DOETINCHEMS VIERTAL WINT IN LOCHEM

door Jos Welling

Onze vierde wedstrijd vond plaats in Lochem. Daar kwamen we in het altijd gezellige, maar wel rumoerige café. Tussen de biljarters door naar de speelzaal.

Arnold op bord 1, David op 2, Piet-Heyn op 3 en Jos op 4. Ik begon tegen Nico van der Zee, een oude man van 87. Hij is heel gezellig en heeft een vlotte babbel, maar gelukkig was het om 20.00 stil en begonnen we. Hij speelde het Koningsgambiet. Gelukkig kende ik de eerste paar zetten en achteraf zei Nico dat je altijd moet nemen met e5xf4. Toch kwam ik niet prettig te staan. Zijn loperpaar pende diverse stukken van me en ik kwam niet eens aan een rokade toe. Toen ook nog zijn paard meedeed aan de aanval, zag ik het somber in. Om onduidelijke redenen begon Nico alles af te ruilen en verdween de aanval als sneeuw voor de zon. Ik kreeg weer lucht en kon zelf aan een aanval beginnen. Uiteindelijk bleven we met pionnen en 1 toren achter en hij stelde remise voor. Dat accepteerde ik direct omdat ik ook een pion achter stond. ˝ - ˝.

Piet-Heyn kwam geen moment in de problemen. Zijn tegenstander gaf de verdediging voor de koning al snel op door g7 te spelen en later nog f5. Toen kon PH er met zijn paard en loper op mooie velden gaan staan. Uiteindelijk had de dame geen veld meer (zie foto) toen PH met de toren op de 7e rij kwam en de tegenstander gaf op. ˝ - 1˝

David kwam een kwaliteit voor. Toren tegenover een loper. De tegenstander had wel een loperpaar, maar die stonden achter elkaar op de laatste rij naast de koning en waren ongevaarlijk. Toen David met een geniepig schaakje ook nog een loper won, gaf de tegenstander op. ˝ - 2˝. Dus toen was de overwinning al een feit.

Het wachten op Arnold duurde dit keer minder lang. Zijn tegenstander was veel sterker en had Arnold in een wurggreep. Zijn stukken bleven maar achterin hangen en tenslotte gaf hij op. We konden redelijk op tijd weer terug door de regen en bossen naar Doetinchem.

Door dit resultaat staan we met 2 punten voorsprong aan kop.

 

SOS; Klasse 5H; Ronde 4; maandag 4 maart 2019
         
  Lochem 3  

-

Viertal SVD 1   1˝ - 2˝
1 Egbert Harkink - - Arnold Berendsen 1361 1 - 0
2 Leo Meulenbroek - - David Hollestelle 1312 0 - 1
3 Derk Hilhorst 1123 - Piet-Heyn Sluijter 1228 0 - 1
4 Nico van der Zee 1299 - Jos Welling 1296 ˝ - ˝