Tatasteel 2019

door Bram Zaalmink

Vrijdag 11/1
Ik kreeg een paar uur eerder vrij van school, want voor 17.00 uur moest ik mij aanmelden voor mijn derde Tata Steel Chess Tournament. Ik zit in weekend 8 en tot mijn grote vreugde ben ik gepromoveerd van een klein saai lokaaltje naar het balkon van de grote zaal. Ik ga even proefzitten en kan vanaf mijn stoel de grootmeesters net overzien. (ja zelfs tijdens mijn partijen wil ik even kunnen gluren).

Daarna checken wij in bij ons hotel het Hoge Duin. Voor het eerst deze locatie, leuk veel bekende grootmeesters en challengers schijnen hier te verblijven. We hebben ook nog uitzicht op zee.
Prima locatie dus. Om 18.30 uur start mijn eerst partij, tegen Maarten Roos.
Ik was zwart en speelde de versnelde draak. Maar i.p.v. dat hij met het paard sloeg op d4 sloeg hij met de dame waardoor ik een beetje uit de theorie werd gehaald. En al vroeg in de wedstrijd kwam ik een toren achter te staan doordat hij raar speelde. Later kwam hij ook nog een paard voor te staan, maar ik dacht er is altijd hoop, omdat ik positioneel wel prima stond. En inderdaad kwam de eerste blunder van hem al, waardoor ik door een vork een toren terug won en even later weer een loper won. Toen stond het materieel weer gelijk en waren er voor beide kansen. Uiteindelijk ruilde ik mijn paard voor zijn loper en hadden wij allebei nog een toren en 5 pionnen. Ik bood remise aan omdat ik een dubbelpion had en telkens aan twee pionnen vast zat met mijn toren, waardoor hij toch nog een soort van toren voor stond. Gelukkig accepteerde hij mijn remise en kon ik op wat blunders na terug kijken op een leuke partij en een halve punt in de pocket.

’s avond na mijn partij ging ik mijn partij analyseren in het café van het hotel. Een andere schaker vroeg of ik met hem wilde schaken, en daar zeg ik natuurlijk nooit nee tegen ook al had hij een rating boven de 2000. Ik heb er drie met hem gespeeld en heb er toch nog één gewonnen. Op naar de volgende dag.

zaterdag 12/1
Wij begonnen met een uitgebreid ontbijt in het hotel, hier kan ik wel aan wennen. En hoe vaak eet je samen met Anish Giri en andere grootmeesters? Daarna flink regen, goede kans om mij lekker voor te bereiden op mijn tweede partij.
Toen wij terug liepen naar onze hotelkamer zagen we de schoonmaakkar in de gang staan, waar de gastenlijst lag. Natuurlijk even gespiekt, Anish Giri verbleef 3 kamers naast ons! Ook Ian Nepomniachtchi de wereldkampioen rapid verbleef vlak bij ons. Erg cool dus!!
Mijn 2e partij was een winstpartij! Ik speelde tegen iemand met ongeveer 50 ratingspunten meer dus ik maakte zeker kans, Ik speelde met wit en speelde Dames gambiet, hij kwam erg passief te staan en daar maakte ik gebruik van, hier de partij:
Bram Zaalmink-Anton Warmerdam

1. d4 d5 2. c4 e6 3. Nc3 Nf6 4. Nf3 Bb4 5. e3 O-O 6. a3 Be7 7. Bd3 c6 8. O-O
Nbd7 9. Qc2 h6 10. Ne2 dxc4 11. Bxc4 Nd5 12. e4 N5b6 13. Ba2 Nf6 14. Bf4 ({Na}
14. e5 Nfd5 15. Bb1 {heeft wit groot voordeel}) 14... Bd7 15. Ng3 Rc8 16. b4 {
e5 was nog steeds een goede optie} Na8 {Ik snap zijn idee maar hij komt hier
wel steeds meer passief te staan} 17. Bb1 Ne8 {mijn loper naar b1 dreigde een
paard te winnen door e5 en als hij hem verplaatste een mat zou hebben} 18. e5
f5 19. exf6 Nxf6 20. Nh5 {Wit heeft hier groot voordeel}

Nc7 ({Hij mocht het paard niet slaan omdat ik anders een mat in 3 had, namelijk} 20... Nxh5 21.
Qh7+ Kf7 22. Bg6+ Kf6 23. Be5# {Maar dat deed hij niet omdat hij na afloop van
de partij ook zei van ik weet niet wat er achter zit maar het zou vast een
trucje zijn.}) 21. Nxf6+ ({Ook mogelijk was} 21. Qg6 Nfe8 22. Qh7+ Kf7 23. Bg6#
) 21... Rxf6 22. Qh7+ Kf7 23. Ne5+ Ke8 24. Bg6+ Rxg6 25. Qxg6+ Kf8 26. Qf7# *
Mijn eerste winstpartij!

Daarna flink wat handtekeningen verzameld op mijn wedstrijdshirt van Doetinchem. De eerste was natuurlijk van Magnus! En de andere bekende schakers volgde al snel.
’s avonds uit eten bij klein Zwitserland. Gezellig alleen maar schakers en schaakverhalen die je hoort. En Viswanathan Anand die achter mij zat.
Daarna nog in het café analyseren.

Zondag 13/1
vandaag nog meer grootmeesters bij het ontbijt. Leuk om ze nu in hun ‘huispakkleding’ en ongekamde haren te zien. Zelfs iemand op sokken die op z’n tenen loopt door de eetzaal. De ene eet ongegeneerd met zijn handen, de ander pelt de velletjes van z’n worst. Uit respect en zelfbescherming noem ik geen namen, misschien hebben ze mij ook wel geobserveerd (al denk ik niet dat ze geïnteresseerd waren in mijn eetgedrag) en daarbij keken ze vooral op hun schaakapp. 
Nog wel een handtekening van Anish gescoord, de dag ervoor na verlies had hij daar geen zin in. Nu wel.
Na een strandwandeling bij de Noord pier met flinke windkracht was ik klaar voor mijn derde en laatste partij.

Henk Post – Bram Zaalmink
Ik speelde weer met zwart en deze keer speelde we Engels. Het was een leuke partij. Het resultaat was remise want we stonden beide een beetje vast. Genoeg voor een gedeeld eerste plek. De andere nummer één is degene waarvan ik heb gewonnen. Dit leuke boek heb ik van mijn prijzengeld
uitgezocht.

Dit had ik allemaal ook kort samen kunnen vatten met de zin. Het was een geweldig weekend wat veel te snel voorbij ging!