VERWARDE MAN TE WATER

door Niels van der Mark

Doetinchem 12 november 2019
van onze verslaggever
Rond 21.30 uur werd er een luide plons in de omgeving van de Oude IJssel gehoord door voorbijgangers. De in allerijl gewaarschuwde hulpdiensten wisten een ernstig verwarde man uit het water te vissen met ernstige onderkoelingsverschijnselen. Hij was amper aanspreekbaar en kon alleen maar ‘mijn dame, mijn dame’ stamelen. Een woordvoerder van de politie vermoedt dat het om problemen in de relationele sfeer gaat, meer kon hij over de zaak niet vertellen. De man is overgebracht naar het Slingeland ziekenhuis en verkeerd buiten levensgevaar.

Toen de leden van het 1e team de volgende ochtend dit bericht in de Gelderlander lazen wisten ze beter. Ze hadden de aanleiding voor deze tragische gebeurtenis van dichtbij meegemaakt. We waren vol zelfvertrouwen begonnen aan de thuiswedstrijd tegen UVS3 uit Nijmegen. Waar de nipte uit-overwinning een paar weken geleden in Wageningen als een slippertje werd gezien, zou er nu met ruime cijfers gewonnen gaan worden van UVS. Ons team was op maximale oorlogssterkte aangetreden. Er was niet zoveel aan de hand na een half uur spelen, behalve op het bord van Iloy. Hij was een geweldig offensief begonnen tegen zijn tegenstander, die lijkbleek achter het bord, alles maar over zich heen liet komen. Iloy zijn stukken omcirkelde de witte Koning die over het halve bord werd gejaagd en het matnet werd langzaam dicht getrokken. Toen, in een moment van gruwelijke schaakblindheid, sloeg Iloy met zijn Paard een vijandelijke pion, waarop zijn tegenstander met een blik van ongeloof Iloy zijn Dame van het bord sloeg. Iloy probeerde nog even door te spelen, maar 10 minuten later verliet hij lijkbleek de speelzaal. De plons hebben we niet eens meer gehoord

Normaliter is er sprake van enig leedvermaak als een speler door een blunder zijn partij verliest, maar zelfs wij voelden aan dat dit niet op zijn plaats was. We moesten aan de bak om deze achterstand weg te poetsen. Toen een uur later Marcel in remise moest berusten en ook Bram niet veel leek te bereiken begon ik me toch wat zorgen te maken. Alleen Theo en ondergetekende leken iets van voordeel te hebben. Thomas zijn partij zwabberde alle kanten op en Philippe had een degelijke, maar gedrongen stelling. Gelukkig kwam Roel even langs om me een hart onder de riem te steken. ‘Ik vecht door tot er nog maar 2 Koningen op het bord staan.’ Dat was kennelijk het teken van de ommekeer. Zijn tegenstander verspeelde een stuk en ook Theo kon de partij relatief eenvoudig naar zich toe trekken. Toen even later Bram remise overeenkwam en Philippe wist te winnen leek de buit binnen. Thomas stond gewonnen, moest het alleen nog even doen. Een kwestie van techniek zouden de kenners zeggen.

Zelf was ik met voordeel uit de opening gekomen, had dit langzaam uitgebouwd, maar in naderende tijdnood kreeg ik toch te veel last van mijn zenuwen en verloor ik een stuk. Gelukkig was er compensatie in de vorm van een ver gevorderde vrijpion.

Zwart heeft zojuist zijn Koning van g8 naar h7 gespeeld en ik schoof mijn pion door naar d7. Zwart had de pion met zijn Paard moeten nemen, maar begon aan een gevaarlijk avontuur, 44.d7 De2? Op zoek naar eeuwig schaak of meer? Er is geen onmiddellijke matdreiging en eeuwig schaak zit er ook niet in, dus 45.d8D De3+ 46.Kf1 Pd3?

Achter het bord, met niet al te veel tijd, word je dan toch even zenuwachtig, Zwart dreigt mat in 1, dus alle vervolg zetten van wit moeten met schaak gepaard gaan. Even alles goed bekeken en de matvoering kon beginnen met 47.Dg8+ Kg6 48.Dde8+ Kf5 49. Dh7+ (49.Dge6+ Kf5 50. Dg4# was nog sneller) Kf4 50.Da4 e4 51.Daxe4 en zwart gaf op voor de laatste mat zet. Ondertussen was Thomas bezig vakkundig zijn gewonnen stelling om te zetten in het laatste punt, waardoor de einduitslag op 6-2 uitkwam.
Al met al een prima resultaat, waarmee we nu aan kop staan in onze poule. Een bloemetje voor de verwarde man uit het water is wel op zijn plaats zou ik zeggen.

SOS; 2e klasse F; Ronde 2; dinsdag 12 november 2019
  SV Doetinchem A1 1761