Bram Zaalmink bekerwinnaar 2020

door Niels van der Mark

Enigszins beschaamd moesten de senioren toezien hoe dinsdag 13 oktober jl. twee jeugdspelers de finale van het bekertoernooi speelden. Natuurlijk, het moet gezegd worden, onderweg naar de finale werd beiden weinig in de weg gelegd. De lotingen waren gunstig en toen in de halve finale de tegenstanders van beide jeugdspelers moesten afzeggen, lag de weg naar de finale ineens open. Voor Bram overigens zijn tweede bekerfinale, maar voor Fleur, die haar debuut maakt in de bekercompetitie, een mooie kans om haar stijgende lijn gelijk beloond te zien met een mooie prijs.

De Bekercompetitie werd in 2019 al gestart, maar moest vanwege de coronaperikelen even worden uitgesteld. Het werd een mooie wedstrijd, waarin beiden kansen kregen, maar Bram trok uiteindelijk, terecht, aan het lange eind. Is hij hiermee de jongste Beker winnaar van SVD? Dat zou zo maar eens kunnen.

De partij werd rustig en zorgvuldig opgebouwd door de twee jeugdspelers en na 11 zetten werd de volgende stelling bereikt:

Deze stelling is nog bekend en meestal zet wit hier voort met b3, om vervolgens de loper op b2 te plaatsen. Het spel vindt vooral op de Damesvelugel plaats en de kansen voor wit liggen erin als er een aanval op de Koningsvleugel opgezet kan worden. Het is dan maar de vraag of de zwarte stukken nog op tijd zijn voor de verdediging. Fleur zette hier voort met 12.Pb3 en bereikte Daar weinig mee. Echter een paar zetten later werd haar een grote kans in de schoot geworpen.


Stelling na 15f5?

Bram heeft zojuist 15f7-f5 gespeeld en dat is een positionele misser. Fleur had daar gebruik van kunnen maken door deze pion en passant te slaan. Na 16.exf6 e.p. kan zwart niet goed terug slaan met de loper, want er volgt dan 16Lxf6 17.Lxc5 Txc5 18.Dxe6+ en wit heeft een pion gewonnen en heeft beter spel. Als zwart met de Toren terugneemt volgt bijvoorbeeld 16Txf6 17.Tad1 De8 18.Ld4! Th6 19.Pe5 en wit staat beter. Fleur sloeg echter op c5, waardoor Bram beter kwam te staan. Hij zette vervolgens flink de druk erop, maar leek aanvankelijk niet verder te komen. En dan gelden bij schaken dezelfde regels als bij zoveel andere sporten. Fleur beperkte zich tot alleen maar verdedigen ( of zoals Marius het omschreef: rolde zich op als een egeltje) waardoor Bram tijd kreeg om het goede plan te vinden, om alsnog het volle punt binnen te halen.

Bram heeft zojuist 32Le4 gespeeld en Fleur dacht met 33.Txd8(?) materiaal te kunnen redden, wat niet zo is. Na 33.Txb2 Lxd3 34.Lxd3 Txd3 35.Dxd3 Dxb2 heeft zwart weliswaar een kwaliteit gewonnen, maar wit heeft voldoende compensatie om nog even door te spelen. Nu was het echter snel over na 33.Txd8+? Txd8 34.Txb2 Dxb2! En de Dame kan niet genomen worden vanwege mat op de onderste rij. Een mooi slot van deze partij en een terechte winnaar.