Tatasteel Chess Wijk aan Zee 2020

door Bram Zaalmink

Vrijdag 10 Januari
Voor de 4e keer doe ik mee aan Tatasteel chess in Wijk aan Zee. Nadat ik eerder vrij kreeg van school arriveerde wij al op tijd in het hotel Hoge Duin. Nadat we ons hadden ingecheckt en de spullen hadden uitgepakt gingen we richting de speelzaal. De eerste die ik natuurlijk tegen kwam was Magnus Carlsen! En onderweg kwam ik nog meer bekende grootmeesters tegen. Ik begon mij meteen thuis te voelen;). Nadat ik mijzelf had aangemeld was ik toch een beetje teleurgesteld omdat ik helaas net in het hotel speelde, liever had ik dat natuurlijk niet want al mijn schaakvrienden speelden wel in de zaal en dan kan ik tijdens de partij niet bij de grootmeesters kijken en ik vind het een stuk gezelliger daar! Ik speelde in poule 6G en vanavond was meteen mijn eerste wedstrijd al.

Ik speelde de eerste wedstrijd tegen een buitenlander en die partij blijft mij nog steeds wel bij want het was een zure remise waar ik eigenlijk geen recht op had.

Ik kon hier meteen al toeslaan met de hele goede zet Tc7! Tijdens de partij heb ik ernaar zitten kijken maar het leek voor mij net niet te kunnen, Als ik dan gewoon Lg3 had gespeeld dan was het gewoon compleet beter voor mij omdat ik gewoon mijn torens verdubbel en dan speelt hij eigenlijk met een dame minder.
Later de partij kon het gewoon meteen over zijn

Hier is Kc5 winnend want ik ga gewoon met die pion lopen en hij moet dan een keer Lxa6 spelen. Dit had ik ook allemaal gezien maar het leek mij te gevaarlijk door de zetten die zwart had. Ik dacht dat hij dan gewoon Kf5-Ke4-Kf3 ging spelen en vervolgens met zijn G-pion ging promoveren maar het bleek allemaal niet te kunnen. Ik ging dus voor een veiligere optie maar dat leidde helaas tot remise.

Na de partij heb ik nog gezellig in het restaurant van het hotel geanalyseerd net als veel andere schakers!

Zaterdag 11 Januari
Beter kan je de dag niet beginnen met een heerlijk ontbijt in het hotel! En met de kers op het brood zat rechts van mij Fabiano Caruana en links van mij de ouders van Magnus! En even later Komen er nog meer bekende bij zoals Anish Giri.

Na het ontbijt natuurlijk veel calorien verbranden met een strandwandeling. Met windkracht 7/8 kan je dit best intensief noemen. Dus met een ontploft kapsel en een leeg hoofd kon ik beginnen met mijn voorbereiding op de partij van vandaag!

Ik kon geen partijen vinden in de database maar gelukkig wel zijn chess.com account met een paar partijen van zijn zwartrepertoire.
Bij de partij aangekomen kreeg ik i.p.v. wat ik had voorbereid iets heel anders op het bord (Ik ga niet vertellen wat want het is wel mijn geheime opening dat ik nog flink als verrassingsaanval kan gebruiken!:))
Ik heb de partij helaas verloren en alles was nog mogelijk want ik kon nog gewoon ongedeeld 2e worden als ik morgen zou winnen. Na de partij heb ik nog even gekeken bij de grootmeesters en mijn vrienden.
Waar ik de dag mee begon eindigde ik hem natuurlijk ook, namelijk lekker eten bij Klein Zwitserland! Dit is onze jaarlijkse traditie en zal mij niet snel vervelen. Heel lekker eten en een gezellige sfeer met schakers waaronder natuurlijk ook de grootmeesters.
Daarna nog even geprobeerd in het hotel-restaurant mijn puzzelrush record te verbreken (Net niet gelukt, namelijk net 45) en er gewoon een gezellige laatste avond van te maken!

Zondag 12 Januari
Toen ik wakker werd begon ik steeds meer te beseffen dat het alweer de laatste dag was.. Soms lijkt er geen eind te komen aan een normale schoolweek en zon weekend vliegt voorbij! Dan toch nog maar een keer genieten van een heerlijk ontbijt voor de laatste ronde. Dan maar onze spullen inpakken en uitchecken, maar eerst nog even voorbereiden!

Ja bij gebrek aan een goede tafel maar even in mn relaxmodus!
Op naar de volgende ronde! Na een rondje lopen kwam ik weer terug in de speelzaal en kreeg ik d4 tegen mij. Niet zon ramp zou je denken maar wel als je overgaat naar het Benoni waar ik de theorie amper van beheers. Hier een stuk van de partij.

Dit ziet er nog wel allemaal prima uit voor zwart maar ik ken die hele theorie niet en mijn vermoeden was dat hij dat wel kende en dat bleek later in de partij ook. Uiteindelijk kwam het eerste drama moment al ...

Ik zat hier al tijdens de partij flink te balen, want met 20.f4 dacht ik dat ik een stuk ging verliezen maar na lang te zoeken vond ik opeens de logische zet 20. . Lh6! Dit is niet meteen dat je weer helemaal in orde bent want de engine geeft nog steeds gewoon groot voordeel aan wit maar je verliest in ieder geval geen stuk. Na lang alles te zitten verdedigen vond ik dat er wel iets mocht gebeuren en dat kwam ook.. de tegenstander verloor een stuk! Voor mij een flinke opluchting maar het zou voor wat ik had uitgerekend nog steeds spannend worden.

Na 31. cxd4 sta ik gewoon een loper voor en is het gewoon winnend. Wat ik verder had berekend was:32. Dxe1 33.Txe1 Lxd4. De engine geeft ook aan dat dit winnend was maar i.p.v. dat kan je ook gewoon Tc8 doen na Pxd4. Misschien was ik hier ook wel opgekomen maar hij speelde geen Pxd4 dus het maakte eigenlijk niks uit. Daarna was het snel over (mocht ook wel want de partij duurde 3 en een half uur) en probeerde hij nog op wat manieren mijn koning eeuwig schaak te geven maar daar kwam ik snel weer vanaf. 0-1 en een ongedeelde 2e plaats.

Bij de speelzaal aangekomen waren er helaas al veel partijen klaar dus ging ik maar mijn prijs ophalen. Voor 15 euro mocht ik boeken uitzoeken. Misschien had ik wel een boek over het openingsrepertoire Benoni moeten kopen;).

Dit is mijn prijs uiteindelijk geworden:


Maandag 13 Januari
Huh?! Maandag? Ja je hebt het goed gelezen! Nadat ik klaar was met mijn toetsen van de toetsweek en het leren van de toetsen voor de dag erna, had mijn vader een leuke verassing voor mij en dat was dat we nog een dagje gingen kijken!
Even de partijen kijken bij de grootmeesters en de rest van de clubleden aanmoedigen! Stipt om half 2 kwamen we net op tijd de zaal binnen en kon ik nog de opening bekijken voor het vierkamp doordeweeks. Na een paar uur gekeken te hebben bij de partijen ben ik nog even een rondje op het strand gaan lopen en zijn we daarna naar huis gegaan (ik zeg maar niet dat we weer bij klein Zwitserland gegeten hebben :D) Tot volgend jaar ... of misschien aankomend weekend nog??