FKM 2019 - ronde 4

door Niels van der Mark

In de 4e ronde van het Open Doetinchems wisten alle drie de jeugdspelers te winnen. Nick versloeg Alek, ik heb helaas weinig van de partij meegekregen en staat nu op een keurige 16e plek met 2 punten. Fleur wist verrassend Frits te verslaan. Weerom speelde ze een gewaagd gambiet, maar kwam uitstekend te staan. Op de 22e zet kwam de eerste kans om toe te slaan.


Stelling na 21…Pc-d7?

Fleur had hier met het sterke 22.Tc7 kunnen toeslaan. De Dame moet weg (bijvoorbeeld 22…Da8, waarna wit kan toeslaan met 23.Lxd7. Naast dat dit een pion wint, komen de witte stukken vernietigend binnen, bijvoorbeeld: 22.Tc7 Da8 23.Lxd7 Lxd7 24.Txd7 Tb7 25.Pc7 en zwart verliest ook nog een kwaliteit en als hij met Tc-d8 de boel probeert te redden volgt er 26.Pf5+ en gaat hij zelfs mat. Fleur speelde echter een andere zet, maar bleef wel het initiatief houden. Net toen Frits de stelling weer enigszins gelijk wist te trekken zette hij foutief voort en verloor hij een stuk. Een knappe prestatie waarmee onze 9 jarige jeugdspeelsters op 50% komt, op een keurige 15e plek. De laatste jeugdspeler, Bram, speelde met zwart op het Livebord tegen Adri Maranus. De eerste 19 zetten ging het aardig gelijk op en wist Adri zelfs een iets gunstiger stelling te bereiken.

Alleen grijpt hij mis. Door met het Paard op d4 terug te slaan kreeg Bram een betere stelling na 20…Lc5. Degene die de partij live volgden zullen zich mogelijk verbaasd afgevraagd hebben waarom er 0-1 staat bij de onderstaande stelling. Zwart staat wel beter, maar verloren is het nog niet.

Adri raakte hier echter zijn Dame aan en een Damezet, die ook het schaak moet opheffen, levert onmiddellijk stukverlies op. Daarmee staat Bram op een keurige 5e plaats, met 3 punten.

Aan kop wist Theo in een spannende strijd Marcel te verslaan. Marcel hield lang goed stand, wist Theo zelfs enigszins in tijdnood te krijgen, maar gooide toen zijn Koningsstelling open, waarop Theo vernietigend binnendrong.

Arent wist aansluiting te houden door in een enerverende partij Toon te verslaan. Lang had Toon het goede van het spel in handen, maar de overgang van het middenspel naar het eindspel, bleek Arent toch net even iets behendiger.

Henk wist door een keurige overwinning aansluiting te vinden in de subtop, waar Paul en Niels door onderling remise overeen ook in zitten.

Zo begint deze koers aardig vorm te krijgen. Theo ligt op kop met een klein groepje achtervolgers. Daarachter bevindt zich een peloton van 11 spelers, die zeker nog kans maken om aansluiting te vinden. Dan moeten ze de komende rondes wel flink doortrappen. De groep daarachter zal onderling gaan uitmaken wie de rode lantaarn mag dragen en wie zich nog iets naar voren kan werken. De strijd daar is zeker net zo fel als in de top.

 

Ook onderin het klassement is de sfeer nog steeds goed.

 

Voor meer foto's van ronde 4, met dank aan Sylvia klik hier.

Voor de link naar de live partij klik hier

Voor de uitslagen en standen klik hier.