TATA STEEL CHESS TOURNAMENT
 2 0 2 0

 


naar boven verslag dag 1 verslag dag 2 verslag dag 3 Uitslagen & Standen

 

Het nieuwe jaar is begonnen en dat betekent dat het Tata Steel Chess Tournament weer gaat beginnen. Ook in 2020 zullen weer een aantal SVD-ers deelnemen. Uiteraard zijn de verrichtingen van deze SVD-ers hier op de website te volgen. We zullen hier dagelijks de uitslagen, foto's en wedstrijdverslagen plaatsen.

Op de site van de toernooi organisatie kun je de verrichten van de SVD-ers en alle andere deelnemers volgen.

De 7 Doetinchemse schakers die zich hebben ingeschreven voor de dagvierkamp zijn:
Niels van der Mark, Iloy Timmerman, Gert-Jan Zonneveld, Benno Thomassen, David Hollestelle,
Piet-Heyn Sluijter & Jos Welling.

 

TATA STEEL CHESS TOURNAMENT
 2 0 2 0
 

naar boven verslag dag 1 verslag dag 2 verslag dag 3 Uitslagen & Standen

 

 

DAG 1 - maandag 13 januari

 

  

We verzamelen om 8.15 uur bij Jos, waar we met een kop koffie dit mooie avontuur en fraaie uitdagingen gaan starten. Na een veilige rit zonder file's waren we ruim op tijd om ons aan te melden. Vervolgens naar de huisjes op de bedden te verdelen en te lunchen. Ook was het de hoogste tijd om verder te gaan met de sterke verhalen waar we vanmorgen mee waren begonnen. De eerste zenuwachtige trekjes werden waargenomen, zweetdruppels werden weggepoetst. Kortom ieder maakte zich op zijn eigen manier klaar voor de grote strijd.

 

 

  

 

The Tatasteel Knights on Tour 2020

door Niels van der Mark

Deze maandag, 13 januari, vertrokken we wederom met een groepje schakers vanuit Doetinchem naar Wijk aan Zee, om deel te nemen aan de dag 4-Kampen van het Tatasteel schaaktoernooi. Voor de 5e keer alweer op rij, een lustrum dus. Jeugdspelers van Doetinchem hadden in het weekend al het goede voorbeeld gegeven door allebei 2e te worden in hun groep. Ik heb het natuurlijk over Bram en Fleur (zie haar verslag). Dat betekende dat wij als oudere heren, sorry Iloy, niet voor hen onder wilden doen. Daarom werd er voor aanvang van het toernooi al druk gespeculeerd over hoeveel punten we met zn 7-en dachten te gaan halen. Met minder dan 13,5 zouden we geen genoegen nemen!
We hadden wederom 2 huisjes gehuurd in Wijk aan Zee en nadat de bedjes verdeeld waren en de koelkast ingepakt kon ons toernooi beginnen en dag 1 begon prima voor ons. Natuurlijk was Benno als eerste klaar, maar wel met een mooie overwinning. En dat terwijl hij 5 minuten voor aanvang ineens een groep hoger werd ingedeeld.
Na slechts 17 zetten kon Benno al toeslaan, terwijl hij aanvankelijk wat beroerd uit de opening was gekomen

Wit heeft zojuist 17.a3? gespeeld waarop Benno materiaal kon winnen met 17.Pxb3. Piet-Heyn was ook relatief snel klaar, maar de manier waarop was bijzonder. In de opening had hij een stuk verblunderd, maar besloot toch nog maar even door te spelen. Je weet het maar nooit tegen die ouwe knarren, ze zakken nog wel eens in beetje in na een paar uur spelen en dat gebeurde dan ook.

Piet-Heyn zijn tegenstander sloeg hier de pion op g4, wat hij na 33.Lh6+ natuurlijk enorm betreurde.
David was de enige die het toernooi met een verliespartij begon, maar het had heel anders moeten lopen.

Na een moeizame opening had David zijn rug gerecht en had deze totaal gewonnen stelling bereikt. Hij kon weinig fout doen met zwart, maar vond toch het briljante 43Kf5?? waarna hij na 44.Txd5 snel de stukken weer in de beginopstelling kon zette. Tsja en wat kunnen we over de partij van Gert-Jan zeggen? Tijdens de analyse vlogen we elkaar bijna in de haren, waarom sla je dat Paard niet, hoezo gaat de loper daarheen? Ik snap hier helemaal niks van, haal die Toren eens terug, man! Misschien als u onderstaande stelling eens bekijkt dat u snapt wat ik bedoel.

Het lijkt wel een mat in 3 studie ofzo, wat een chaos. Hoe het partijverloop was? Ach dan stond de een gewonnen, dan de ander en de uitslag was remise. Door een keurige overwinning van Iloy en een remise van Niels zijn we na dag 1 op 5 uit 7 uitgekomen en liggen we op koers voor minimaal 13,5 punt.
De schaak-dag werd afgesloten met een etentje bij de Pizzeria die net als de speelzaal op kruipafstand van ons huisje ligt. Daarna werd er tot diep in de nacht snel geschaakt, een drankje genuttigd en gewerkt aan een verslagje voor de website.

 

      

      

 
TATA STEEL CHESS TOURNAMENT
 2 0 2 0
 

naar boven verslag dag 1 verslag dag 2 verslag dag 3 Uitslagen & Standen

 

DAG 2 - dinsdag 14 januari
 
 

Nadat geleidelijk ieder was ontwaakt en een ontbijtje achter de kiezen had kon er weer over schaken worden gepraat. Sterker nog, tijdens het ontbijten stond het schaakbord centraal op tafel en werden al openingen bekeken.

Wat staat ons vandaag te wachten?

Niels speelt tegen Jan van der Sluis, degenen met de laagste rating in deze groep. Dat zegt natuurlijk niets maar Niels zou een mooie slag kunnen slaan. Mede omdat beide partijen gisteren in remise eindigden.

Iloy neemt het vandaag op tegen Cian O Mahony. Beiden hebben gisteren gewonnen dus wordt dit een strijd om de koppositie.

Gert-Jan krijgt Rob Boss tegenover zich. Qua rating redelijk gelijkwaardig. Rob heeft 1e partij verloren en zal de druk van moeten presteren voelen. G-J staat met een halfje op gedeelde 2e plaats en doet goed mee om de bovenste plaat(sen).

Benno mag het vandaag opnemen tegen degene met de hoogste rating uit deze groep, 1574, maar liefst 129 ratingpunten meer. Kan Benno nogmaals verrassen?

David heeft gisteren een uitgelezen kans laten liggen en blunderde een overwinning weg. Vandaag kans op revanche. Hij speelt tegen de koploopster uit deze groep. Misschien kan David zijn charmes in de strijd gooien ...

Piet-Heyn mag als koploper tegen degene met de laagste rating. Wanneer Piet-Heyn deze partij weet te winnen staat hij er vanavond wel heel erg goed voor.

Jos neemt het op tegen medekoploper Ralph Sanders met tevens de hoogste rating in deze groep, 1429. Jos met een rating van 1295 moet dus flink aan de bak!

 

 

Dag van de gemiste kansen

door Niels van der Mark

Waren we gisteren nog tevreden over onze prestatie, vandaag viel het allemaal wat tegen en wisten we met zn 7-en slechts 3 puntjes te scoren. Jos kon niet, in tegenstelling tot gisteren, de sterren van de hemel spelen, doordat hij zich liet intimideren door een zwarte Leeuw. Een openingsvariant die in deze contreien van Nederland nogal populair is. Totaal niet tevreden over zijn prestatie vandaag was Gert-Jan en terecht. Zijn tegenstander speelde de opening niet goed, waardoor Gert-Jan een comfortabele stelling kreeg met een extra pion. Kat in het bakkie zou je zeggen, maar omdat Gert-Jan niet kon bedenken hoe hij zijn voordeel in winst moest omzetten (niets zo lastig als het winnen van een gewonnen stelling) liet hij de partij vol walging in remise verzanden. We hadden er met zn allen dan ook geen goed woord voor over. Eigenlijk gold hetzelfde een beetje voor David, maar we zullen het hem niet te zwaar aanrekenen gezien zijn onervarenheid en het feit dat hij tegen een lieftallige jongedame speelde die hem dusdanig remise aanbood dat hij niet kon weigeren.

Hier werd hem na Tc4 remise aangeboden. David overzag dat Td4+ hem dan wel een pion kostte, maar ook de overwinning zou opleveren.
Piet-Heyn heeft ook nog veel te leren, op het gebied van schaken dan. Daar waar hij meester is in het voeren van een goed gesprek en graag met scherpe argumentatie bij een ieder de duimschroeven aandraait, weet hij in zijn partijen niet altijd op het goede moment alert te zijn en toe te slaan. Hij speelde een waardeloze partij, sorry Piet, maar toen ineens kreeg hij toch een mooie kans in de schoot geworpen.


Zijn tegenstander speelde hier het oer slechte 20.g4, waarop Piet-Heijn met 20fxg4 21.Lxg6 Txf4 flink wat materiaal kon winnen. Hij had het allemaal wel bekeken, maar had dreigingen bespeurd die er niet waren en speelde zijn Loper terug naar h7, waardoor hij helemaal overlopen werd. Het blijft een ingewikkeld aspect van het schaken dat je soms uren lang met de rug tegen de muur staat en dan 1 kansje krijgt, die je wel moet herkennen en pakken om het tij te keren.
Benno kwam er vandaag ook niet echt aan van pas. Al snel misrekende hij zich en moest lang een verloren stelling verdedigen. Is er dan helemaal niks leuks te melden over de 2e speeldag? Jawel, Iloy wist zijn 2e partij op rij keurig te winnen op een voor hem kenmerkende manier. Stel je stukken goed op, laat de ander een foutje maken en sla dan toe. 1 Pion winst wordt 2 pionnen winst en geruisloos wordt de winst binnen gehaald. Niels had een vreemd potje deze dag. Het begon er al mee dat in de opening de 1e 9 zetten van de partij van de eerste dag herhaald werden. Had zijn tegenstander iets speciaals voorbereid? Nee, het bleek allemaal toeval. Eigenlijk deed Niels geen enkele bijzondere zet, maar wist zijn tegenstander met 3 kamikaze zetten op rij zijn eigen graf te graven, zie maar voor u zelf.

Niels staat hier, met wit, al heel prettig en heeft al flink voordeel, maar na 16Lf8? 17.Pe-d5 Db8?? 18.Pxf6+ gxf6 19. Pd5 kon zwart opgeven.
Na de driftige analyse in ons gezellige huisje werd de dag afgesloten met een paar drankjes, een hapje eten en een woeste pot Kolonisten van Catan. Om nog uitzicht te hebben op ons streven van 13,5 punten was het wijs geweest als we overgegaan waren op appelsap en op tijd naar bed waren gegaan. U begrijpt dat de avond anders verliep. Of dat van invloed was op ons spel de 3e dag?

 


Vanavond werd het schaakbord aan de kant gedonderd en kwam er een ander bord op tafel.
 

TATA STEEL CHESS TOURNAMENT
 2 0 2 0
 

naar boven verslag dag 1 verslag dag 2 verslag dag 3 Uitslagen & Standen

 

 

DAG 3 - woensdag 15 januari
 

Vandaag is het voor ons al weer de laatste dag van Tata Stel Chess 2020. Ondanks de mindere resultaten van gisteren zit de stemming er nog goed in. We scoorden tot nu toe 8 punten. Onze doelstelling was minimaal 13,5 punten! We zouden dus vandaag 5,5 punten moeten scoren. Een zeer zware opgave.
We waren vandaag iets eerder uit onze mandjes aangezien we  op tijd de huisjes moeten verlaten. Hierdoor was er natuurlijk wederom tijd voor een (strand) wandeling.

Wat staat ons vandaag te wachten?

Niels mag vandaag als koploper het opnemen tegen Niels de Haan met de hoogste rating uit deze groep. Dat kan nog een mooie strijd worden. Bij remise is Niels (van der Mark) minimaal (gedeeld) eerste.

Iloy treft vandaag ook degene met de hoogste rating uit de groep. Iloy is in de winning mood en heeft als koploper een half puntje nodig om zeker te zijn van de 1e plaatst. Bij een gunstig resultaat van de andere partij zou zelfs een nederlaag de eindoverwinning betekenen.

Gert-Jan staat nu 2e in zijn groep en speelt vandaag tegen koploper Paul Westhoff. Paul is een enigszins bekende, hij heeft al een paar keer in Doetinchem meegedaan aan het Frans Kuggeleijn Memorial. Bij winst eindigen deze twee heren samen als eerste.

Benno staat gedeeld 2e samen met Frans Roubos en zij spelen vandaag tegen elkaar. Voor beiden is normaal gesproken het hoogst haalbare een 2e plaats, tenzij er op het andere bord een verrassing komt.

David mag het als hekkensluiter in zijn groep opnemen tegen de nummer 2. Bij winst kan David nog steeds 2e worden in zijn groep.

Piet-Heyn zit in de zelfde situatie als Benno, ook gedeeld 2e en heeft bij winst de hulp nodig van het andere bord voor de eindoverwinning.

Jos staat ook gedeeld 2e en heeft ook niet alles in eigen hand. In deze groep kan er nog van alles gebeuren maar Jos heeft bij een overwinning ook medewerking nodig van het andere bord om gedeeld eerste te worden.

 

 

Het zit er weer op

door Niels van der Mark

Voor de deelnemers uit Doetinchem zit het Tatasteel schaaktoernooi 2020 er weer op. Na een paar zeer gezellige dagen, waarop veel gelachen, geschaakt en gedronken werd, sloten we woensdagmiddag aan in de files op de A2 en de A12 om aan het begin van de avond weer lekker thuis te zijn. Absoluut tevreden over de sfeer en gezelligheid, maar als het gaat om de sportieve prestaties zijn de ervaringen, net als de vorige jaren, weer zeer verdeeld.
Laten we beginnen met Iloy, die tevreden zal terug kijken op deze editie. Hij won zijn eerste 2 partijen overtuigend en nam vandaag al na een half uurtje spelen een remise aanbod aan, aangezien hij daarmee ongedeeld groepswinnaar zou worden en volgend jaar een groep hoger mag spelen. Benno kan ook terugkijken op een geslaagde editie. Hij werd 5 minuten voor aanvang van het toernooi een groep hoger geplaatst, maar wist zich met een 50% score keurig te handhaven. David en Jos heb ik niet meer gesproken, maar ze verloren beide vandaag hun laatste partij en zullen met gemengde gevoelens terugkijken. Het was niet slecht, maar ook niet al te best. Gert-Jan lijkt de kunst van het winnen te zijn verloren. Hij speelt aardige partijen, zijn opmerkingen en analyses getuigen van veel inzicht, maar hij weet dit niet om te zetten in zijn voordeel. Drie remises, waar wel wat meer in gezeten had? Piet-Heijn speelde als een jonge god, nadat hij tot diep in de nacht zijn geluk beproefd had met Kolonisten van Catan. Het zag er allemaal geweldig uit wat hij deed, hij was bezig de zwarte Leeuw flink te temmen, tot hij zich vrijwillig in het mes stortte en zijn Dame moest geven en daar te weinig compensatie voor terug kreeg. Snel vergeten en op naar volgend jaar.
Tenslotte was ik zelf vol goede moed aan mijn laatste partij begonnen, alleen ik werd niet met een zwarte, maar met een witte Leeuw geconfronteerd. En zoals vaker dit toernooi werd deze opstelling ook mij te machtig en verkl ik mijn partij volledig. Zoals je in de onderstaande stelling kunt zien, staat zwart (ik dus) al niet zo prettig, maar als je dan ook nog de zet 17.Tg6 toelaat, dan is het snel afgelopen.

 

Samengevat, drie zeer geslaagde dagen, maar schaaktechnisch valt er altijd wel wat te zeuren.

  
TATA STEEL CHESS TOURNAMENT
 2 0 2 0
 

naar boven verslag dag 1 verslag dag 2 verslag dag 3 Uitslagen & Standen

 

 

Uitslagen en standen
 

Niels - dagvierkamp 6

 

 

Iloy - dagvierkamp 6

 

 

Gert-Jan - dagvierkamp 7

 

 

Benno - dagvierkamp 7

 

 

David - dagvierkamp 8

 

 

Piet-Heyn - dagvierkamp 8

 

 

Jos - dagvierkamp 8