SVD en Twello houden elkaar in evenwicht

door Gert-Jan Zonneveld

Net voordat de nieuwe en strengere maatregelen van de regering op donderdag 12 maart bekend werden gemaakt, speelden op dinsdag 10 maart de teams van Doetinchem en Twello tegen elkaar. Twello kwam op volle oorlogssterkte, terwijl de teamleider van Doetinchem te elfder ure nog twee vervangers moest regelen voor de met griepachtige klachten geplaagde Philippe en Thomas die zijn vaderverplichtingen terecht moest laten prevaleren omdat zijn dochtertje ziek was geworden. Marcel had al eerder aangegeven niet te kunnen. Voor Philippe en Thomas speelden als invaller Marius en Paul, speltechnisch geen verzwakkingen, qua rating moesten we wel iets inboeten. Op verzoek van enkele spelers van beide teams werd besloten om van de gebruikelijke handshake af te zien en gewoon de klok in beweging te zetten.

Na een klein uurtje spelen kwam Bram, voor deze gelegenheid spelend op bord 2, naar me toe met de vraag of hij remise mocht aanbieden. Hij was kennelijk in de opening verrast middels de Tsjichorin verdediging welke ontstaat na 1 d4 Pc6 2 c4 d5 3 Pc3 e5. Voor zover ik me kan herinneren is de beste voortzetting 4 cxd5, maar Bram koos voor het erg vervlakkende 4 dxe5 waarna een redelijke grote afruil ontstond, waarbij zwart ietsje beter kwam te staan, maar wit dit minuscule plusje makkelijk kon neutraliseren. Ik zag geen reden om door te laten spelen, derhalve remise. Ook in de analyse bleek het telkens gelijk te blijven. Goed gedaan Bram (tegenstander had wel een hogere rating) of volgende keer iets meer durven Bram.
Op het belendende bord wist Marius met zwart het witte openingsspel ook goed te neutraliseren. Zijn tegenstander speelde het niet helemaal scherp, maar toen hij zijn koningsvleugel pionnen dreigde op te spelen leek een goed getimed remiseaanbod een juiste keuze. Zo geschiedde ook; naderhand bleek dat Marius wat last had van hersenschimmen want deze opmars van de witte pionnen zou zwart alleen maar goed en makkelijk spel hebben gegeven met kansen op meer.
Adri vroeg daarna of hij in een gelijke stand remise aan mocht bieden; hij had de Schotse variant die zijn tegenstander hem voorschotelde goed gecounterd en Adri heeft andere zorgen aan zijn hoofd, dus wat mij betreft akkoord. De derde remise was een feit.
Roel leek een prettige avond te hebben; met subtiele zetten, patent Roel, werd de tegenstander naar achteren gedrongen en leken de voortekenen zéér gunstig dat het kwartje en daarmee het punt onze kant op zou vallen. Juist op dat moment kwam Roel met een rood hoofd naar mij toe en zei: “mag ik remise aanbieden? Ik heb het helemaal verkloot.“ Een korte blik op de stelling bevestigde zijn constatering. Roel bood remise aan, wat door zijn tegenstander werd geaccepteerd. Ik dacht op dat moment nog wel dat zwart nog steeds de betere kansen had, maar ja wie ben ik …
Iloy wist de ban te breken door met zwart in een doorschuif Caro Kan zijn iets betere pionnen structuur en iets actievere stukken tot gelding te brengen; hier volgt zijn eigen relaas van het slot van de partij:

We komen erin na de 37e van zwart 37… Ta5! Op zet 30 had mijn tegenstander Frits Wilbrink al remise aangeboden, maar op stalorder van de teamcaptain speelde ik door. Wit gaat hier nu een pion verliezen omdat zijn loper aangevallen staat op a3 en hij h4 ook niet kan verdedigen.
38. Lc1 Lxh4 39. Kf3 Lg5 40. Lxg5 hxg5 41. Th2 c4
Wit mag hier de pion niet slaan, want dan kom Ta3+ en kan zwart de torens afruilen. De c-pion is dan niet meer bij te halen door de witte koning.
Even later werd de volgende stelling bereikt:

In deze stelling koos wit ervoor om 51. Ta3 ? te spelen, een cruciale vergissing. Met 51. Ta1 had zwart een tempo minder gehad en had de witte koning de pion kunnen slaan. Er volgde

51.. Tg4 52. Tf3+ Kg7 53. Tf1 g2 54. Tg1 Tg6

En nu is de witte toren gebonden aan de g-lijn en kan de zwarte koning de e6 pion gaan verdedigen. Wit staat hier totaal verloren. Er volgde nog:

55. Kd7 Kg8 56. Kd6 Kf7 57. Kd5 Tg4 ! (zorgt ervoor dat de koning nooit bij mijn g-pion kan komen) 58. Ke6 Kg6 59. Kd6 Kf5 (zie diagram)


De slotstelling waar wit opgaf, omdat hij e5 verliest en er echt geen houden meer aan is..
Lang konden wij niet genieten van deze voorsprong want onze invaller Paul moest na een interessante en scherpe strijd uiteindelijk zijn koning omleggen. Kort na de opening verspeelde Paul een pion, maar kreeg daar wel mooi stukkenspel en aanval op de zwarte koning voor terug. Met een stukoffer dacht Paul zijn tegenstander mat te kunnen zetten (middels loper en toren) maar toen zijn tegenstander f5 speelde was het gebeurt met Paul. Ondanks lang tegenstribbelen wist zijn tegenstander zijn materiële voorsprong te gelde te maken.
Tussenstand 3-3 en nog 2 partijen te gaan; Niels stond slechter, Theo stond goed tot beter tot gewonnen. En u raadt het al het liep allemaal net anders. Allereerst Niels die kort de crux van zijn partij laat zien (en nog uitgebreider in de rubriek ter leering ende vermaeck): “Ik heb na de wedstrijd tegen Twello toch wat slechter geslapen dan gebruikelijk. Ik kreeg een opening op het bord, die ik redelijk kende en meende een gunstig middenspel in te gaan. Ergens ging het toen fout en weldra kwam ik in een slechter eindspel terecht. Mijn tegenstander gebruikte veel tijd, hing herhaaldelijk met zijn hand boven het bord, om de hand vervolgens toch weer terug te trekken, maar vond wel iedere keer goede voortzettingen. Na 36 zetten was ik in het volgende eindspel beland. (ik had wit):

Zwart staat beter, maar tijdens de partij besefte ik me dat ik eigenlijk weinig van Toreneindspelen afweet en begrijp. Hoe pak je zoiets aan? Ik bleef maar schaakjes geven vanaf de zijkant, volgens mij is dat wel een plan in dit soort stellingen , maar had me eigenlijk er al bij neergelegd dat ik dit zou kunnen gaan verliezen. Tot ik 10 zetten later een geweldige kans in de schoot geworpen kreeg:

Mijn tegenstander speelde zijn Koning hier naar b5 (vraagtekens schieten te kort) waarop ik met 48.Tb6+ een volle Toren won. Kat in het bakkie zou je zeggen, maar ik zag niet de manier om de 2 verbonden pionnen af te stoppen en meende in een theoretische remisestelling te zijn beland en bood daarom remise aan, wat natuurlijk onmiddellijk aangenomen werd.

Wat een ellende, menigeen kon me na afloop de relatief eenvoudige weg naar de winst wijzen. Door het missen van de winst waren we dus geen kampioen. Hopelijk kunnen we dat bij de volgende wedstrijd tegen ASV rechtzetten. De volgende dag was ik nog steeds wat geschokt dat ik niet had kunnen winnen. Als strafwerk daarom mezelf maar een training dag Toreneindspelen opgelegd, waar ik binnenkort in een Ter Leering ende Vermaeck op deze site verslag van zal doen (zie hier)".

Doordat ik moest noteren voor Niels i.v.m. de uitvlugger fase, had ik compleet gemist wat er bij Theo was gebeurd; naar eigen zeggen stond hij vanuit de opening beter, maakte wit een blunder, waardoor Theo gewonnen stond. Echter ook Theo deed iets verkeerd waardoor wit via een soort van vesting toch met een blauw oog kon ontsnappen; remise derhalve en daarmee kwam er een 4-4 eindstand op het bord.

Geen man over boord, we staan in ieder geval nog steeds op papier 4 punten voor op onze concurrent ASV 4 maar deze heeft op de daarop volgende donderdag de wedstrijd tegen Theothorne uitgesteld , mede naar aanleiding van de verscherpte maatregelen uitgevaardigd door de regering (terechte maatregelen overigens). De vraag is echter of deze competitie uiteindelijk nog uitgespeeld gaat worden nu wij in onzekere tijden leven m.b.t de toenemende impact die het Corona virus heeft op onze samenleving. IS misschien ook nu helemaal niet belangrijk meer, want we moeten met zijn allen nu solidair met elkaar zijn, om deze grote dreiging het hoofd te bieden.

Lieve mensen blijf gezond, hou contact met elkaar via app, of platforms als chess.com en laten we elkaar op de hoogte houden als er iets ingrijpends gebeurd. Schaken is nu even gewoon bijzaak.

 

SOS; 2e klasse F; Ronde 6; dinsdag 10 maart 2020
  SV Doetinchem A1 1718

-

Twello 1 1715 4 - 4
1 Theo Goossen 1985 - Jos Barendregt 1853 ˝ - ˝
2 Bram Zaalmink 1654 - Remco Pihlajamaa 1878 ˝ - ˝
3 Marius van Hal 1882 - Wobbe de Vries 1765 ˝ - ˝
4 Roel Evertse 1829 - Carlo Buijvoets 1707 ˝ - ˝
5 Iloy Timmerman 1631 - Frits Wilbrink 1654 1 - 0
6 Paul Storms 1576 - Johan van Ommen 1646 0 - 1
7 Adri Maranus 1519 - Henk Casteel 1634 ˝ - ˝
8 Niels van der Mark 1671 - Hans Hertgers 1586 ˝ - ˝