Krankzinnige middag in Zwolle

door Niels van der Mark

Hoe ga ik hier nou een verslag van maken, dacht ik, een half uurtje nadat de 3e ronde was begonnen in de KNSB competitie voor Doetinchem 1? Zelden heb ik zo’n chaotische start meegemaakt en wie weet wat er allemaal nog meer ging gebeuren op deze zonnige zaterdag in centrum Zwolle.
Het begon er al mee dat we met slechts 7 spelers afreisden naar deze Hanzestad. Gênant gewoon. Ik had al 2 dagen, vanuit mijn bed, waar ik de hele week al in lag met de griep, jan en alleman gebeld of ze konden invallen, omdat we een speler tekort kwamen. Niemand kon. Daarnaast was het maar zeer de vraag of ik kon meespelen, aangezien de koorts maar niet wilde zakken. De avond van te voren heb ik de spelers nog een bemoedigende mail gestuurd en ze verzocht op tijd te gaan slapen en de alcoholinname te matigen. Gelukkig hadden we Egon transfervrij kunnen overnemen voor onze zaterdagcompetitie, maar door de afwezigheid van Iloy en Roel reisden we zaterdag 23 november dus toch met slechts 7 man af. Zelf dus toch maar mee gegaan, met een lichte overdosis Paracetamol in mijn mik. Daar aangekomen bleek dat de 8e speler van Zwolle ook niet op kwam dagen. In onderling overleg hebben we die afwezige spelers aan elkaar gekoppeld waarmee de 1e uitslag, 0-0 ,een feit was.
Ondertussen liep de klok van Philippe, die was in een file beland en liep ook de klok van mijn tegenstander die er nog niet was. Later hoorde ik dat hij piloot was en met zijn vliegtuig moest uitwijken van Hoogeveen naar Stadskanaal, je bedenkt het niet, waardoor hij 45 minuten te laat achter het bord verscheen. De match was ondertussen begonnen en na een kwartier spelen stond de Koning van een van onze spelers al schaakmat, stikmat wel te verstaan, na slechts 6 zetten. Ik wilde hem sparen en zijn naam niet noemen, maar aangezien het de enige nul was die we deze middag opliepen, doet dat er niet toe, het was onze Gert-Jan. Gedesillusioneerd verliet hij rond 13:15 de speelzaal, ‘Ik neem de trein wel terug.’ Het overkomt ons allemaal wel eens, maar als je hiervoor anderhalf uur in de auto naar Zwolle bent gereden, dan is dat wel heel zuur. Ik heb aan het begin van de avond nog even met hem geappt. Gelukkig heeft hij een vriendin die in de zorg werkt, dus het ging al weer.
Even later combineerde Bram prachtig ons eerste volle punt binnen.

Zijn tegenstander dacht na 12.Da4+ Ld7 de Loper op b4 te kunnen slaan, maar dat kan niet vanwege 13…Pd3+ Een stelling die een opvallende gelijkenis heeft met die van Gert-Jan, maar daar hebben we het niet meer over. Ook weggaan met de Dame naar b3 of c2 levert zwart geforceerd materiaal op, dus wit gaf hier op. Bram heeft nu 2,5 uit 3 gescoord, dus ik zal hem de komende wedstrijden op een wat hoger bord plaatsen, hij kan de extra uitdaging wel gebruiken. Theo had ondertussen een mooie aanval opgezet en de stelling van Henk zag er degelijk uit. Egon begon zijn debuut in ons team door op de 2e zet maar gelijk de knuppel in het hoenderhok te slingeren met het scherpe Staunton gambiet. Ondertussen was Philippe gearriveerd en een half uurtje later kwam ook mijn tegenstander binnenvliegen. Ik kreeg een scherp Middengambiet tegenover me, maar mogelijk door zijn jetlag, gaf mijn tegenstander op zijn 9e zet gewoon een Loper weg. ‘Helemaal niet gezien’, sprak hij verbijsterd. Voor de teammoraal besloot hij wel door te spelen.
Een uurtje later haalde Theo zijn punt binnen, stond Philippe gewonnen, had Henk nog steeds een gezonde stelling, maar kraakte de stelling van Egon. Met twee pionnen achter had hij echter een “petitie combination”, waarna hij gelijk tactisch remise aanbood, dat onmiddellijk werd aangenomen. Aangezien ook Philippe zijn punt binnenhaalde stonden we op 3,5 punt van de 7 punten die er te verdelen waren die middag. Nu was echter mijn superieure stelling langzaam aan het verslechteren. Met waterige oogjes al snuffend en kuchend probeerde ik goede voortzettingen te vinden, maar ik had na onzorgvuldig spel tussen zet 20 en 27 al 3 pionnetjes ingeleverd. Dat was gelukkig ook het moment dat mijn tegenstander remise aanbood (opgelucht?) en ik het winnende halfje mocht binnen halen. Alleen Henk was nog aan de gang, het zag er remiseachtig uit, maar van eindspelen snap ik niet zo veel, schijnt. Of Henk zijn tegenstander het onderste uit de kan probeerde te halen weet ik niet, wat ik wel zag was dat hij het lid vol op zijn neus kreeg, waarna hij op kon geven.
Zo werd deze wedstrijd, waarbij de verwachtingen vooraf niet al te hoog waren, toch nog door de onzen ruim gewonnen, 2-5. Een beetje een gekke uitslag, maar we zijn er blij mee. Knap werk van de spelers en natuurlijk alle lof voor de teamleider, die er in bleef geloven!

KNSB; 4e klasse B; Ronde 3; zaterdag 23 november 2019
  ZZS! 1 1680