FKM 2019 - ronde 5

door Niels van der Mark

In de 5e ronde kwam Arent Luimes alleen aan kop te staan door een overwinning op Hermann Klein-Hessling. Omdat Theo deze ronde verstek moest laten gaan, staat Arent een half puntje op hem voor en is het zeer waarschijnlijk dat ze a.s. dinsdag elkaar zullen treffen.
In zijn partij tegen Hermann, die hier op het livebord te volgen was, wist Arent gedurende de partij zijn stelling te verbeteren en stond hij rond de 25e zet al beduidend beter.

Twee opgerukte vrijpionnen hielden de zwarte stelling aardig in hun greep en zwart kwam hier met de te rechtvaardigen tegenaanval 25h5. Na 26.Tg3 Dg5 27.gxh5 had zwart met zijn Dame op h5 moeten terugslaan, waarna wit nog steeds veel beter staat, maar er is nog een gevecht gaande. Hij sloeg echter met zijn Dame op c1 en na nog een paar zetten kon hij opgeven.
Bram wist ondertussen knap Marcel op remise te houden. Marcel had een gevaarlijke doorgeschoven pion, maar Bram had de stelling van Marcel dusdanig verzwakt dat hij hier niet van kon profiteren.
Spectaculair was de offerpartij die de 9-jarige Fleur van stal haalde tegen David Engelberts.

Kenners zullen de Traxler-variant van het Twee Paardenspel herkennen. Fleur had hier met 7d5! haar levensgevaarlijke aanval gaande kunnen houden, maar zette minder sterk met 7Dc5 voort. Na 7d5! 8.Lxd5 Lg4 wint zwart de witte Dame en na 7d5 8.exd5 Pd4 gaat de zwarte aanval lekker door. We hoeven ons echter geen zorgen te maken, ze komt er nog wel!
Zelf moest ik bijna mijn excuses aanbieden aan Henk. Ik wist van hem te winnen, maar de wijze waarop dat ging bezorgde mij het schaamrood op de kaken. Henk speelde een goede partij en na 38 zetten had hij groot voordeel bereikt tegen mij.

Ik had me met wat mindere zetten in de hoek laten drukken en moest toezien hoe ik langzaam richting de knock-out fase werd gedwongen. Hier had hij sterk kunnen voortzetten met 39.Tc3 waarmee hij een niet-te-stoppen vrijpion zou creren. Hij sloeg echter op c6 met zijn pion, waarmee de stelling weer helemaal in balans kwam. Wat er daarna gebeurde weet ik niet. De partij ging nog even door, ik kreeg zelf wat tactische dreigingen en toen vanuit het niets gaf Henk eerst een volle Toren weg, omdat 3 zetten later nog eens dunnetjes over te doen, waarop hij zijn Koning krachtig omsloeg, zoals alleen Henk dat kan. Meestal smaken overwinningen zoet, maar deze had toch een raar bijsmaakje.
Omdat Paul Toon knap op remise wist te houden hebben we nu 1 koploper en 5 achtervolgers op een half of heel puntje afstand. De echte helden zijn echter niet alleen degene die om het goud strijden. Bewonderenswaardig is ook de moed van lantaarndrager Sylvia, die met 5 nullen op zak nog steeds glimlachend rondloopt en er iedere ronde weer voor gaat. Dat ze daarnaast ook nog tijd heeft om mooie fotos te schieten is een fijne bijkomstigheid.

Voor de foto's van ronde 5, met dank aan Sylvia klik hier.

Voor de uitslagen en standen klik hier.