Online schaaktoernooi 28 en 30 april

door Niels van der Mark

Afgelopen week werd er weer druk geschaakt door onze leden op het internet. Het toernooitje van dinsdag zag deze week 3 man met 3,5 punt (uit 5) op de 1e plaats eindigen.

Alle drie verloren ze n partij en moesten ze n remise afstaan. Marino verloor verrassend van Paul. Marino dacht met een dubbele aanval een Toren van Paul te winnen, maar een paar zetten later werd zijn Dame opgesloten.

Na 16.De4 g6 17. Dxa8 leek wit groot voordeel te krijgen, maar er volgde 17Lb7 18.Da7 Dc6! En zwart dreigt zowel mat op g2 als Lc5, waarmee de Dame verloren gaat. Daarna liet Paul met goed spel zijn prooi niet meer ontsnappen. Roel verloor rechtstreeks vanuit de opening van Thomas, die een goed pot speelde. Alleen in zijn laatste ronde verslikte Thomas zich in een gelijke stelling tegen Iloy.

Thomas speelde hier zijn Paard naar g5, alleen na 16.Pg5 Lxg5 17.Lxg5 kan zwart 17Pdxe5! spelen, waarna ook de d-pion nog valt en de partij eigenlijk al over is. Wederom was het die dekselse Paul Storms die ook Iloy af hielt van een toernooioverwinning. Hun partij ging aardig gelijk op, maar ook Iloy greep mis tegen Paul.

Iloy dacht hier met 17Dxb2 een pionnetje te kunnen meepakken, maar na 18.Pg5 is mat niet meer te voorkomen.
In het totaal deden er 10 spelers mee, voor de hele uitslag en de partijen, zie hier: https://www.chess.com/tournament/live/doetinchem-28-april-1206694


Ook donderdags wordt er wekelijks een toernooi gespeeld, maar dan met iets meer bedenktijd en speciaal voor spelers met een rating tot 1500. Afgelopen week deden er 7 spelers mee (Evert moest na 1 ronde afhaken) en dit keer wist Fleur met 4 uit 4 het toernooitje op haar naam te zetten.

Kennelijk had ze iets magisch over zich deze ronde, want iedere spelers gaf ergens in zijn partij materiaal weg, waarna Fleur alleen nog maar de vis hoefde binnen te halen.
Benno stond al een stuk achter, maar met snelschaken weet je het maar nooit, tot hij in onderstaande stelling nog een keer misgreep.

Hij dacht hier een pion te winnen met 27Pxe4, maar na 28.Da8 (daar hebben we een dubbele aanval) ging het Paard verloren. Nog betreurenswaardiger was het lot van Jos, die in veel betere stelling pardoes zijn Dame weggaf.

En tenslotte was er nog het drama van Wim. Hij stond de hele partij uitstekend tegen Fleur, maar ja dan komt er een eindspel op het bord met een Toren. We hebben het daar al eens vaker over gehad, die kunnen lastig zijn. Een belangrijke regel voor alle eindspelen met Torens is echter, zorg ervoor dat je Toren zo actief mogelijk is. En daar ging het nou net verkeerd.

Wim had een prima pot gespeeld, maar Fleur had zich taai verdedigd en haar zwarte pion al op de 3e rij gekregen. Hier is Wim overigens al de fout in gegaan, door zijn Toren van de 7e rij, waar hij prima stond, in de buurt van de pion te zetten. De winstkansen voor zwart zijn geslonken. Zwart heeft zojuist haar Koning naar g1 gespeeld en waar moet die zwarte Toren nou heen? Naar h7 of h8 om van achteren schaakjes te geven en promotie te verhinderen. Wim speelde hem echter naar h3 en na 37.Th3?? f2 is de pion niet meer te stoppen. Hij probeerde nog 38.Tg3+ Kh2, maar kon even later opgeven.
Er werd nog wat "na gemopperd" door de mannen dat ze allemaal van een klein meisje hadden verloren, maar ja in het snelschaken kan het verkeren. Naast redelijke zetten, blijft het ook zaak om het hoofd koel te houden. Als je zelf wilt zien hoe terecht of onterecht het allemaal was, hier is de link met de eindstand en de partijen: https://www.chess.com/tournament/live/doetinchem-30-april-1209707

Afgelopen woensdag deed ik met een internationaal bliz toernooitje mee, waarvoor ik was uitgenodigd. Na 24 partijen met 3 minuten + 2 seconde per zet, had ik 6 punten en eindigde ik 136e van de 176 deelnemers. Zelden zoveel materiaal weggegeven in 2 uur tijd! En het begon zo goed, na 2 minuten had ik mijn eerste partij al gewonnen en mocht ik even in de top 5 staan, tussen de grote jongens.

Zwart heeft zojuist gerokeerd en hier sloeg ik toe met 11.Lxh7+ Kxh7 12.Pg5+ Kg8 13. Dd3 g6? (Te8 had zwart nog iets van spel gegeven) 14. Dh3 en mat is niet meer te voorkomen. Dit was dan ook wel zon beetje mijn enige hoogtepunt van die middag.

Volgende week zijn er weer toernooien op de dinsdag- en donderdagavond, houd de website in de gaten. Ook interesse om mee te doen, maar nog niet zo ervaren met internetschaak? Neem gerust contact met mij op, ik help je graag op weg (nielsvdmark@gmail.com).