Bokken & Schapen FKM 2019 - ronde 2

door Niels van der Mark

In de eerste 2 rondes van een open toernooi worden vaak de bokken van de schapen gescheiden. Sterkere spelers worden ingedeeld tegen relatief zwakkere spelers, zodat er na een paar rondes al duidelijk een tweedeling is. Klinkt misschien wat onaardig voor de schapen (of de bokken?), maar zo werkt het meestal wel. Zo verliep de 2e ronde van het Open Doetinchems dan ook. Ratingfavoriet Arent Luimes was in 14 zetten klaar met Frits.

Hier speelde Frits het onfortuinlijke 11.h6?? waarna het na 12. Lxf6 exf6 13.Dh5+ snel mat ging. Theo kon zijn favoriete systeem tegen Adri van stal halen en al bood Adri goed weerstand, Theo had niet al te veel moeite om de buit binnen te halen.

Ondergetekende kon na 5 zetten al een stuk ophalen van Aleksandar Polizovsky (eigenlijk wel een grootmeesterlijke naam) en kon zich zo bij de koplopers scharen. (zie onderstaande stelling)

Wit won hier met 5.g4 een stuk. Toch hadden niet alle favorieten het makkelijk vanavond. Toon Janssen moest tot in de tijdnood zwaar zweten tegen Bram en stond zelfs op een bepaald moment heel slecht (verloren?), maar wist uiteindelijk toch de buit binnen te halen.

Ook Hermann moest er hard voor werken tegen Paul, miste nog ergens een mooie winst, maar met een paar minuten op de klok was het punt toch voor hem. Louis en Marcel zaten dit keer achter het Live bord, maar de thuiskijkers konden al snel overschakelen naar De Graafschap tegen Sparta. Na 13 zetten verloor wit een stuk en gaf hij op.

Het voert te ver om alle partijen te bespreken. Tot nu toe nog geen grote verrassingen, maar we zijn nog maar net onderweg. Voor een uitgebreid fotoverslag van ronde 2, met dank aan Sylvia zie hier.

Voor de uitslagen en standen klik hier.