SVD A1 wint moeizaam maar verdiend

door Gert-Jan Zonneveld

 
Het SOS achttal van SV Doetinchem is het nieuwe jaar 2020 begonnen waarmee het in december 2019 was geëindigd, namelijk winnen. Dinsdag 7 januari kwam het team van de Rhenense Schaakclub op bezoek en ook deze wedstrijd werd met 5-3 gewonnen. De uitslag doet een makkelijke overwinning vermoeden, maar zo verliep de wedstrijd allerminst ondanks dat alle spelers van SVD A1 acte de présence gaven, en onze gemiddelde rating hoger was.

Na ruim een uurtje liep ik als non-playing captain even rustig door de ‘arena’, en op het oog zag het er voor de onzen goed uit; alleen bij Philippe zag het er wat minder uit, daarentegen hadden Roel, Marcel, Bram en Iloy prettige stellingen. Al vlotjes kwam Adri op mij af gekuierd met de vraag hoe het team er voor stond, en of hij remise mocht aanbieden. Aldus gebeurde, de stelling was er ook wel naar bleek achteraf in de post-mortem.
Kort daarna bracht Iloy de onzen aan de leiding; het leek wat eng uit te zien toen hij het witte stukoffer op h7 aannam, maar Iloy had diep gekeken en wist met fijnzinnige dame manoeuvres de materiële voorsprong te behouden en de matdreigingen (voor zover deze er waren) te pareren. Daarna tikte hij de partij rustig uit en moest zijn jeugdige opponent de koning omleggen.
Daarna kwam een beetje de klad erin aan enkele borden; Roel had een op het oog prettig ogende stelling met 2 tegenover 3 pionnengroepjes en hij probeerde van alles maar zijn tegenstander gaf geen krimp, hield zijn verdediging mooi gesloten, waarna er voor Roel niets anders restte om remise aan te bieden.
Kort daarop moest Theo zijn koning omleggen; in een iets mindere maar verdedigbare stelling, gaf hij onnodig een pion weg. Ondanks lang verdedigen wist zijn tegenstander de lastige klippen te omzeilen en af te wikkelen naar een gewonnen eindspel.
Tussenstand 2-2, maar gelukkig konden we toch soepel de score uitbreiden; allereerst maakte Marcel korte metten met zijn tegenstander. In een prettige ogende stelling voor Marcel tastte zijn tegenstander mis met … Ph5. Op dat moment liep Marcel met mij door de ‘arena’ en fluisterde mij toe dat hij zijn dame ging offeren …jawel op h5! Nou ja offer… (zie foto).

Na het geforceerde 1. … Dxh5 volgt het sterke 2. Pf6 + en wit blijft gewoon een stuk voor. Daarna was het slechts nog een kwestie van techniek en tijd.
Na een goed gespeelde partij wist ook Niels zijn 3e partij in deze SOS competitie winnend af te sluiten. De witte stukken domineerden het bord en om zijn 'onbeweeglijke' stukken in 'beweging' te krijgen moest zijn tegenstander 2 pionnen geven. Echter de witte stelling bleef uitstekend en Niels wist door een valstrik de partij in één klap te beëindigen (zie diagram).

Niels heeft zojuist zijn paard naar c5 gespeeld, en zijn tegenstander sloeg deze vrijwel à tempo, waarna het ontnuchterende Td8 mat kwam.
Tussenstand 4-2 met nog 2 partijen te gaan; Philippe stond met zijn rug tegen de muur, een kwaliteit minder, slechte stelling en dit had hem ook nog eens zeeën van tijd gekost. Bram daarentegen had een zéér prettig ogende stelling op het eerste gezicht; 2 pionnen meer, maar bij nadere inspectie had hij ook nog niet gerokeerd (passieve toren op h8) en stonden zijn stukken elkaar min of meer in de weg. Door te rokeren en een kwaliteit te offeren en een 3e pion te pakken, wist hij het witte tegenspel van zijn angel te ontdoen en zijn tegenstander moest lijdzaam toezien hoe de 3 verbonden vrijpionnen van Bram uiteindelijk beslissend waren. Derhalve 5-2, dus de 2 punten waren binnen.
Philippe mocht nog voor het slotakkoord zorgen; hij kwam redelijk ver nog en dat siert hem. Zijn tegenstander kreeg last van 'groepsdruk' vermoedde ik. Veel toeschouwers die het natuurlijk wel allemaal zien hoe het moet. Maar Philippe maakte het hem zo lastig dat hij zijn kwaliteit offerde voor eeuwig schaak. Toen Philippe zijn dame er echter tussen zette, was er echter geen eeuwig schaak meer en stond hij gewoon een loper voor. Echter de tijdnood was groot en eiste ook hier uiteindelijk zijn tol. In een redelijke stelling dacht Philippe net iets te lang na, waarna hij door zijn vlag ging. Wat schaakjes geven om weer tijd te winnen (10 seconden increment per zet) had nog tot een soort her opstanding van Lazarus kunnen leiden, maar dat mocht helaas niet zijn. De eindstand van 5-3 in het voordeel van Doetinchem kwam daarmee op de borden en blijven we ongeslagen bovenaan met 4 gespeeld, 8 punten. Dinsdag 11 februari vervolgen wij met de uitwedstrijd in Dieren tegen Theothorne om mogelijk een volgende stap richting een mogelijk kampioenschap te kunnen zetten.

 

SOS; 2e klasse F; Ronde 4; dinsdag 7 januari 2020
  SV Doetinchem A1 1726

-

Rhenense SC 1 1631 5 - 3
1 Theo Goossen 1987 - Diederinck Vos 1908 0 - 1
2 Roel Evertse 1821 - Jan van Laar 1708 ½ - ½
3 Philippe Friesen 1846 - Jacob de Gooijer 1690 0 - 1
4 Marcel Miltenburg 1725 - Jan Polders 1391 1 - 0
5 Bram Zaalmink 1600 - René Hovestad 1542 1 - 0
6 Niels van der Mark 1654 - Ton Braams 1698 1 - 0
7 Iloy Timmerman 1651 - Reijnier Vos 1690 1 - 0
8 Adri Maranus 1524 - Wim Schreurs 1417 ½ - ½