Fleur houdt een IM op remise

door Niels van der Mark

Donderdag 16 april wist de onvermoeibare Fleur, (ze doet bijna dagelijks mee aan online schaaktoernooitjes en competities) IM Stefan Kuipers op remise te houden in een online simultaanpartij. In de simultaan nam Stefan Kuipers het op tegen 42 deelnemers. Hij won 32 partijen, hield er 4 remise en verloor 6 partijen.

Fleur koos ervoor om in haar partij de Siciliaan, die ze tegenover zich kreeg, te bestrijden zoals ze het van Theo had geleerd, met een soort van Alapin aanpak. Dit resulteerde in een gelijk opgaande strijd, waarbij Stefan Kuipers, alias Tricksonly, niet echt voordeel kon krijgen. Toen hij op zijn 17e zet niet echt de sterkste voortzetting koos, kreeg Fleur zelfs licht voordeel, waarop ze een paar zetten later een tactisch remiseaanbod deed wat Stefan eigenlijk wel aan moest nemen. Zelf schrijft ze het volgende over haar partij:

Nu we door Corona veel thuis zijn, ben ik heel blij dat schaken mijn hobby is, want je kunt vanuit huis online heel veel trainen en toernooien spelen. Iedere donderdag organiseert Schaakstad Apeldoorn een simultaan, wat ik leuk vind om aan mee te doen. Gisteren gaf IM Stefan Kuipers de simultaan.

Tijdens de partij had ik steeds het gevoel dat ik nog niet verloren stond en zelfs nog kon winnen. Ik dacht als ik gewoon rustig en verdedigend zou spelen, zou het mij kunnen lukken. Van dat verdedigen is er alleen niet zoveel terecht gekomen, aangezien ik nog al van aanvallen hou. Dus dat deed ik ook bij Stefan Kuipers. Toen ik een pion had gewonnen en voorstond in de tijd, vond ik het een goed idee om remise aan te bieden. En tot mijn verbazing nam hij het remise aanbod aan!!! Daar was ik natuurlijk heel blij mee. Ik bedoel: wie vindt het nou niet leuk om te zeggen ‘ik heb gelijk gespeeld tegen een IM!’.

Voorwaar, voorwaar een mooie prestatie. Langzaam aan mogen wij haar steeds meer gaan vrezen. Ook in de snelschaaktoernooitjes die we als club organiseren kruipt ze langzaam omhoog in de einduitslagen, dat belooft nog wat. Voor haar dan, niet voor ons.

Voor wie de partij wil naspelen, hij is hier https://lichess.org/qhqaNCqR#34 te vinden.

Niels van der Mark