DOETINCHEM BEKERT EEN RONDE VERDER

door Niels van der Mark

In de 1e ronde van het KNSB Beker toernooi trad een 4-tal van Doetinchem aan tegen een 4-tal van Rokade, Lichtenvoorde. Vooraf leek Rokade op grond van hun speelsterkte de betere kansen te hebben, we waren gewaarschuwd!
Nadat we gestart waren zag ik op 2 borden een rustige positionele strijd starten, terwijl op 2 andere borden knuppels in hoenderhokken geslingerd werden. Na een uurtje spelen koos Theo ervoor om niet en-passant terug te slaan. Ik hoop dat hij het allemaal goed heeft ingeschat, het leek mij een ernstige verzwakking. Na de partij liet Theo zien dat hij het beter gezien had dan deze eenvoudige wedstrijdleider. Op de andere borden leek Henk een kenmerkend prettig plusje te hebben, een mooie voorpost op d6, speelde Iloy zeer gedisciplineerd en startte de tegenstander van Philippe met een scherp offensief op de Koningsvleugel.

Na 2 uur spelen worden we eventjes opgeschrikt door een oudere dame die op de deur het bordje “u bent altijd welkom voor een kopje koffie” heeft zien hangen. Ze is wat verontwaardigd over mijn ongastvrijheid, maar vertrekt gelukkig toch, al mopperend dat ik ‘dat bordje dan moet weghalen’. De vorige keer dat ik wedstrijdleider was, moest ik ook al een paar oudere bezoekers vriendelijk uitleggen dat ze stil moesten zijn en dat we geen soep of koffie hadden.

Henk krijgt in een uitgedunde stelling een remiseaanbod dat hij afwijst. De stelling van Theo vind ik wat matig, hij lijkt iets minder te staan, maar zoals eerder gezegd valt het allemaal reuze mee en Iloy krijgt ondertussen te maken met een minoriteitaanval op de Damevleugel, hij lijkt vooralsnog de prettigste stelling van het 4-tal te hebben. Philippe zit diep in de denktank, de slechte Loper van zijn tegenstander lijkt gunstig voor hem, maar ik betwijfel of het voldoende voordeel geeft om een punt binnen te slepen.

Rond de klok van half 3 blundert Iloy een Toren weg (goed plan, verkeerde zetvolgorde) en komt Theo remise overeen in een stelling waar niks meer te halen valt. Als Henk even later moet berusten in remise en Iloy opgeeft, zit alleen Philippe nog te ploeteren. Zijn stelling ziet er gunstig uit, hopelijk kan hij het hoofd koel houden! Als hij wint moeten snelschaakpotjes (3 minuten per persoon, met 2 seconde per zet bonus) uitmaken wie er verder mag.
En YES, Philippe wint zijn partij, dus er komt een barrage. Nu schrijven de regels voor dat als het bij de barrage ook gelijk eindigt de 1e 3 borden van de reguliere partijen beslissen. (volgt u het nog?) Dat zou dus in ons voordeel zijn. In de barrage maakt Iloy zijn verloren partij snel goed, door snel een stuk te winnen en de partij naar zich toe te trekken. Ja een snelschaakpartijtje kun je wel aan hem overlaten. Als Theo even later met een Koningsaanval Arent Luimes mat zet, is de overwinning voor SVD binnen. Dat Henk door een onreglementaire zet verliest en Philippe in gewonnen stelling door zijn vlag gaat, maakt voor de uitslag niet meer uit, SVD is een ronde verder. Daar wacht ons ASV Arnhem.

  SV Doetinchem 1881   Rokade 1953 2 - 2
1 Henk Riepma 2002 - Nick Mulder 2104 ˝ - ˝
2 Theo Goossen 1979 - Arent Luimes 2024 ˝ - ˝
3 Philippe Friesen 1884 - Erwin Swerink 1947 1 - 0
4 Iloy Timmerman 1657 - Maarten Marneth 1736 0 - 1

 

Voor een video klik hier