SVD 1 DOET GOEDE ZAKEN

door Roel Evertse

Door een ruime overwinning (6,5-1,5) op Almelo 2 is het vlaggenschip van SVD opgestoomd naar de gedeelde tweede plaats in poule 4B van de KNSB. Het was een beetje een vreemde wedstrijd. Na slechts twee uur spelen stonden we al met 4-0 voor. Almelo had gekozen voor een tactische opstelling, waarbij ze hun zeer jonge jeugdspelers aan de borden 2 en 3 hadden opgesteld. Henk en Iloy wisten daar wel raad mee.

Ondergetekende trof een tegenstander die de eerste 28 (!) zetten allemaal a tempo uitvoerde en zijn ‘bedenktijd’ slechts gebruikte voor toiletbezoek en het eten van een bammetje. Pas bij zet 32, met nog steeds meer bedenktijd op de klok dan bij aanvang van de partij, begon hij na te denken, wel drie hele minuten, maar toen was het te laat. Ik moet zeggen dat het een bijzondere ervaring was om geen enkele seconde rust te krijgen tijdens de partij. De verleiding is groot om mee te gaan vluggeren, maar gelukkig wist ik het hoofd enigszins koel te houden, ‘tegen het bord te blijven spelen’ en mijn tijd goed in te delen.

Bram bracht de stand op 4-0. Hij gaat met de week sterker spelen, zowel strategisch als tactisch. Zijn tegenstander klaagde ach en wee over zijn domme nederlaag, maar deed daarmee Bram tekort.

Een riante voorsprong zo op het oog, maar geenszins een zekere zege. Egon stond moeilijk, bij Philippe was het de vraag of zijn aanvalskansen meer gewicht in de schaal zouden leggen dan de sterke vrijpion van zijn tegenstander en bij Niels en Theo kon het nog alle kanten op. Uiteindelijk kwam alles goed. Nou ja, niet helemaal, want Egon legde het loodje. Niels stelde echter de overwinning veilig met een degelijke partij en Philippe won met een fraaie mataanval.

Theo streeft ernaar om zijn partijen zo kort mogelijk te houden, maar slaagt daar zelden in. Ook nu kon hij het niet laten om vanuit een gelijke stelling op winst te blijven spelen, daarbij overigens ruimhartig geholpen door zijn tegenstander die geen goed plan kon vinden.

In de volgende ronde staat de wedstrijd tegen de koploper, MuConsult Apeldoorn 3, op het menu. Het zou mooi zijn als we in de sterkste formatie kunnen spelen!

KNSB; 4e klasse B; Ronde 4; zaterdag 14 december 2019
  SV Doetinchem 1 1776