FKM 2019 - ronde 6

door Niels van der Mark

De winnaar van het 4e Frans Kuggeleijn is al bijna bekend

De 6e ronde bracht de ontmoeting tussen de 2 favorieten voor de titel: Theo met wit tegen Arent. Het werd een boeiend duel, waarin Theo lange tijd het betere spel had. Na een zet of 60 besluit hij een stuk te offeren om zwart op de Koningsvleugel te overrompelen en komen we bij de volgende stelling aan. (je kunt de partij hier naspelen)

Stelling na 63.g6. Zwart had hier 63h4 64.Tg2 Txg2 kunnen spelen, waarna hij ietsje beter staat. Hij sloeg echter met zijn pion op g6, waarna Theo volop in de aanval ging met 64.Lxh5 (Txf5 lijkt nog iets sterker) Txc3 65.Dg2?! (met eerst Txg6+! heb je nog een extra aanvaller) Txg3 66.Dxg3 De6 en zwart staat ineens beter.

De witte aanval lijkt afgeslagen en wit staat een stuk achter. Mogelijk omdat Theo al een hele avond diep in de denktank zat speelde hij hier het mindere 67.Df4, waarop zwart met heft helemaal kon overnemen met 67Th8. Er volgde 68.Lxg6 waarop zwart met 68Txh3?? het grote voordeel in 1 keer weer weggaf. Met eerst 68Dxg6 was de dreiging Txh3 dusdanig dodelijk dat wit er niet meer uitkomt. Natuurlijk had Arent gezien dat de Dame na Tg1 gepend staat, maar na Txh3 Kg2 is dat ook weer opgelost. Wat er overblijft is een boeiend spektakel, met weinig tijd op de klok en veel publiek, waarin Theo zijn Koning en Toren vakkundig naar de zwarte Koning loodst (de Dames zijn dan al afgeruild) en met eeuwig schaak de partij de remisehaven in manoeuvreert. Hiermee blijft Arent een half punt voor en is de kans groot dat hij volgende week tot nieuwe Open Doetinchemse schaakkampioen gekroond wordt. Maar laat ik niet op de zaken vooruit lopen, de laatste ronde moet nog gespeeld worden.

Een van de partijen die snel klaar was, was de ontmoeting tussen Henk en Piet-Heyn. Mogelijk nog aangeslagen door zijn partij van vorige week greep Henk na 27 zetten gruwelijk mis.

De afgelopen 10 zetten waren bijna alle stukken afgeruild en leek er geen vuiltje aan de lucht. Kennelijk nog in de modus van het afruilen speelde Henk zijn Dame hier naar c3. Echter na 27.Dc3?? Dxc3 28.bxc3 Lxa3 krijgt zwart 2 verbonden vrijpionnen die meer te stoppen zijn. Vooral omdat zwart ook de pion op c3 zonder problemen ophaalt.

Bram wist keurig van Paul te winnen, waardoor hij nu op een gedeelde 2e plaats staat. Echt grote klasse. Hij deelt die plaats dus met Theo en met Marcel. De laatste had daar helemaal niet mogen staan, dat was mijn plek, maar ja dan moet je wel winnen! De uitspraak: Ik heb nog nooit zo gewonnen gestaan, heeft voor mij na de afgelopen ronde nieuwe betekenis gekregen. Misschien moet ik de schuld wel buiten mezelf zoeken en het luidkeelse volk dat achterin de speelzaal zat te analyseren aan wijzen als de oorzaak van mijn ernstige falen, maar daar kom ik niet mee weg. Toen ik de partij thuis invoerde sloeg mijn engine helemaal op tilt. mat in 14 en +34,55 bleef in mijn analysevenster zetten lang opflikkeren, maar ik besloot in de partij zelf te offeren (het 1e offer kon overigens nog wel) en een paar zetten later zat ik met lege handen, waar ik de hele avond echt geweldig had gestaan. Hier dan toch maar de stelling, omdat zelfkastijding soms de enige weg is naar zuivering.

Met 26.c4 had ik de kroon op mijn werk kunnen zetten. Zwart heeft helemaal geen zetten meer tot zijn beschikking en het dreigende Pb5+ is dodelijk. Ik besloot echter mijn Loper op g6 te offeren, waarna ik overigens nog steeds gewonnen sta, om vervolgens ook mijn Paard te offeren op b5. Ik had de klok wel horen luiden, maar was de klepel even helemaal kwijt, zullen we maar zeggen.

Van de andere partijen heb ik weinig gezien, al zag ik nog wel ergens een leuke mat in 1 die de ontvangende partij bijna van zijn stoel deed vallen. Volgende week de laatste ronde, met aansluitend de prijsuitreiking. Ik voorspel dat de strijd om de 3e plaats vooral spannend gaat worden.


Voor de foto's van ronde 5, met dank aan Sylvia klik hier.

Voor de uitslagen en standen klik hier.