TATA STEEL CHESS TOURNAMENT
2019

verslag dag 1             verslag dag 2             verslag dag 3             Uitslagen & Standen

Het jaar is amper begonnen en dat betekent dat het Tata Steel Chess Tournament weer voor de deur staat. Ook de komende editie zullen weer een aantal SVD-ers present zijn. Uiteraard zijn de verrichtingen van deze spelers hier op de website te volgen. We zullen hier dagelijks de uitslagen, foto's en wedstrijdverslagen plaatsen.

Op de site van de toernooi organisatie kun je de verrichten van de SVD-ers en alle andere deelnemers volgen.

Deze 5 Doetinchemse schakers die zich hebben ingeschreven voor de dagvierkampen zijn:
Niels van der Mark, Iloy Timmerman, Gert-Jan Zonneveld, BennoThomassen & Piet-Heyn Sluijter


 

TATA STEEL CHESS TOURNAMENT
2019
 
DAG 1 - maandag 14 januari

naar boven

 

We hebben om 9 uur afgesproken om te verzamelen in Doetinchem. Gert-Jan en Benno zijn vrijwillig aangewezen om te rijden. Twee auto's zijn noodzakelijk omdat 5 personen en alle bagage in n auto wel een beetje krap is. We hebben het waarschuwings-mailtje van de organisatie van Tata Steel die we gisteren hebben ontvangen goed in onze oren geknoopt. We moeten echt op tijd zijn. Wanneer we niet voor 12 uur hebben ingeschreven en geen bericht hebben gedaan worden we mogelijk uitgesloten van deelname. Dat willen we natuurlijk niet dus vertrekken we ruim op tijd. Dit jaar zitten we in een ander onderkomen dan de afgelopen jaren. We laten ons verrassen waar we terecht komen. Veel luxe hebben we niet nodig. Wanneer er 5 bedden zijn en een koelkast zijn we al tevreden. Wifi is gewenst maar niet noodzakelijk.

We arriveerden met een behoorlijke vertraging. Er was op de laatste rotonde voor Wijk aan Zee een ernstig ongeluk gebeurd. Veel politieauto's, motoren en traumahelikopter hadden ons al ingeseind dat het serieus was. Alle drie toegangswegen naar Wijk aan Zee waren afgesloten. We stonden met een hele stoet schakers te wachten tot we door konden. Wij stonden vrij vooraan in de rij en konden als een van de eersten door en kwamen 11.55 uur aan, een uur later dan gepland. Uiteraard hadden we al telefonisch contact gehad met de organisatie.

Nadat we hadden ingeschreven zijn we eerst onze bagage naar het huis gaan brengen. Het huis waar we dit jaar verblijven is uitstekend, van alle gemakken voorzien. Nadat we onze spullen in het huis hadden achtergelaten gingen we terug naar de speelzaal. Omdat er erg veel schakers vertraging hadden en daardoor allen tegelijk aankwamen liep de inschrijving behoorlijke vertraging op. Hierdoor begonnen de amateurs niet om 13.30 uur maar om 14.30 uur en konden wij nog een tijd bij de grootmeesters kijken en foto's maken.

  
De grootmeesters gaan bijna beginnen                                   De speelzaal voor de amateurs staat klaar

De eerste speelronde verliep zeer positief voor ons, 4 uit 5, geen nederlaag. Niels, Iloy en Piet wisten te winnen en Gert-Jan en Benno speelden remise. Bij de analyse in het huisje bleek dat er zelfs voor Gert-Jan en Benno winstkansen zijn geweest.

Niet gezien

Hier een aantal fragmenten met als thema: Niet gezien.

  In de stelling hiernaast kon Gert-Jan toeslaan.

Gert-Jan speelde hier zijn Paard naar c5, maar had met 13..e5 kunnen toeslaan. Nadat het Paard op d4 weggaat schuift hij zijn pion door naar e4. Helaas niet gezien.

 

     
  In de volgende stelling (links) staat Niels gewonnen, maar liet toch nog wat liggen.

Wit heeft zojuist 31.a3 gespeeld, waarop Niels zijn Paard terugspeelde naar c6. Hij had hier ook 31Txb2+ 32. Kxb2 Pd3+ kunnen spelen.

     
 

Nu nog even niet gezien in het kwadraat.

In deze stelling speelde Piet zijn Dame naar e7.

Hij had de paardvork op c6 even over het hoofd gezien. Gelukkig overzag zijn tegenstander de mogelijkheid ook en speelde zijn Dame naar g3, waarop Piet alsnog de partij naar zich toetrok.

     

Voor de persoonlijke standen en rating van tegenstanders zie hieronder.


 

 

TATA STEEL CHESS TOURNAMENT
2019

Uitslagen en standen

 

Niels

weekday 6

 

Iloy

weekday 6

 

Gert-Jan

weekday 7

 

Benno

weekday 7

 

Piet-Heyn

weekday 9

 

 


 

TATA STEEL CHESS TOURNAMENT
2019
 
DAG 2 - dinsdag 15 januari

naar boven

   

We begonnen de tweede dag rustig. Ieder stond op wanneer het hem uitkwam. Piet kwam in sporttenue naar beneden. Hij traint voor een halve marathon en wil om de dag hardlopen, vandaag moest het dus weer gebeuren. Na een tijdje kwam hij behoorlijk natbezweet terug. "Jeetje wat een wind" was zijn enige reactie toen hij binnen kwam maar hij had wel 7 km op de teller staan, top. Nadat de boodschappen waren aangevuld en het ontbijt achter de kiezen vertrokken we via wat omwegen naar de speelzaal. Voor ons overigens de laatste keer dat we de grootmeesters konden zien. Woensdag spelen zij in Alkmaar.
Dit keer begonnen we wel stipt om 13.30 uur. We waren allen goed geluimd en gingen er voor. De score vandaag was iets minder dan gisteren, 3 uit 5. Niels verloor, Iloy en Gert-Jan remise en Piet-Heyn en Benno wisten te winnen. Desondanks een prima resultaat. Terug in het huisje kwam uiteraard de laptop en schaakbord op tafel om de vijf partijen na te spelen en waar nodig een stevige feedback te geven. Uiteraard werd de filosofie van Roel toegepast maar daarna hebben we allen Niels getroost, geknuffeld en moed ingesproken. Vervolgens was het tijd om te vertrekken voor het nuttigen van een warme maaltijd. Nadat we heerlijk hadden gegeten en terug waren in het huisje bleven de schaakstukken in beweging. De muziek ging aan en konden we elke keer een verzoeknummer opgeven. Opvallend was dat de muzieksmaak van ons vijven redelijk het zelfde was. Ieder kon andermans keuze respecteren.
Het was wederom een mooie dag, we hebben vreselijk gelachen. We bespraken wat nou zeer originele manieren waren om de tegenstander uit zijn spel te halen zonder rekening te houden of dat nou reglementair verboden was. Onze fantasie sloeg op hol en we gierden het uit. We overwegen om hetgeen we bespraken te gaan filmen en op de site te plaatsen. Mogelijk halen we daarmee De Wereld Draait Door nog. Of die video er ooit komt zijn we nog niet uit.
Woensdag moeten we nog n keer flink aan de bak. Ieder heeft zijn eigen belangen, niet degraderen, geen ratingpunten verliezen of winnaar worden van zijn poule. Hoe het voor ieder afloopt lees je morgen.

 
Mooi afgemaakt
Bij Niels wist helaas voor hem, zijn tegenstander mooi toe te slaan. Hij stond al een tijdje bedenkelijk (lees: verloren) tot de volgende stelling bereikt was na 22 zetten.

Hier speelde wit 23.Lf4! en Niels kon opgeven (23Dxf4 24.Tc6+ Kb8 25.Db6# of 23Da7 24.Tc6+) Aangezien hij de enige verliespartij was, werd hij de Noordzee in gejonast.

 

   
In zijn 2e partij, kon Benno mooi de overwinning naar zich toe trekken in de stelling hiernaast.

Hij sloeg hier toe met 15.Pxe6! en een luid gejuich steeg op in de zaal. (15..dxe6 16.Dxc6 Kb8 17.Txe6)

   
Tenslotte onze debutant Piet-Heyn, in de volgende stelling kondigde hij luidkeels mat in 3 aan.

Hij kreeg een waarschuwing van de arbiter voor, waarop hij na 26Dxf2+ 27.Kh1 Dxf1 28.Pg1 expres geen Pg3 speelde, maar 28Tb1, om zijn tegenstander nog wat extra te laten lijden.

 
Voor alle uitslagen en standen zie hier.
 
 

 

TATA STEEL CHESS TOURNAMENT
2019
 
DAG 3 - woensdag 16 januari

naar boven

Het Tata Steel Chees tournament zit er weer op. Vandaag, de laatste ronde, verliep prima voor de SVD-ers. Wederom heeft geen van ons verloren. Piet won ook deze partij en scoorde zo 3 uit 3 en werd groepswinnaar. Alle anderen scoorden vandaag een remise. Hierdoor werden Iloy en Benno gedeeld eerste. Gert-Jan werd gedeeld 2e. Niels werd 3e. De Doetinchemse schakers scoorden in totaal 10 punten waar maximaal 15 punten te halen waren. Een zeer succesvol toernooi. En naast de goede prestaties was het weer zeer gezellig. Een geslaagd evenement en zeker voor herhaling vatbaar.

Voor alle uitslagen en standen zie hier.