andere zet. Hij speelde snel, te snel denk ik. Al vlot stond hij een paard achter en bleef maar afruilen. Uiteindelijk liet hij zich in een hopeloze situatie nog mat zetten ook. 1-0 voor ons.
Piet-Heyn speelde tegen een krasse knar van 87. Zijn tegenstander speelde zeer agressief en alle pionnen stormden voorwaarts. Dat gaf PH de gelegenheid om door de linies te breken en het werd al snel een overwinning: 2-0.

Over de concentratie van David had ik zo mijn zorgen. Hij flirtte met de barvrouw en vergat een beetje waar hij voor gekomen was. Toch deed hij tussendoor mooie zetten en drukte zijn tegenstander in de verdediging. Komisch was het moment dat hij aan de tegenstander vroeg of hij bekend was met “en passant” slaan. Die man was wedstrijdleider! Na een mooi loper-offer besliste David de partij. Al 3-0 voor ons, wat een weelde.
Toen was het wachten op onze niet al te vlotte Arnold. Het duurde en duurde maar en de klok ging al richting 23.30. Arnold had een pion achterstand en geen geweldige positie. Bovendien had zijn tegenstander 30 minuten en Arnold nog 3 minuten op de klok. Toen wij met ons drieën in de loungeruimte zaten te relaxen, hadden we ons al helemaal verzoend met een nederlaag van Arnold door tijdnood. Plotseling kwam er beweging uit die hoek: Arnold had gewonnen! Met een paardvork waarbij hij schaak zette en gelijk een toren kon ophalen had de tegenstander opgegeven! Zelf zou ik nog een tijd doorgespeeld hebben, want Arnold had nog maar 2 minuten op de klok. Groot was de verbazing en vreugde over deze grootste overwinning aller tijden van ons viertal!! 4-0!

SOS; Klasse 5H; Ronde 1; dinsdag 4 december 2018
         
  Zutphen 2  

-

Viertal SVD 1   0 - 4
1 Harry de Rover 1450 - Arnold Berendsen 1361 0 - 1
2 Egbert Talens 1356 - Piet-Heyn Sluijter 1206 0 - 1
3 Paul Ham 1206 - David Hollestelle 1312 0 - 1
4 Floris Guepin -- - Jos Welling 1286 0 - 1