De finalisten voor de Beker finale zijn bekend

door Niels van der Mark

Op de avond dat Ajax het grote Juventus verraste door ze met 1-2 in eigen huis uit te schakelen, wist in Doetinchem Bram Zaalmink ook voor een verrassing te zorgen, door Iloy uit de Beker te knikkeren. En dat ging nogal hardhandig. De andere halve finale tussen Gert-Jan en Niels stelde minder voor. Na 28 zetten kwamen ze remise overeen in een stelling waarin beide niks bereikt hadden (voor de partij zie hier) en in het vluggeren, wat echt niet Gert-Jan zijn ding is zullen we maar zeggen, wist Niels relatief eenvoudig te winnen.

In deze stelling heeft Gert-Jan in dit partijtje vluggeren zwart en heeft zojuist zijn Dame naar a5 gespeeld, waarop Niels met 15.Pc4 een stuk won.

De partij tussen Bram en Iloy gaf echter aardig wat vuurwerk. Iloy was niet helemaal lekker uit de opening gekomen, maar krijgt op de 15e zet toch de kans om in het voordeel te komen.

Hier had Iloy 15.Lxf6! kunnen spelen. Zwart kan niet goed met zijn Loper terugslaan, want dan volgt er 15Lxf6 16.Pc5 Dc6 17.Pxd7 Dxd7 18.Lb5! met kwaliteitswinst. Hij moet dus terugslaan met zijn pion en dan krijgt wit na 16.Dg4+ gewoon een hele prettige stelling. Iloy speelde echter 15.g4? , waarop Bram antwoordde met het sterke 15e5! Toen Iloy vervolgens, niets vermoedend, zijn pion doorschoof naar g5 (??), sloeg Bram toe met 16exd4! en zwart staat ineens gewonnen. Hij dreigt zijn Loper van e7 weg te spelen waarop, door de penning op de e-lijn, wit zijn Dame moet geven voor een Toren. Iloy probeerde nog met allerlei dreigingen op de Koningsvleugel de partij te laten kantelen, maar Bram vond iedere keer de beste voortzetting en wist zo te partij naar zich toe te trekken. Bijkomend voordeel voor Iloy was overigens wel dat hij nu snel naar huis kon om de wedstrijd tussen Juventus en Ajax te gaan kijken.

Dus op 30 april a.s. wordt de finale Niels-Bram. Natuurlijk is de partij weer live te volgen op onze site. Een paar weken geleden wist ik nog wel waar je je geld op moest zetten, maar na het zien van de partijen afgelopen dinsdag durf ik geen voorspelling meer te doen.