Online schaaktoernooitje dinsdag 24 maart

door Niels van der Mark

Afgelopen dinsdag, 24 maart, hebben we ons 2e online schaaktoernooitje gehouden op Chess.com als Doetinchemse Schaakvereniging. Daar waar alle activiteiten zijn stil gelegd, zelfs het kandidaten toernooi in Rusland, kan dit gelukkig gewoon doorgang vinden. Het is een leuke plek om elkaar toch even tegen te komen, wat te chatten, maar vooral om even lekker te schaken.

We speelden dit keer een Zwitsers toernooi, over 5 rondes met 10 minuten pppp. En hier is de eindstand:

Winnaar werd uiteindelijk Iloy met een keurige 4 uit 5. Keurig op de 2e plaats eindigde Piet-Heyn (alias Pietpaf) Hij speelde een goed toernooitje en wist als enige Iloy een beentje te lichten. Op de 18e zet miste hij nog stukwinst tegen hem, maar toen Iloy zich op de 26e zet zich misrekende liet Piet-Heyn zijn prooi niet meer los.

Iloy speelde hier 26…Pg3, maar had even overzien (denk ik) dat na 27.Pxg3, Lxg3 28.fxg3 de Loper op e3 weer keurig verdedigd stond. Iloy kreeg nog wel wat spel met 2 vrijpionnen op de Damevleugel, maar toen hij door een dubbele aanval ook nog eens zijn Toren verloor, was het een mooi moment om op te geven.
Op de 3e plaats eindigde Marius, alias Cooroona. Hij verloor de 1e ronde van Iloy, maar kreeg in zijn laatste partij een grote kans om alsnog gedeeld 1e te worden.

Hij had hier zwart tegen ondergetekende en wit staat hier wel wat beter. Maar ja allebei nog weinig tijd op de klok, ik nog minder dan 10 seconden dacht ik, du een mooi moment om te blunderen. Ik speelde hier 33.Td7+ en tot mijn opluchting sloeg Cooroona niet toe, maar hief hij het schaak op door zijn Toren tussen te plaatsen. Na 33.Td7?? Tf7?? 34.Txf7+ Kxf7 bood Marius remise aan, wat ik, met 2 seconde op de klok vooral als een sportieve geste zeg en graag aannam.

Het ging in dit toernooitje niet zozeer om hele goede partijen spelen, maar vooral om de lol en de ontspanning. Alhoewel, toen ik na 2 uurtjes spelen beneden kwam, moest ik wel even bijkomen van al dat tijdnoodgeweld.

U ziet nog wat wonderlijke namen staan in de uitslag. Benieuwd wie van onze leden onder die schuilnamen verscholen gaan? Dan zou ik a.s. dinsdag zeker een keertje meedoen.

Hoe doe je mee? Zorg ervoor dat je een account hebt op Chess.com en klik voor aanvang van het toernooi op deze link https://www.chess.com/live#t=1169098

Het toernooi begint om 20:15 en duurt 6 rondes (10 min pppp). Het is niet mogelijk om na 20:15 in te stappen.

Niels van der Mark